Κανείς δεν κοιτάζει το φακό. Τυχαίο; Δε νομίζω...
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ Ελευθεροτυπία
Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία, που αποτελούν τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση, ζήτησαν χθες αρκετοί υπουργοί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συζήτησε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.
Ομως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η οικονομία θα μπει σε ..
αναπτυξιακή τροχιά από το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι το 2011 θα μειωθεί το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ και θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.
Θέτοντας ο κ. Παπανδρέου ως βασικό στόχο για το 2011 τη μείωση του ελλείμματος στο 7% με κάθε τρόπο, αναγνώρισε εμμέσως τρόπο ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι καθαρά δημοσιονομικός και σκληρής λιτότητας.
Ορισμένοι υπουργοί στη χθεσινή συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του νέου έτους είπαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τομείς ανάπτυξης, που τροφοδοτούν πολλά επαγγέλματα και είναι άμεσης απόδοσης, όπως είναι ο τομέας της οικοδομής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, επί παραδείγματι, είπε μεταξύ άλλων ότι παρά τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει το 2011 «λόγω έκτακτων αναγκών να στείλουμε σήμα ότι αναστέλλεται η αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας γιατί χωρίς την οικοδομή δεν ζει η χώρα». Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δεν σήκωσε το γάντι...
Πολιτικοί στόχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε ότι δεν πρέπει η συζήτηση να γίνεται με δημοσιονομικούς όρους και αριθμούς αλλά με πολιτικούς στόχους, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη και πρότεινε προς αυτή την κατεύθυνση να γίνουν: διαρθρωτικές αλλαγές, εξυγίανση και περιορισμός της σπατάλης, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και παρεμβάσεις στην ανάπτυξη μέσα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, αλλά και στον τουρισμό, στην οικοδομή κ.λπ. Επίσης επέστησε την προσοχή στον υπουργό Οικονομικών να μην περικοπεί το ΠΔΕ.
Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το 2011 πρέπει να είναι έτος της πραγματικής οικονομίας, να ληφθούν μέτρα που θα την υποστηρίξουν, ενώ το κράτος να κινητοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση τα εργαλεία που έχει, όπως είναι το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ. Είπε ακόμη ότι οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή γίνει το 2011 θα πρέπει να προσέξουμε τι επιπτώσεις θα έχει στην πραγματική οικονομία, ενώ ζήτησε να δοθεί έμφαση στον τουρισμό και στην οικοδομή.
Η Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πολλά πράγματα και γι' αυτό πρότεινε κάθε απόφαση, φόρος ή μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα να συνοδεύεται από μια τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη. Ο Αν. Λοβέρδος είπε ότι ο ίδιος στον περιορισμό της σπατάλης θα κάνει ό,τι μπορεί καθώς έχει τον πολυδάπανο τομέα της Υγείας. Ο Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε να τρέξουν γρήγορα οι δράσεις των υπουργείων, ενώ ο Τηλέμαχος Χυτήρης πρότεινε οι υπουργοί να βγουν στην κοινωνία και στα μέσα ενημέρωσης και να μιλούν για την κυβερνητική πολιτική.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το 2011 ως το «κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο» για να αλλάξει, όπως είπε, καθοριστικά η δημοσιονομική και κυρίως η οικονομική πορεία της χώρας. Αναφερόμενος στο προσχέδιο, τόνισε ότι βάζει τις προϋποθέσεις, ώστε η ανάπτυξη να αποκτήσει υγιείς βάσεις και να μη στηρίζεται στα δανεικά. Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό τον περιορισμό της σπατάλης και την καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων.
Κατά της Ν.Δ.
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κ. Παπανδρέου κατά της Ν.Δ. «Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τέτοια ανευθυνότητα και λαθροχειρία. Αρχές του 2009, μας μιλούσαν για έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, ενώ ενημερώνουν ψευδώς την Ευρωπαϊκή Ενωση - και εμείς βρίσκουμε το έλλειμμα πενταπλάσιο. Εκείνοι που σήμερα μιλούν για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο ευθύνονται για το ύψος του...», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Η αντιπολίτευση αδυνατεί να σηκώσει τις ευθύνες που της αναλογούν. Φυγόπονοι, απόντες και κρυπτόμενοι, το μόνο που μηδενίζουν είναι η αξιοπιστία τους». *
Τρόποι για να νικήσεις την βραδινή πείνα
Πριν από 38 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου