Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

»Εδω Ραδιο "Ε"

Ο Λενον του Φιντελ
Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ελευθεροτυπία

ΑΦΟΥ μέχρι κι ο Κάστρο (ο Ραούλ) ανακοίνωσε πως θα απολύσει μισό εκατομμύριο υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους, κλάφ' τα Χαράλαμπε.
Ο Μαρξ πέθανε, ο Λένιν πέθανε, η Κούβα καλημερίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία κι εγώ τώρα τελευταία δεν νιώθω και τόσο καλά...

«ΠΡΕΠΕΙ να διαγράψουμε για.. πάντα την αντίληψη ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να ζει χωρίς να εργάζεται», δήλωσε ο Ραούλ και μάλλον συμφωνεί και ο Φιντέλ που ως άλλος Λάζαρος, ανεστήθη.

ΕΝΑΣ φίλος που πήγε πρόσφατα στην Αβάνα μάς διηγήθηκε το εξής περιστατικό: Ο ξεναγός τούς πήγε σε μια πλατεία για να δουν το άγαλμα του Τζον Λένον που κάθεται σ' ένα παγκάκι (γιατί έχουν στήσει άγαλμα του Λένον στην Αβάνα θα σ' το πω παρακάτω). Δεν έχει κάτι το αξιοθαύμαστο το άγαλμα του Λένον, πέραν του ότι η Κουβανή εικαστικός που το φιλοτέχνησε τον κάθισε σε παγκάκι και είχε βάλει επιπροσθέτως ένα ζευγάρι στρογγυλά -τα χαρακτηριστικά του- γυαλάκια. Τα οποία όμως κάθε τόσο τα απαλλοτρίωναν οι πιτσιρικάδες και τα φορούσαν για εφέ και χάζι.

ΑΦΟΥ ήταν εντολή του ίδιου του Φιντέλ να στηθεί ανδριάντας στον Λένον (θα σου πω πιο κάτω γιατί, μην είσαι ανυπόμονος) και είχε γίνει αποδεκτή η εικαστική παρέμβαση με το παγκάκι και τα αληθινά στρογγυλά γυαλιά, η κουβανέζικη αστυνομία απέσπασε εκεί τρεις φρουρούς ανά βάρδια! Αυτοί απομάκρυναν την πιτσιρικαρία και μόνο όταν εμφανιζόταν κάποιο γκρουπ φορούσαν τα χαρακτηριστικά γυαλάκια στον ανδριάντα του ροκ σταρ για να παρακολουθήσουν λάιβ το εικαστικό δρώμενο οι τουρίστες.

ΠΗΓΕ λοιπόν και το γκρουπ του φίλου μου αλλά ο Λένον δεν φορούσε τα γυαλιά του, ούτε κάποιος από τους δύο παριστάμενους φύλακες προθυμοποιήθηκε να του τα βάλει. Ο ξεναγός, που είχε προϊδεάσει το γκρουπ για το όλο σκηνικό ρώτησε τους φύλακες «γιατί δεν του φοράτε τα γυαλιά;» και η αληθινή απάντηση (δεν είναι αντικομμουνιστικό ανέκδοτο): «Λυπούμαστε! Ο τρίτος φρουρός είναι άρρωστος, αυτός μόνο έχει την εντολή να βάζει στο άγαλμα γυαλιά. Εμείς απλώς φρουρούμε. Δεν έχουμε τέτοια αρμοδιότητα»...

ΤΩΡΑ το αντικομμουνιστικό!.. Φωνάζει ο γερο-Κρητικός τον αχαΐρευτο τον κανακάρη του που έγινε 40 χρονώ και δεν λέει να παντρευτεί, να κάμει οικογένεια: «Λοιπόν τέρμα τα ψέματα! Εβαλα και σου ετοιμάσανε προξενιό: θα παντρευτείς το Κατερινιώ»! «Ε το θέλω»! Αρνείται πεισματικά ο κανακάρης.

«Ε, ΤΟΤΕ θα πάρεις το Χριστινάκι». «Ε το θέλω»! Πεισματάρης ο κανακάρης. «Πάρε τη Μαριώ». «Ε τη θέλω»! «Ε, τι στο καλό θέλεις;», τα παίρνει κρανίο ο πατέρας ο γερο-Κρητικός.

«ΘΕΛΩ να παντρευτώ στο Αμστερνταμ τον Μανωλιό»! Αποκαλύπτεται ο κανακάρης. «Ποιοοον! Αυτόν τον παλιοκομμουνιστή; Αποκλείεται!»...

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ να σου πω πώς έστησε το άγαλμα του Λένον ο Φιντέλ. Ως γνωστόν εκείνη την εποχή όλα τα κομμουνιστικά κόμματα, πρωτοστατούντος εδώ χάμου του δικού μας (βλέπε το: «Για μια ηθική ταξική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς» του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. Γρηγόρη Φαράκου), είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη ροκ μουσική γιατί, κατά την αρτηριοσκληρωτική τους λογική, προωθούσε τον αμερικανικό τρόπο ζωής.

Η κομμουνιστική Αριστερά της εποχής ήταν το ίδιο ή και περισσότερο συντηρητική από τη Δεξιά. Ομως μια Κουβανέζα εικαστικός, λένε ότι έπεισε τον Φιντέλ πως ο Λένον, που όλη η νεολαία λάτρευε, μπορεί να μην ήταν ορθόδοξος επαναστάτης, αλλά ωστόσο αμφισβητούσε με τα τραγούδια του το ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«ΝΑ μην τον χαρίσουμε στην αντίδραση», λένε ότι του είπε η νεαρή ερωμένη του, κι εκείνος συμφώνησε να καθίσουν τον Λένον σ' ένα παγκάκι και όταν εμφανίζονται τουρίστες να του φοράνε οι φρουροί τα στρογγυλά του τα γυαλάκια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: