Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

»Ανω - κατω η Νεα Δημοκρατια

«E» 17/9 ΑΡΘΡΟPHOTO GALLERY

Στη δίνη του σκανδάλου του Βατοπεδίου βυθίζεται και πάλι η ΝΔ, μετά την κατάθεση-βόμβα της συζύγου του κ. Γ. Βουλγαράκη, κυρίας Κ. Πελέκη στην..

Προανακριτική Επιτροπή. Η εμπλοκή του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και βασικών του συνεργατών, όπως είναι οι κ. Ρουσόπουλος και Αγγέλου, αλλάζει τα δεδομένα και προκαλεί νέες σοβαρές εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς καλούνται πλέον να πάρουν σαφή θέση για το θέμα τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς όσο και ο προκάτοχός του κ. Κ. Καραμανλής.

Στη Ρηγίλλης, πάντως, φαίνεται ότι θα επιμείνουν μέχρι τέλους στη «γραμμή» της παροχής πλήρους πολιτικής στήριξης στον πρώην πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι το Βατοπέδι ανατρέπει -και πάλι- τον σχεδιασμό του κ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ετοιμαζόταν για την πρώτη του -ως ηγέτης της ΝΔ- εμφάνιση στη ΔΕΘ, έχοντας ως μοναδικό στόχο την προβολή της πρότασής του για την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, φαίνεται αποφασισμένος να μην αλλάξει ούτε τώρα ούτε την Κυριακή στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη τη στάση του. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ , οι κ. Π. Παναγιωτόπουλος και Ευρ. Στυλιανίδης, έσπευσαν με δηλώσεις τους να αποδομήσουν την κατάθεση της κυρίας Πελέκη, λέγοντας ότι δεν είναι αξιόπιστη, αφού είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση.

«Η βαρύτητα της μαρτυρικής κατάθεσης ενός μάρτυρα εξαρτάται από τη δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο ίδιος, ιδιαίτερα όταν είναι κατηγορούμενος», τόνισε ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε (ρ/ς Flash) για «μεμονωμένες καταθέσεις» και κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. «Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ» -τόνισε- «προσπαθεί να προκατασκευάσει ενόχους, αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο, ούτε καν ενδείξεις για να στηρίξει τέτοιου είδους κατηγορίες».

Στελέχη της Ρηγίλλης, από την πλευρά τους, νωρίς χθες το πρωί, άφηναν να εννοηθεί ότι «η κυρία Πελέκη αλλάζει την κατάθεσή της προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη. Παράλληλα, σημείωναν ότι η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη «με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Αντ. Σαμαρά στις παραγωγικές τάξεις, διεμήνυε χθες μέσω στενών του συνεργατών ότι δεν προτίθεται να παραστεί στην Προανακριτική Επιτροπή, ακόμη κι αν κληθεί. «Ο πρώην πρωθυπουργός ό,τι είχε να πει για το θέμα το έχει πει», ανέφεραν στενοί του συνεργάτες.

Οι αιφνιδιαστικές αυτές εξελίξεις «άνοιξαν» και πάλι στο εσωτερικό τη συζήτηση περί της ορθότητας της επιλογής του κόμματος να αποχωρήσει από την Προανακριτική. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του (ρ/ς 9,84) πήρε αποστάσεις από την επιλογή που έχει γίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα ήταν πιο χρήσιμο για τη Νέα Δημοκρατία να είχε παραμείνει στην επιτροπή, έτσι ώστε να μπορέσει να θέσει και αυτή τις ερωτήσεις της σε οποιοδήποτε μάρτυρα η επιτροπή αποφασίσει να καλέσει...».


Ανάκριση
Σε νέα φάση εισέρχεται από την ερχόμενη βδομάδα η ανάκριση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς καλούνται να απολογηθούν συνολικά έξι πρώην στελέχη και μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου).

Η εφέτης ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού έχει αποστείλει ήδη κλήσεις σε βάρος τους, αποδίδοντάς τους τα αδικήματα της απιστίας (σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου), καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση (σε βαθμό κακουργήματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι από πλευράς της ΚΕΔ θα υποστηρίξουν ότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται, καθώς υπήρξαν απλά εκτελεστικά όργανα πολιτικών αποφάσεων σχετικά με τις «ιερές ανταλλαγές».

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Σε θέση άμυνας η ΝΔ στη Βουλή
«Η Αικ. Πελέκη είναι κατηγορούμενη»

Φανερά μουδιασμένη και αιφνιδιασμένη η ΝΔ από τις αποκαλύψεις της Αικ. Πελέκη, επιχείρησε χθες με κάθε τρόπο να απαξιώσει το περιεχόμενο της κατάθεσής της, ενώ τάχθηκε κατά της κλήτευσης του Κ. Καραμανλή.

Κύκλοι της ηγεσίας της ΝΔ στη Βουλή υπενθύμιζαν ότι η κ. Πελέκη είναι κατηγορούμενη, ότι «δεν είναι πολιτικό πρόσωπο» και επεσήμαναν πως «είναι σύνηθες φαινόμενο να αλλάζουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες, προκειμένου να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη».

Επιπλέον, σημείωναν ότι η κ. Πελέκη επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ στο δικό της πόρισμα στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι υπήρξε «κεντρική πολιτική απόφαση» και ότι «δεν υπήρξε πολιτικό χρήμα» στην υπόθεση.


Ξεκάθαροι
Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν πως «δεν υπάρχει κανείς λόγος να κληθεί ο Κ. Καραμανλής. Ο,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Τέλος, επίθεση στον Γ. Βουλγαράκη με αφορμή την κατάθεση της συζύγου του εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας ότι «ο σύζυγος της κ. Πελέκη δεν φόραγε πολιτικά παντελόνια, αλλά πανάκριβα φούτερ».



Στάση αναμονής τηρούν στο ΠΑΣΟΚ, στο τραπέζι όλα τα σενάρια

Με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς βιαστικές κινήσεις πρόκειται να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα για την κλήτευση ή μη του Κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι.

Το περιθώριο το έχει. Μέχρι την προσεχή Τρίτη -οπότε και θα λάβει επισήμως θέση- η ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χειρίζονται στην Εξεταστική Επιτροπή το «Βατοπέδι», έχει τη δυνατότητα να εξετάσει λεπτομερώς όλα τα «σενάρια», λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους και τη στάση των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων. Η κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες- ετέθη ως πρόταση στο «τραπέζι» του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο όμως φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το «μοιραίο» λάθος. Επιδιώκει με τη στάση του να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει «σόου» με την κλήτευση του Κ. Καραμανλή, ούτε όμως να κατηγορηθεί για προσπάθεια συγκάλυψης.

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις φαίνεται ότι διευκολύνουν το κυβερνών κόμμα στην επιλογή της σωστής κίνησης. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι η ΝΔ είναι, μετά και τη «βόμβα» της κυρίας Πελέκη, απολύτως εκτεθειμένη. Η αποχώρησή της (για άλλη μία φορά από Εξεταστική Επιτροπή) της αφαιρεί -σχολιάζουν- το... δικαίωμα της αξιόπιστης στάσης στο όλο ζήτημα και την αναγκάζει τουλάχιστον να επανεξετάσει τη «γραμμή» της. Θυμίζουν δε δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έλεγε ότι κάποιοι μοναχοί «έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον», ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος δεν εγνώριζε...

Τι θα πράξει τελικά το ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική, με δεδομένη τη στάση των άλλων κομμάτων, που φαίνεται ότι καταλήγουν στην κλήτευση σε «απολογία» του κ. Καραμανλή;


Γραπτή κατάθεση
Μία «συνταγή» είναι αυτή που αναδείχθηκε και για την Εξεταστική για τη Siemens, όπου εκτιμήθηκε ως αξιόπιστη η επιλογή να ζητηθεί γραπτώς η «κατάθεση», εάν και εφόσον χρειαστεί, των πρώην πρωθυπουργών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Αμοιρίδης, υποστήριζε χθες ότι «είναι ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών». Στον ίδιο τόνο και η δήλωση του Β. Τόγια, ο οποίος δεν απέκλεισε σχετική απόφαση.

Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα συζητηθεί αναλυτικά στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, υπό τον Γ. Ραγκούση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί τελική απόφαση κι ότι οι εκπρόσωποι του κόμματος στην Επιτροπή έχουν την ευθύνη του χειρισμού. Είναι βέβαια... κοινό μυστικό ότι στο ΠΑΣΟΚ το θέμα αποτελεί προτεραιότητα στην «ατζέντα», καθώς εκτιμούν ότι μετά την κυρία Πελέκη, μπορεί και άλλοι «μάρτυρες» να «φορτώσουν» με καταγγελίες το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Φωφη Γιωτάκη



Νέο αίτημα από τον ΛΑΟΣ για τον Κ. Καραμανλή
Ορατή η κλήτευση στην Επιτροπή



Σεισμικές δονήσεις πολλών «ρίχτερ» στη ΝΔ αλλά και νέα δεδομένα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου προκαλεί η κατάθεση «βόμβα» της συζύγου του Γ. Βουλγαράκη, συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη, ότι υπήρξε «κεντρική πολιτική απόφαση» για τις ανταλλαγές, η οποία ελήφθη με ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που ανοίγει το ενδεχόμενο κλήτευσης του Κ. Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ο ΛΑΟΣ ζήτησε να κληθεί να καταθέσει άμεσα ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επισήμως, καθώς από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί την πρόταση, ωστόσο φαίνεται πως θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο έως ότου ληφθεί η τελική απόφαση, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη. Κυβερνητικοί βουλευτές διατυπώνουν επιφυλάξεις και τονίζουν την αναγκαιότητα να κλείσει ο κατάλογος των μαρτύρων, να προηγηθούν οι πέντε πρώην υπουργοί της ΝΔ που κατηγορούνται για το σκάνδαλο και στη συνέχεια να επανεξετασθεί το ενδεχόμενο της κλήσης του πρώην πρωθυπουργού.

Με δεδομένη την απουσία της ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή (υπενθυμίζεται πως έχει αποχωρήσει), η κυβερνητική παράταξη είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι συμφωνούν με την κλήτευση Καραμανλή.


Νέα δεδομένα
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά το ΠΑΣΟΚ είχε απορρίψει την πρόταση του ΛΑΟΣ, ωστόσο τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά μετά την κατάθεση της κ. Πελέκη, που αφορά το πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Την κλήτευση του Κ. Καραμανλή ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σημειώνοντας πως από την αρχή της Εξεταστικής Επιτροπής είχε ζητήσει να έλθει να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί», τόνισε, «να γίνει διαλεύκανση της υπόθεσης, εάν δεν εκθέσει αναλυτικά τη θέση του. Ο κ. Καραμανλής με το να κρύπτεται, απλά επιδεινώνει τη θέση του και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα έλθει να μιλήσει κάτω από ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Η αδυναμία του να χειριστεί σωστά και αποτελεσματικά την υπόθεσή του θα τον στείλει στη φυλακή».

Από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Δ. Τσιρώνης, τόνισε ότι «είναι ένα από τα ενδεχόμενα» να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ να επιστρέψει στην Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Γ. Αμοιρίδης, δήλωσε ότι «είναι ορατό το ενδεχόμενο» να κληθεί ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα αυτό να αποφασιστεί μετά την κατάθεση των εγκαλουμένων υπουργών.

Ο ΛΑΟΣ έθεσε επισήμως το αίτημά του, μέσω του Θ. Πλεύρη, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να ‘ρθει ο Κ. Καραμανλής στην Προανακριτική και ότι «πρέπει να προηγηθεί για να μην ταυτιστεί με τους εγκαλούμενους υπουργούς».

Από το ΚΚΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν θα είχε αντίρρηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε ότι η κατάθεση της κ. Πελέκη ήταν επιβαρυντική, ενώ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης επεσήμανε ότι «οι Ελληνες πολίτες απαιτούν από τη ΝΔ και από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό εξηγήσεις».

Λευτέρης Γαλανός


Δεν υπάρχουν σχόλια: