Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

»Προβα τζενεραλε

Ι. Κ. Πρετεντέρης ΒΗΜΑ

Δεν ξέρω αν στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ έχουν συνειδητοποιήσει ένα πολύ απλό πράγμα. Οτι το βράδυ της Κυριακής, 7 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή γύρω στα μεσάνυχτα και ενώ θα έχει εξελιχθεί η καταμέτρηση των ψήφων, θα βγούμε στο Μega και θα ανακοινώσουμε το εξής απλό: το εθνικό ποσοστό του κάθε κόμματος.

Θα αθροίσουμε, δηλαδή, τα..
ποσοστά που πήραν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των δύο κομμάτων στις δεκατρείς περιφέρειες και θα ανακοινώσουμε ότι «ΠαΣοΚ και ΝΔ έλαβον...». Το χρώμα του χάρτη είναι για τη δεύτερη Κυριακή και εκεί θα παίξουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες για να δούμε αν θα βαφτεί πράσινος ή γαλάζιος.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι στις 7 Νοεμβρίου θα έχουμε μια ευθεία σύγκριση με το εθνικό ποσοστό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Και όταν μια απλή δημοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει πολιτική αναταραχή, σκεφτείτε τι θα γίνει με ένα εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Διότι στην περίπτωση αυτή θα έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα. Είτε θα χάσει ο Παπανδρέου, είτε θα χάσει ο Σαμαράς, είτε θα χάσουν και οι δύο, είτε θα μείνουν και οι δύο ευχαριστημένοι.

Και από το αποτέλεσμα αυτό θα κριθεί, όχι φυσικά η κυβερνητική εξουσία, αλλά το πολιτικό κλίμα και οι εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Πώς θα κυβερνήσει ο Παπανδρέου αν το ΠαΣοΚ πάθει κανένα στραπάτσο; Θα συνεχίσει να εφαρμόζει το μνημόνιο σε μια κοινωνία που θα το έχει αποδοκιμάσει ρητά; Και πώς θα συμμαζέψει τη ΝΔ ο Σαμαράς, αν το κόμμα του καταρρεύσει στις κάλπες; Θα επιμείνει στη στρατηγική του ή θα επιχειρήσει να βρει κάποιο περιθώριο συνεννόησης με τον Καρατζαφέρη και την Ντόρα;

Αν προσθέσουμε και τα μικρότερα ερωτηματικά που αφορούν την Αριστερά είναι προφανές ότι οδεύουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο βαρύνουσα απ΄ ό,τι δείχνει. Κάτι σαν πρόβα τζενεράλε μιας ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Και για έναν πρόσθετο λόγο.

Στις 7 Νοεμβρίου ο πολίτης θα έχει στα χέρια του δύο ψήφους. Μία για τον δήμο όπου μπορεί να επιλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του με τοπικά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Μία για την περιφέρεια, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει με πολύ πιο έντονα πολιτικά κριτήρια.

Και υπό αυτή την έννοια, ουδείς θα τσακώνεται το βράδυ των εκλογών για το «μήνυμα του αποτελέσματος». Το «μήνυμα» θα είναι απολύτως σαφές, όποιο μήνυμα και αν επιλέξουν οι πολίτες...

jpretenteris@dolnet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: