Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

»Στρατηγικη για την αναπτυξη

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η «E» 10/9

ΔΕΚΑ μήνες μετά την άνοδό της στην εξουσία, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δώσει σήμερα την πρώτη ουσιαστική απάντηση στο γενικό αίτημα για έξοδο από την επενδυτική απραξία, που αποτελεί το απαράδεκτο γνώρισμα της χώρας τα τελευταία χρόνια. Και το επιχειρεί με τη δημοσιοποίηση ενός νομοσχεδίου, το οποίο φιλοδοξεί να θεραπεύσει όλες εκείνες τις ..αδυναμίες, που έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον το οποίο αποθαρρύνει μόνιμα τους επενδυτές και συνθλίβει την ανάπτυξη της χώρας.

ΕΚΕΙΝΟ που σε γενικές γραμμές κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να επαναφέρει για τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας τη λογική, αλλά και την πρακτική που εφαρμόστηκε το 2004 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ταχύτερη εκτέλεση των ολυμπιακών έργων. Το ποια έργα θα χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας θα κρίνεται με σαφή και συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια και θ’ αποφασίζεται από τη σχετική Διυπουργική Επιτροπή.

Ο ΣΤΟΧΟΣ της προσπάθειας αυτής είναι διπλός. Πρώτον, η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κανόνων, διαδικασιών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, που θα έχουν να κάνουν με δεσμευτικές προθεσμίες εξέτασης και έγκρισης της επένδυσης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα λήψης των σχετικών αποφάσεων.

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ο σχεδιασμός ενός διαφανούς, αντικειμενικού και αποτελεσματικού συστήματος παραγωγής στρατηγικών επενδύσεων, που θα ενισχύει τις συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και δεν θα έχει να κάνει με αξιολογήσεις επιτροπών και μηχανισμούς κινητροδότησης και άρα θ’ αποκλείει περιπτώσεις διαπλοκής και κρούσματα διαφθοράς που έχουν αποτελέσει διαχρονικά την κύρια αιτία υπονόμευσης των επενδυτικών προσπαθειών.

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι πολλά θα κριθούν από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα τον πρώτο καιρό. Κάτι που φυσικά το γνωρίζουν όσοι θα έχουν την ευθύνη διεκπεραίωσης των σχετικών διαδικασιών. Θα περιμένουν να δουν οι υποψήφιοι επενδυτές αν οι μεγαλόπνοοι στόχοι θα υπηρετηθούν σωστά. Κι αν οι διαπιστώσεις είναι θετικές, το επενδυτικό μας μέλλον θα είναι επιτέλους καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: