Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»Γενικες πολιτικες και ειδικες αδρανειες

pmandravelis@kathimerini.gr

Οι Ελληνες γενικώς είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Οταν λέμε γενικώς, εννοούμε και αορίστως. Σε κάθε δημοσκόπηση δηλώνουν ότι για να βγούμε από το τέλμα, πρέπει να αλλάξουν όλα. Στην εξειδίκευση, το «όλα» γινόταν πάντα «όχι αυτά». Κάπως έτσι χάθηκε η ευκαιρία της προηγούμενης διακυβέρνησης. Ο κ. Κώστας Καραμανλής, που είχε μια ..
ιδιαίτερη αδυναμία στις δημοσκοπήσεις, ρητόρευσε με βάση τη γενική επιθυμία της αλλαγής («μεταρρυθμίσεις», «επανίδρυση του κράτους» κ.λπ.) και αδρανούσε με βάση τις επιμέρους επιθυμίες του εκλογικού σώματος.

Ο διάδοχός του έκανε αυτή την τακτική κεντρικό δόγμα της αντιπολίτευσής του. Είναι υπέρ του Mνημονίου (και των χρημάτων του) γενικώς, αλλά εναντίον των μέτρων ειδικώς. Η βασιλική οδός που προτείνει για να βγούμε από την κρίση -και μάλιστα να έχουμε πλεόνασμα σε δύο μόλις χρόνια!- είναι η ενοικίαση κάποιων ακινήτων του Δημοσίου.

Δυστυχώς, με τέτοιες μαγικές συνταγές δεν βγαίνουμε από τη δημοσιονομική κρίση. Αν υπήρχαν, θα τις είχαν ευαγγέλιο οι πολιτικοί όλου του κόσμου, που είναι αλλεργικοί σε αντιδημοφιλή μέτρα. Σε μια οικονομία που επί δέκα χρόνια η ανάπτυξη τροφοδοτούνταν από την κατανάλωση, το αναγκαστικό αποτέλεσμα θα είναι ο περιορισμός της ζήτησης, μέχρι η τελευταία να προσεγγίσει τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και μέχρι να απελευθερωθούν οι παραγωγοί ώστε να αυξήσουν τον πλούτο της. Δανεικά, πλέον, δεν υπάρχουν για να στηρίξουν το στρεβλό μοντέλο μιας οικονομίας που παρήγε όλο και πιο λίγα και αντάλλασσε όλο και πιο πολλά και πιο ακριβά.

Το πραγματικό ερώτημα στην παρούσα κατάσταση δεν είναι αν θα πιούμε το πικρό ποτήρι (νοικιάζοντας ακίνητα ή με άλλους μαγικούς τρόπους), αλλά τους όρους με τους οποίους θα εξέλθουμε από την κρίση. Αν και η «ανάπτυξη» των περασμένων χρόνων δεν ήταν σε πάρα πολλές πτυχές της δίκαιη (π.χ. η φοροδιαφυγή είναι κοινωνική αδικία), οι περικοπές θα πρέπει να είναι δίκαιες.

Οσο για την ανάπτυξη (είναι η άλλη μαγική λέξη με την οποία προσπαθούμε να ξορκίσουμε τις δύσκολες αλλαγές), θα έρθει. Επεται όμως των περικοπών και σε ένα μεγάλο βαθμό θα είναι αποτέλεσμα αυτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: