Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

»Το εγχειρημα του συντονισμου

Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ


Η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χωρίζεται σε δυο περιόδους: προ και μετά Ραγκούση. Εως το 2007 δοκίμαζε διαρκώς πρόσωπα για τι θέσεις του πορτ παρόλ και του γραμματέα του κόμματος και κανείς δεν του έβγαινε. Ο πρώην δήμαρχος Πάρου αποδείχθηκε δύο σε ένα. Υπήρξε μακράν ο καλύτερος εκπρόσωπος και ως.. γραμματέας οδήγησε το ΠΑΣΟΚ συντεταγμένα στην εκλογική νίκη του 2009. Η συνταγή ήταν απλή: κάθε πρωί μάζευε γύρω από ένα τραπέζι μια μικρή ομάδα στελεχών και κάθε βράδυ έκανε ταμείο με την απόδοση της. Εννοείται ότι κανείς δεν μάθαινε ποτέ τι συζητούσαν σε εκείνο το τραπέζι.

Με τις τελευταίες αλλαγές διαχωρίζεται και η πρωθυπουργική θητεία του Παπανδρέου σε προ και μετά Ραγκούση περίοδο. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Γιώργος ήταν προφανές ότι αναζητούσε ένα μοντέλο διακυβέρνησης στο οποίο να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του. Για τον εαυτό του ήθελε περισσότερο έναν ρόλο... Πρωθυπουργού Εξωτερικών και γι΄ αυτό έπρεπε κάποιους άλλος να κάνει εξ ονόματός του την τρέχουσα πρωθυπουργική δουλειά στο εσωτερικό. Το σχήμα που δοκίμασε δεν τα κατάφερε- σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα είχε ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Απόδειξη ότι η στελέχωση του ευρύτερου κυβερνητικού μηχανισμού και τους κράτους πήρε ένα εξάμηνο.

Τώρα ήρθε καινούργιος σερίφης στην πόλη. Ο Παπανδρέου βάζει όλα τα λεφτά στον Ραγκούση. Από μόνη της αυτή η επιλογή συμπυκνώνει τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης: ό,τι είναι να κάνει πρέπει να το κάνει σύντομα. Από πλευράς συντονισμού πρέπει να βγει ταχύτατα από την εποχή της αφασίας, γιατί δεν θα έχει άλλη ευκαιρία. Συντονισμός σημαίνει: διακριτό σχήμα πυραμίδας με πολιτικά χαρακτηριστικά και μανατζίριαλ λειτουργίες, που θα αρχίζουν και θα τελειώνουν αποκλειστικά στα θεσμοθετημένα κέντρα αποφάσεων. Να ξέρει ο καθένας ποια δουλειά κάνει και σε ποιο επίπεδο της ενδοκυβερνητικής ιεραρχίας κινείται. Αν είναι να υπάρχει μια «κυβέρνηση Μάξιμου», μια «κυβέρνηση υπουργών», μια τρίτη ποιος ξέρει πού και καμιά δεκάρια μικρές κυβερνήσεις κατά υπουργείο, τότε το εγχείρημα του συντονισμού θα καταπιεί και τον ίδιο τον Ραγκούση. Υπάρχουν άλλωστε αρκετοί στην κυβέρνηση που τον αντιμετωπίζουν όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ: «Εχει όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώματα που θαυμάζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: