Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ατζέντα... εξωτερικού, αλλαγές... εσωτερικού
«E» 10/9

Από τη Θεσσαλονίκη κατευθείαν για Οσλο θα «πετάξει» την Κυριακή ο πρωθυπουργός, αφού το πρόγραμμα της ατζέντας του είναι ιδιαίτερα πυκνό για την προσεχή εβδομάδα. Επιστρέφει, και την Πέμπτη αναχωρεί πάλι για τις Βρυξέλλες και εν συνεχεία για Αμερική. Ενδιάμεσα, μπορεί να προλάβει -μετά τις κυβερνητικές- να κάνει και κάποιες αλλαγές στο κόμμα. Αν όχι, θα γίνουν προς το ..τέλος του μήνα. Τι αφορούν; Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου γραμματέα Μ. Καρχιμάκη και του νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Βλέπετε, τρεις από το Πολιτικό Συμβούλιο (Οθωνας, Κουτσούκος, Κουσελάς εισήλθαν στην κυβέρνηση), που σημαίνει ότι λόγω ασυμβιβάστου πρέπει να εκλεγούν άλλοι στη θέση τους...


Δεν υπάρχει χώρος...
Στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος θα εγκατασταθεί τελικά η υφυπουργός Θ. Τζάκρη και θα «συγκατοικήσει» με τον υφυπουργό Γ. Ντόλιο, ο οποίος διατηρεί γραφείο στον τρίτο όροφο. Η υφυπουργός θα καταλάβει το γραφείο του γενικού γραμματέα Δ. Στεφάνου, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και μεταφέρεται στον τρίτο όροφο. Η Κλαυθμώνος λοιπόν μετατρέπεται σε «στρατηγείο» του «Καλλικράτη», απ’ όπου θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Μόνο ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής Α. Τάκης μεταφέρεται από την Κλαυθμώνος σε γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Ευαγγελιστρίας. Πάντως, στο αίτημα του υπουργείου Εργασίας να βρεθεί και ένα γραφείο για την υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Α. Νταλάρα, η απάντηση ήταν κατ’ αρχάς αρνητική λόγω περιορισμένου χώρου...

Αρμοδιότητες
Ποιος θα αναλάβει τι στο υπουργείο Εσωτερικών; Η Θ. Τζάκρη, που κράτησε το χαρτοφυλάκιό της, απογυμνώθηκε από αρμοδιότητες. Την ευθύνη των θεμάτων Μακεδονίας - Θράκης ανέλαβε ο Σ. Ξυνίδης στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη μεταναστευτική πολιτική ανέλαβε στο υπουργείο Εργασίας η Α. Νταλάρα. Η Θ. Τζάκρη «ξέμεινε» με τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για τα οποία συζητείται να τα αναλάβει νέος υφυπουργός που θα προέρχεται από την αγορά πληροφορικής! Πιο πιθανό είναι να «ξελαφρώσει» από αρμοδιότητες τον Γ. Ντόλιο και να ασχοληθεί πιο ενεργά με την υλοποίηση του «Καλλικράτη». Υπομονή όμως μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις...

Το ξερίζωμα
Εκτός του γνωστού πογκρόμ εναντίον του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, το 1955, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τελικό ξερίζωμα των Ελλήνων με τις απελάσεις της περιόδου 1964-65. Μια μεγάλη εκδήλωση γίνεται αύριο το πρωί, στις 9.30, στο «Λήδρα Μάριοτ» από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με στοιχεία και πτυχές από το λιγότερο γνωστό πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης και πολύ ενδιαφέρουσα προβλέπεται και η συζήτηση που θα ακολουθήσει με συντονιστή τον σκηνοθέτη της «Πολίτικης Κουζίνας» Τάσο Μπουλμέτη, θύμα και ο ίδιος αυτού του διωγμού. Αυτό, πάντως, που απουσιάζει από το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι η προοπτική - εάν δηλαδή υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης όσων διώχθηκαν μέσω των ευρωπαϊκών διαδικασιών.



--------------------------------------------------------------------------------


Δεν πηγαίνουν και ιδιαίτερα καλά τα πράγματα για τον Ν. Κακλαμάνη στις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο. Μεγάλο πρόβλημα το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό Αθηναίων που εκφράζουν «αρνητική γνώμη» για τη δημαρχιακή θητεία του.

Τώρα για τον Γ. Καμίνη... Το μεγάλο αγκάθι είναι η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας. Γι’ αυτό τον λόγο, στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει την πολιτική «γυμναστική» του...
ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------


Τους χώριζε... η τζαμαρία
Σε απόσταση ενός μέτρου από το τραπέζι όπου γευμάτιζε χθες, στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Παπανδρέου με τους Γ. Μπουτάρη και Μ. Μπόλαρη, κάθισε 17μελής «γαλάζια» παρέα νεολαίων, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Ν. Μηταράκης. Η τζαμαρία που τους χώριζε (ο πρωθυπουργός ήταν μέσα και οι «γαλάζιοι» έξω) επέτρεπε την οπτική επαφή, αλλά όχι και τις «διαρροές» ήχων. Β.Ι.

Αντί ΔΕΘ, στο ΜΙΤ
Υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πρόκειται για την Ελενα Παναρίτη, της οποίας το όνομα ακούστηκε για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η κ. Παναρίτη, λοιπόν, θα βρίσκεται... μίλια μακριά, με επίσημη άδεια για την απουσία από το Γραφείο του πρωθυπουργού. Θα βρίσκεται στην Αμερική, ως τιμώμενη προσκεκλημένη του ΜΙΤ στην εκδήλωση για την κήρυξη της έναρξης του προγράμματος επιχειρηματικότητας του κορυφαίου πανεπιστημίου. Η βουλευτής θα μιλήσει για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με περιορισμένους πόρους. Τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει... Φ.Γ.

Κινήσεις... καλής θέλησης
Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία ζήτησε να «κλείσει» για ασκήσεις μέχρι τον... Δεκέμβριο περιοχή στο μέσον του Αιγαίου, μεταξύ Θάσου και Λήμνου, με προφανείς στόχους - αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ κηρύσσει άκυρη την τουρκική, επισημαίνοντας ότι οι περιοχές που ήθελαν να αποκλείσουν οι Τούρκοι καλύπτουν περιοχές του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και τον τερματικό αεροδιάδρομο του αεροδρομίου της Λήμνου, ενώ επηρεάζουν τον αεροδιάδρομο G33 που χρησιμοποιείται για εσωτερικές πτήσεις. Αρχισαν τις κινήσεις... καλής θέλησης οι γείτονες. Ν.Μ.

Επαινοι
Κέρδισε τις εντυπώσεις το ελληνικό περίπτερο στην Bienalle της Αρχιτεκτονικής στη Βενετία. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ξεχώρισε την ελληνική συμμετοχή, ενώ επαινετικά αναφέρθηκαν σε αυτήν γερμανικά περιοδικά. Αξιοσημείωτο είναι πως η ελληνική πρόταση δεν είναι αμιγώς αρχιτεκτονική, αλλά πραγματεύεται τη σχέση των αστικών μητροπόλεων με τη φύση, μέσα από μία κιβωτό όπου κυριαρχούν οι σπόροι παραδοσιακών φυτών και αρωματικών βοτάνων. Η Bienalle θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου. ΜΚΝ.

Σύμπραξη;
Μία ψήφο παραπάνω από τις αναμενόμενες... εξασφάλισε ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος εξελέγη χθες πρόεδρος της Εξεταστικής για τα Ομόλογα. Η μυστική ψηφοφορία έγινε για τη θέση του προέδρου, αφού ο Ντ. Ρόβλιας ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού. Ο κ. Πρωτόπαπας, λοιπόν, έλαβε, εκτός από τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, και μία παραπάνω από συνάδελφό του στην Επιτροπή. Εάν η ενδέκατη ψήφος είναι του Ν. Τσούκαλη, τότε νάτη πάλι η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Αριστεράς. Ετσι, τουλάχιστον, σχολίαζαν βουλευτές σε πηγαδάκι της Βουλής... Φ.Γ.

Τη νύχτα μέρα έκαναν τα στελέχη του ΣΥΝ και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπιστώσουν τελικά ότι δεν συμφωνούν για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Η προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα και τελείωσε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά και μέχρι τις 2.30 το πρωί συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας τη συζήτηση χθες το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Π.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: