Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

»Διπλό ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

Σταυρου Tζιμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει να γίνει από το 1990, όταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων», πρύτανης κ. Δημήτρης Φατούρος έχασε στον δεύτερο γύρο από τον κ. Ντίνο Κοσμόπουλο της Ν.Δ. με μόλις 1.300 ψήφους διαφορά. Με εξαίρεση εκείνες τις εκλογές, από το 1986, οι υποψήφιοι της συντηρητικής παράταξης έκαναν περίπατο και σε δύο περιπτώσεις πήραν τον..


δήμο από τον πρώτο γύρο. Θα σπάσει τώρα ο κ. Γιάννης Μπουτάρης την κυριαρχία της κεντροδεξιάς στα δημοτικά δρώμενα; Ολα δείχνουν ότι είκοσι χρόνια μετά, πάμε και πάλι σε ντέρμπι, και μάλιστα όχι σ’ ένα, αλλά, αυτή τη φορά, σε δύο:

Ο κ. Μπουτάρης, εκτός από τον κ. Κώστα Γκιουλέκα, θα έχει να αναμετρηθεί και με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, μολονότι το επίσημο κόμμα και ο κ. Παπανδρέου στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ενισχύοντας την κινητικότητα της κοινωνίας των πολιτών, η οποία καταγράφεται έντονη στη Θεσσαλονίκη με στόχο την αλλαγή σελίδας στον δήμο. Ο σκληρός πυρήνας των μελών, φίλων και οπαδών του κόμματος, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειθαρχήσει. Δύσκολα, για παράδειγμα, θα συγχωρέσει στον κ. Μπουτάρη τη στάση του στις προηγούμενες εκλογές, όταν στον δεύτερο γύρο όχι μόνο αποδέσμευσε τους εκλογείς του σε ψήφο κατά συνείδηση, αλλά αναφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στην υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, κ.Χρύσα Αράπογλου.

Ο κ. Γκιουλέκας από την πλευρά του δεν έχει ούριο τον άνεμο. Καλείται να υπερασπιστεί την δωδεκάχρονη διοίκηση του δήμου από την παράταξή του, εγχείρημα καθόλου εύκολο μετά και τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης που ήρθαν στο φως. Το κόμμα της Ν.Δ., που θα επωμισθεί το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, η γενικότερη αποστροφή προς τις κομματικές επιλογές δεν ευνοεί τη διείσδυση στους ανένταχτους εκλογείς, ο ίδιος δεν φημίζεται για τη γοητεία που ασκεί στους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ και η διεισδυτικότητα του κ. Μπουτάρη στο κατά κύριο λόγο συντηρητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Η περιφέρεια

Σε αντίθεση με τους μονομάχους στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου επίσης αναμένεται σφοδρή σύγκρουση, ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης εγκαινίασε ήδη την προεκλογική του εκστρατεία σαλπίζοντας πατριωτισμό με συγκέντρωση στη Βεργίνα. Ο κ. Ψωμιάδης ξεκίνησε να κάνει περίπατο, αλλά μετά τα όσα μεσολάβησαν με το «χαστούκι» Σαμαρά, για το θέμα του αδελφού του και την άρση της στήριξης από τον κ. Καρατζαφέρη, η διαδρομή άρχισε να γίνεται ανηφορική.

Και ενώ τα δύσκολα είχαν αρχίσει γι’ αυτόν, ήρθε η «υποψηφιότητα ήττας», όπως εξελήφθη ακόμη και στην κυβερνητική παράταξη, του κ. Μάρκου Μπόλαρη, για να φέρει αμυδρά χαμόγελα στον κ. Ψωμιάδη. Παρ’ όλα αυτά, το υπόγειο ντέρμπι του με τον κ. Σαμαρά δεν σταμάτησε ποτέ. Οπως λέει σε συνομιλητές του, υποσκάπτεται από την ηγεσία και αν κερδίσει την περιφέρεια θα πάρει ρεβάνς από τον πρόεδρο του κόμματος.

Και η Θράκη

Η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης εμφανίζει, με τις ιδιαιτερότητές της, αυξημένο ενδιαφέρον. Εδώ οι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι αναμένεται να κρίνουν την εκλογή, μολονότι αποτελούν μόνο το 15% του εκλογικού σώματος. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, νομάρχης Ροδόπης κ. Αρης Γιαννακίδης, εμφανίζεται να έχει το προβάδισμα, όμως και ο κατερχόμενος ως ανεξάρτητος και στηριζόμενος από τη Ν.Δ. αντίπαλός του κ. Γιώργος Παυλίδης διαθέτει επιρροή στην περιοχή και ερείσματα στη μειονότητα.

Το γενικότερο κλίμα για τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά, ωστόσο, είναι βαρύ στο μειονοτικό στοιχείο, εξαιτίας της άρνησής του παλαιότερα να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της Πολιτικής Ανοιξης μουσουλμάνους υποψήφιους. Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Παυλίδης κατήλθε ως ανεξάρτητος και εσωκομματικά είχε στηρίξει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι δημοφιλής στους μειονοτικούς, του δίνει ελπίδες ότι ένα μέρος των μουσουλμάνων ψηφοφόρων θα τον προτιμήσει.









Δεν υπάρχουν σχόλια: