Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

»Συναψη «συμβολαιου» με τις τραπεζες


ΕΘΝΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει πλαίσιο συμφωνιών με τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, ειδικά για τις επιχειρήσεις, αποκάλυψε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει πλαίσιο συμφωνιών με τα πιστωτικά ιδρύματα με στόχο την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, ειδικά για τις..

επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εντός του Σεπτεμβρίου, μέσω διαπραγματεύσεων τόσο με την Ενωση των τραπεζών όσο και με κάθε μία ξεχωριστά, όπως προανήγγειλε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της γ.σ. της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, το Σάββατο στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε».

Οσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος. Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είπε προς τους παρευρισκόμενους ότι «θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος».

Ορατή η «ελληνική αναγέννηση»

Ο κ.Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: «Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία ? Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση», είπε ο υπουργός.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 12 δισ. ευρώ φέτος, καθώς στο οκτάμηνο η μείωση έφτασε τα 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους.

Επεσήμανε εξάλλου, απαντώντας στις αιτιάσεις για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ότι «καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες».

Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

Σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γ.Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει «στραπάτσο», αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων. Επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε κλίμα φόβου και μιζέριας». Έκανε δε λόγο για τρομερή δυστοκία χορήγησης ρευστού.

Κ.Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία , η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ.Μίχαλος.

Συμπλήρωσε ότι «η πολιτική του μνημονίου» των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για άπνοια στις συναλλαγές, φορολογική καταιγίδα και «ερμητικά κλειστές πόρτες» στις τράπεζες.

Δ.Μπακατσέλος: Δεν αντέχουμε άλλο

Για «πρωτόγνωρες θυσίες» στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και αύξηση των έμμεσων φόρων) θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς αντιστρατεύονται την ανάπτυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: