Του ΔΗΜ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΑ
ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, άλλα διλήµµατα.Στην υπερχρεωµένη Βρετανία η λιτότητα είναι τόσο σκληρή που η συζήτηση για την περικοπή αµυντικών δαπανών αγγίζει και τα πυρηνικά υποβρύχια Τrident. Η δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής έχει συµβολική αξία, εξασφαλίζοντας στο Λονδίνο status υπερδύναµης δεύτερης κατηγορίας. Ο Τόνι Μπλερ ανανέωσε το πρόγραµµα Τrident χωρίς δεύτερη σκέψη το 1998. Το ότι οι Συντηρητικοί, στους οποίους..
αποδίδεται «πριαπική» προσέγγιση στα θέµατα ασφαλείας, σκέπτονται να περικόψουν τα υποβρύχια δείχνει πως οι ακραίες οικονοµικές καταστάσεις ωθούν σε ακραίες λύσεις. QQQ
ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ Ελλάδα η λιτότητα είναι τόσο σκληρή που έφερε ύφεση. Η υπερφορολόγηση στέγνωσε την αγορά και τα έσοδα υστερούν κατά 2 δισ. φέτος. Του χρόνου µόνο ο Θεός θα µάς σώσει, και στο νέο βιβλίο του για το Σύµπαν ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ αµφιβάλλει για την ύπαρξή του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου σκέπτεται φορολογική περαίωση. Η τρόικα αµφιβάλλει για την απόδοσή της. Μια λύση θα είναι να περικοπεί κι άλλο το Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων όπου ήδη έχει µπει µαχαίρι 32% φέτος, κι ας ήταν ο στόχος να µειωθεί µόνο κατά 4%. Αυτό όµως θα βαθύνει ακόµη περισσότερο την ύφεση και θα επιτείνει το αρνητικό οικονοµικό σπιράλ, στο οποίο έχει πέσει η χώρα.
QQQ
ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟ δικό µας Τrident είναι οι ΔΕΚΟ.
Ας πούµε, ο ΟΣΕ που χάνει 1 δισ. τον χρόνο.
Τολµάει κανείς στο ΠΑΣΟΚ να µιλήσει δυνατά για κλείσιµο του ΟΣΕ, µε εκκαθάριση και µετά ιδιωτικοποίηση; Οχι βεβαίως. Οποιος θέσει τέτοιο θέµα ξέρει πως κινδυνεύει να βρεθεί αντιµέτωπος µε τον «πριαπισµό» του βαθέος ΠΑΣΟΚ που διατηρεί κάποια υπολείµµατα πολιτικής τεστοστερόνης.
Ραγκούσης και Πάγκαλος πήγαν στη Βουλή το νοµοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των δηµοσίων φορέων, αλλά το κράτος των ΔΕΚΟ παραµένει. Θέριεψε επί ΠΑΣΟΚ, αρχής γενοµένης τη δεκαετία του 80. Επί Σηµίτη επελέγη η συµβιβαστική λύση των µετοχοποιήσεων που επέτρεψαν στους ιδιώτες να αποκτήσουν µειοψηφικά πακέτα. Επί Καραµανλή η εικόνα ήταν ανάµεικτη. Τα «δικά µας παιδιά» άλωσαν τις ΔΕΚΟ την ίδια ώρα που γίνονταν µεγάλα deals, όπως αυτό ΟΤΕ µε τους Γερµανούς της Deutsche Τelekom. QQQ
Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ µείωσε το µεταπολεµικό κράτος διαδοχικά επί Θάτσερ και Μπλερ. Εχει µείνει το Εθνικό Σύστηµα Υγείας που ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάµερον δεν θέλει να αγγίξει. Συζητάει όµως χωρίς ταµπού ακόµη και για το ατοµικό πρόγραµµα εφόσον ο Ψυχρός Πόλεµος τελείωσε και δεν υπάρχει κλασική πυρηνική απειλή. Εµείς ακόµη δεν τολµάµε να µιλήσουµε για το κράτος των ΔΕΚΟ.
Το παλιό καλαµπούρι έλεγε ότι η Ελλάδα ήταν τόσο πίσω από τις άλλες χώρες που θα καταστρεφόταν µε δέκα χρόνια καθυστέρηση. Τελικά, ο κόσµος µάς ξεπέρασε τόσο που η αδράνεια πάει να διαλύσει τη χώρα.
ΚΟΛΑΣΗ... ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου