Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ετερόκλητες δυνάμεις συμμαχούν για να εμφανίσουν το κάπνισμα ως «αήττητη συνήθεια». Αναφέρομαι τόσο στους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων με ζωντανή μουσική όσο και στον κ. Φ. Πετσάλνικο (στο σκίτσο), με τις ευλογίες του οποίου λειτούργησε χθες ημιυπαίθριος χώρος στη Βουλή προορισμένος για τους καπνιστές και τις καπνίστριες πατέρες και μητέρες του έθνους. Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της Βουλής, παρά την πολύχρονη φιλία του με τον Πρωθυπουργό, ανήκει στους..
μανιώδεις καπνιστές.

***

Μεγαλύτερο πρόβλημα από τους βουλευτές απέκτησαν από χθες τα μέλη της κυβέρνησης που είναι μανιώδεις καπνιστές. Ο κ. Θ. Πάγκαλος τιμά τα πούρα, ενώ ο κ. Α. Λοβέρδος καπνίζει τσιγάρα κατά περίπτωση (όχι πάντως πολύ σπάνια...). Από εκεί και πέρα, πρωταθλητές στο κάπνισμα αναδεικνύονται οι υπουργοί Επικρατείας και Θεσμών κκ. Χ. Παμπούκης και Χ. Καστανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Π. Μπεγλίτης και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης κκ. Απ. Κατσιφάρας και Γ. Κουτρουμάνης. Μου λένε ότι ορισμένοι από αυτούς εθεάθησαν στα μπαλκόνια των υπουργείων τους να επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια. Δεν νομίζω πάντως ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι κκ. Πάγκαλος, Παμπούκης και Λοβέρδος, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, καπνίζουν κανονικά στα γραφεία τους. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι ορισμένοι από τους εν λόγω σπανίως αγοράζουν πακέτο και ταράζουν στην «τράκα» συνεργάτες και συνομιλητές τους δημοσιογράφους.

***

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει αντίστοιχο ημιυπαίθριο χώρο καπνιστών στην Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι βασικοί συνεργάτες του, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας, ο διευθυντής του γραφείου προέδρου καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος κ. Π. Παναγιωτόπουλος , δεν είναι καπνιστές. Ετσι δεν είχαν την επιλογή να ανάψουν ούτε ένα τσιγάρο στο άκουσμα της κακής είδησης ότι ο κ. Π. Ψωμιάδης υπαναχώρησε τελικώς και δεν συμπεριέλαβε τον αδελφό του στο ψηφοδέλτιο. Ως γνωστόν, πολύ θα ήθελαν να μην το κάνει και να τον καθαιρέσουν.

***

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την επιστροφή στις ρίζες, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είχαν σκεφτεί γρηγορότερα να προσεγγίσουν εκ νέου τους αγρότες. Κάλυψαν όμως και αυτό το κενό, αφού το επικοινωνιακό αντίδοτο που ευρέθη για την αυριανή επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ ήταν να επισκεφθεί ο κ. Αντ. Σαμαράς τα Αμπελάκια στη Λάρισα, όπου ιδρύθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός.

***

Εξω πάει καλά (και μάλιστα όλο και καλύτερα) ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός θα βραβευτεί με το βραβείο Quadriga στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα συμπλήρωσης είκοσι ετών από την επανένωση της Γερμανίας. Κατά την τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, κύριος ομιλητής θα είναι ο επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γιόζεφ Ακερμαν. Το Quadriga δεν είναι ένα από εκείνα τα συνήθη βραβεία που απονέμονται αφειδώς σε πολιτικούς χωρίς να αξίζουν ούτε τον μπρούντζο από τον οποίο έχουν κατασκευαστεί. Απονέμεται σε «προσωπικότητες που επιδεικνύουν πνεύμα πρωτοπορίας» και έχει δοθεί στο παρελθόν στον εφευρέτη του Ιnternet κ. Τομ Μπέρνερς Λι, στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Χέλμουτ Κολ και στον κ. Μιχαήλ Γκορμπατσόφ .

Δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός θα αφιερώσει το βραβείο στους συνταξιούχους, αλλά πάντως δύσκολα αμφισβητείται ότι επέδειξε «πνεύμα πρωτοπορίας», αφού κόντρα σε όλους (εντός και εκτός Ελλάδος) επέμεινε στις αρχές του 2010 ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και ότι έπρεπε να δοθεί «ευρωπαϊκή απάντηση» στην ελληνική κρίση χρέους και «του βγήκε» εξασφαλίζοντας για την υπερδανεισμένη χώρα μας, την οποία κανένας δεν ήθελε να συνεχίσει να δανείζει, νέα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ. Αξιος για το Quadriga λοιπόν ο κ. Παπανδρέου.

Η υποψήφια δήμαρχος Σαρωνίδος κυρία Χριστίνα Χριστοφάκη παρουσίασε χθες τις θέσεις της για τον Δήμο Σαρωνίδας στο Λαγονήσι και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αποχέτευσης. Αμφιβάλλω πάντως αν οι θέσεις της υποψηφίας ήταν η κύρια αιτία που η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Συνεργάτης μου έμαθε ότι έσπευσαν να ακούσουν την κυρία Χριστοφάκη περίπου 800 άτομα.

Αντίπαλοί της μιλούν περί επιχείρησης κινητοποίησης για την υποστήριξη μιας υποψηφιότητας η οποία δεν έχει εντυπωσιάσει ιδιαιτέρως τις εταιρείες σφυγμομετρήσεων. Παρ΄ όλα αυτά η κυρία Χριστοφάκη δεν δίστασε να καταγγείλει τη σημερινή δημοτική Αρχή μιλώντας για εξαγγελίες που δεν έγιναν ποτέ πράξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: