Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

»Τι θελει να πετυχει ο Γιωργος με τον ανασχηματισμο

Τι θέλει να πετύχει ο Γιώργος με τον ανασχηματισμό

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ…

Πολλοί ψάχνουν να βρουν το τι και το γιατί του ανασχηματισμού. Η αλήθεια είναι ότι, για να βρεθούν απαντήσεις, δεν αρκεί μια απλή ανάγνωση του κυβερνητικού σχήματος. Η σκέψη του Γιώργου είναι πιο σύνθετη. Τελικά με τον..

ανασχηματισμό κατάφερε και τους έμπλεξε όλους.

Ξέμπλεξε όμως τον εαυτό του και την κυβέρνησή του από ορισμένα σημαντικά εμπόδια. Έμπλεξε τους πάντες με την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών και ξέμπλεξε από την γκρίνια μιας λανθάνουσας εσωτερικής αντιπολίτευσης (έβαλε αρκετούς υφυπουργούς) και του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ που το… έμπλεξε στη διακυβέρνηση της χώρας (έβαλε ορισμένους υπουργούς σε κρίσιμα πόστα).

Έμπλεξε τη Ν.Δ. που δεν πήρε είδηση τι έγινε, ενώ ταυτοχρόνως ξέμπλεξε τα χέρια του σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα…


1 Γιατί έγινε ο ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός είναι ένα προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού για να βελτιώσει την απόδοση της κυβέρνησής του, αλλά και να κάνει καλύτερη την εικόνα της στον τομέα των πολιτικών εντυπώσεων. Πιθανόν στο θέμα των εντυπώσεων η νέα κυβέρνηση άρχισε άσχημα: ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και οι αλλαγές δεν ήταν τόσο ριζικές όσο θα περίμεναν οι σκεπτικιστές.

Υπάρχει όμως και το θέμα της ουσίας. Η πρώτη κυβέρνηση συγκροτήθηκε μετά τη θριαμβευτική νίκη της 4ης Οκτωβρίου σε κλίμα ευφορίας που ευνοούσε ένα πνεύμα αμεριμνησίας. Καθόλου παράδοξο, αν ληφθεί υπόψη ότι ουδείς είχε πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε η χώρα. Ήταν επομένως λογικό η πρώτη κυβέρνηση να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές απαιτήσεις και να πάσχει σε ορισμένους τομείς, με κρισιμότερο απ’ όλους τον τομέα της ανάπτυξης.

Πρώτο μέλημα, ωστόσο, του πρωθυπουργού ήταν να λύσει προβλήματα και αρρυθμίες που σχετίζονται με την τήρηση του μνημονίου.


2 Ποια είναι η διαφορά των δύο κυβερνήσεων

Η πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε τη χώρα ταμιακά και ηθικά χρεοκοπημένη, με αποτέλεσμα την επιστασία της τρόικας. Παρά την ύπαρξη του μνημονίου όμως, οι αναγκαίες αλλαγές προχωρούν αργά και πολλές αποφάσεις καθυστερούν. Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να βελτιώσει την εικόνα, την αποτελεσματικότητα αλλά και την επικοινωνιακή πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρίσιμα υπουργεία, που ονομάζονται «παραγωγικά», έχουν ανατεθεί σε στελέχη που έχουν αποδείξει ότι διατηρούν επαφή με την πραγματικότητα και διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία. Η νέα κυβέρνηση δείχνει περισσότερο στοχευμένη από την προηγούμενη, αλλά το έργο που έχει να επιτελέσει είναι κολοσσιαίο και δύσκολο. Σημαντικό είναι επίσης ότι στα παραγωγικά υπουργεία μετέχουν πλέον στελέχη που συμφωνούν με ευρύτερες επιλογές. Η απόσταση Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.


3 Ποιος είναι ο στόχος;

Ο πρωθυπουργός άλλαξε ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακιστεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του. Στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται το όλον ΠΑΣΟΚ, καθώς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος έφτασαν στα 47! «Ρόλους σε όλους και όλοι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας», ήταν το δόγμα που φαίνεται να επικράτησε. «Κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα», λένε οι άνθρωποι του προέδρου. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 1 αντιπρόεδρο, 16 υπουργούς, 6 υπουργούς αναπληρωτές και 24 υφυπουργούς.


4 Ποιο είναι το κέντρο βάρους;

Η παπανδρεϊκή τρόικα: ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνουν να αποτελέσουν τη δύναμη πυρός της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την ύφεση και να γίνει ξανά ανταγωνιστική.

Ο πρώτος αναλαμβάνει την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος, το γενικό συντονισμό της κυβερνητικής προσπάθειας και την επικοινωνιακή στρατηγική. Υφυπουργός ορίστηκε ο Γ. Ντόλιος, ενώ παρέμεινε η Θ. Τζάκρη, η μόνη υφυπουργός που «διασώθηκε».

Ο δεύτερος παραμένει στο τιμόνι της οικονομίας, έχοντας πλέον στο πλευρό του τον έμπειρο στις αγορές Μ. Χρυσοχοΐδη, που πήρε τα «αστέρια» του στρατηγού της ανάπτυξης. Μαζί του θα έχει τον Ντ. Ρόβλια, τον Π. Ρήγα και τον Σ. Ξυνίδη.

Ο απερχόμενος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει υπουργός αναπληρωτής με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος. Στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός δίπλα στον Φ. Σαχινίδη έγινε ο Δ. Κουσελάς…

Ωστόσο, κρίσιμος θα είναι ο ρόλος εδώ και δύο ακόμη υπουργών: Του Ανδρέα Λοβέρδου και του Δημήτρη Ρέππα, καθώς καλούνται να διαχειριστούν καυτές πατάτες του μνημονίου. Το επόμενο πεντάμηνο η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει δραστικές περικοπές δαπανών στα νοσοκομεία, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: