Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

»Θελουν τον Κικιλια στην αποσυρση

Στο Καρφί

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. «ΒΛΕΠΟΥΝ»… ΒΑΤΕΡΛΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει τον Βασίλη Κικίλια ως υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής προβλέπεται πως θα αποδειχθεί πιο καταστροφική από την… έμπνευση του Κώστα Καραμανλή να ποντάρει στον Γιάννη Τζαννετάκο για την υπερνομαρχία. Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες, ο υποψήφιος της Ν.Δ. που παρουσιαζόταν σαν τζιπ μεγάλου κυβισμού έχασε πανηγυρικά από τη Φώφη Γεννηματά, που προσπάθησαν να την.. παρομοιάσουν με «φιατάκι».

Με τον Κικίλια οι συγκρίσεις είναι πολύ πιο συντριπτικές. Ο Σγουρός μοιάζει με… «Χάμερ», ενώ ο εκλεκτός της Ρηγίλλης αποδεικνύεται σαραβαλάκι που οδηγείται ήδη στην απόσυρση! Δεν πρόκειται για επίδειξη χιούμορ.

Ήδη στα ανώτατα κομματικά κλιμάκια γίνονται σκέψεις να αποσυρθεί η υποψηφιότητά του και να επιλεγεί κάποιος άλλος με καθαρότερα κομματικά χαρακτηριστικά. Σε τέτοιο κλίμα ηττοπάθειας, οι πιθανότητες του Κικίλια να φέρει ένα ευπρόσωπο σκορ μηδενίζονται και πολλά στελέχη που ανησυχούν για την επόμενη μέρα απευθύνουν δραματική προειδοποίηση στον πρόεδρο Α. Σαμαρά για τον κίνδυνο να σπάσει στα τρία η κεντροδεξιά παράταξη.


Στο τραπέζι το ενδεχόμενο αλλαγής υποψηφίου!

Σε νέα δίνη εσωκομματικής κρίσης οδηγεί τη Ν.Δ. το επερχόμενο Βατερλό του Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής. Η προσωπική επιλογή του Α. Σαμαρά κρίνεται πλέον ανοιχτά από όλους ως αψυχολόγητη και τραγική για το κομματικό προφίλ, που επιπροσθέτως τινάζει στον αέρα ακόμη και τη γραμμή κατά του μνημονίου που λανσάρει η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική ώστε την περασμένη Δευτέρα έγινε σε επίπεδο κορυφής συζήτηση μήπως θα έπρεπε να αντικατασταθεί με άλλον πιο δυναμικό υποψήφιο!

Τη συζήτηση αυτή πυροδότησαν δύο νέα δεδομένα. Το πρώτο προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έκανε η Ρηγίλλης μετά την ανακοίνωση Σγουρού από το ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα που εμφάνισε ο Β. Κικίλιας είναι τραγική (όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες). Όχι μόνο γιατί τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά, αλλά γιατί εμφανίζεται άγνωστος μεταξύ αγνώστων στη μισή βάση της παράταξης! Οι δημοσκόποι λένε πως με τέτοια ποσοστά αναγνωρισιμότητας είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μέσα σε ενάμιση μήνα ρεύμα υπέρ του υποψηφίου της Ν.Δ.

Το δεύτερο στοιχείο διαπιστώθηκε με τις πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Κικίλια, που σημείωσαν παταγώδη αποτυχία σε βαθμό που να μπει στη συνέχεια «πάγος» στις δηλώσεις του μέχρι να... εκπαιδευτεί ή να αλλάξει! Τελικά ο Σαμαράς δεν δέχτηκε το σενάριο αντικατάστασης του Κικίλια –ας σημειώσουμε πως αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα αυτή είχε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος– και προκρίθηκε η λύση να πλαισιωθεί ο υποψήφιος της Ν.Δ. με δυνατά ονόματα... αντιπεριφερειαρχών.


Έριξε λάδι στη φωτιά ο Μεϊμαράκης

Η μαύρη τρύπα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έχει προκαλέσει ταραχή στη Ρηγίλλης, ενώ λάδι στη φωτιά ήρθε να ρίξει και η παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, η πρώτη ουσιαστικά μετά την επιστροφή του στην ενεργό δράση ως προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Ο Βαγγέλης είχε προ ημερών συνάντηση με τον Α. Σαμαρά και του εξέθεσε τη δραματική εικόνα που εμφανίζει ο Κικίλιας στην Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα διατύπωσε και δημόσια την άποψη ότι η υποψηφιότητα για την Αττική έπρεπε να είναι πιο πολιτικοποιημένη, εφόσον η Ν.Δ. πάει να δώσει τη μάχη κατά του μνημονίου.

Ο ίδιος θεωρεί λάθος την κόντρα τόσο με την Ντόρα όσο και με τον Καρατζαφέρη και πιστεύει πως οι δημοτικές εκλογές θα ήταν μια ευκαιρία να υπάρξουν προσεγγίσεις ώστε να μην εμφανίσει μετεκλογικά ο χώρος την εικόνα τριχοτόμησης, εφόσον o ΛΑΟΣ σφραγίσει την ανοδική του πορεία και η Ντόρα επιλέξει τη δημιουργία νέου κόμματος.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Β. Μεϊμαράκης δεν κρύβει την απογοήτευσή του γιατί δεν επελέγη ο ίδιος ως υποψήφιος για την Αττική, καθώς θεωρεί ότι και την κομματική βάση θα συσπείρωνε και δημάρχους κοντά στην Ντόρα θα κινητοποιούσε και πολιτικά θα στεκόταν καλύτερα απέναντι στον Σγουρό. Αντί γι’ αυτό όμως βρέθηκε τελικά να κάνει κριτική στον Σαμαρά για την επιλογή Κικίλια, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για απόδοση ευθυνών μετά τις εκλογές.


Εφιάλτης της Ρηγίλλης ο «πράσινος» χάρτης…

Όπως θα διαβάσετε στις προηγούμενες σελίδες, το χειρότερο σενάριο, να βαφτεί δηλαδή ο χάρτης σχεδόν αποκλειστικά πράσινος, επανέρχεται ως εφιάλτης στη Ρηγίλλης.

Αυτό σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η Ν.Δ. δεν «τσιμπάει» ούτε μία μονάδα από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν στο χαμήλωμα του πήχη για τις αυτοδιοικητικές. «Αρχιτέκτονας» της νέας στρατηγικής είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, που λανσάρει τώρα τη θεωρία ότι το θέμα για τη Ν.Δ. δεν είναι πλέον να βάλει στόχο τη νίκη σε δύο, τρεις ή τέσσερις περιφέρειες, αλλά να «ψαλιδιστεί» το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ώστε να μην εμφανιστεί μετεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου ότι εξακολουθεί να διαθέτει λευκή επιταγή για να προχωρήσει το μνημόνιο.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει ο Β. Μιχαλολιάκος, που θεωρεί ότι είναι καλύτερα οι ψήφοι των πολιτών να πάνε στην Αριστερά ή στον ΛΑΟΣ παρά στο ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο θεωρεί επικίνδυνο να μην προασπίζει η Ν.Δ. τη διεκδίκηση της ψήφου διαμαρτυρίας.

Το επιχείρημά του είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε διάκριση με τα άλλα κόμματα διατυπώνει «πρόταση εξουσίας». Όμως ποια είναι αυτή η πρόταση, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα. Μάλιστα, στελέχη όπως ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Κ. Χατζηδάκης θεωρούν ανέτοιμη τη Ν.Δ. για παιχνίδι εξουσίας και πιστεύουν ότι θα χρειαστεί καιρός για να τεθεί τέτοιο ζήτημα.

Το βέβαιο είναι πως, σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. ιδιαίτερα στην Αττική των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ο Α. Σαμαράς θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα. Αρκετοί δεν αποκλείουν θριαμβευτική επιστροφή της Ντόρας στα εσωκομματικά δεδομένα, εφόσον η συζήτηση για τα αίτια της ήττας ανάψει. Αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως έχει και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που παραμένει εντελώς αμέτοχος περιμένοντας το εκλογικό στραπάτσο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: