Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

»Το ΤΑΚΟΙΕ και το ΤΑΚΑΕ μας ελειπαν...

pmandravelis@kathimerini.gr

Δεν λέμε! Καλή είναι η «κοινωνική επιχειρηματικότητα», αν και ο όρος είναι εξαιρετικά ασαφής. Δηλαδή, υπάρχει και αντικοινωνική επιχειρηματικότητα; Καλή είναι επίσης και η «καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα», αν και πάλι τα όρια είναι θολά. Ποιους θα αφορά; Καλλιτέχνες που θα εμπορεύονται τα έργα τους ή και μαγαζιά πέριξ της Πλάκας που πουλάνε εκμαγεία αρχαίων..
ευρημάτων;

Αυτά δεν μας τα διευκρίνισε η κ. Λούκα Κατσέλη, αλλά έσπευσε να ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη τη δημιουργία δύο νέων κρατικών οργανισμών: του Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΚΟΙΕ;) και του Ταμείου Καλλιτεχνικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΚΑΕ;). Το αστείο είναι ότι στην ίδια συνέντευξη, η ίδια υπουργός παραδέχθηκε ότι το βασικό εργαλείο της μικρής επιχειρηματικότητας που ήταν μέχρι πρότινος στην αρμοδιότητά της, δηλαδή το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.), έχει βαλτώσει. Προφανώς η λογική είναι ότι, αν δεν λειτουργεί ένας οργανισμός, δημιουργείς άλλους δύο με παρεμφερές αντικείμενο για να υπολειτουργούν τρεις οργανισμοί.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έσπασε ρεκόρ στη δημιουργία νέων κρατικών φορέων· 650 έφτιαξε στα πέντε χρόνια της θητείας της. Δεν ξέρουμε αν η νυν κυβέρνηση έχει στόχο να την ανταγωνιστεί, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, η κ. Κατσέλη προσπαθεί. Διότι, αν εξήγγειλε δύο οργανισμούς πριν κάτσει στην καρέκλα της, τι θα κάνει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θητείας της; Αν μάλιστα σκεφθούμε πόσες αρμοδιότητες της έχουν δοθεί, είναι σίγουρο ότι μόνη της μπορεί να υπερκαλύψει το ρεκόρ των 650 οργανισμών και επιτροπών.

Το βασικό στοίχημα της κυβέρνησης είναι οι δαπάνες. Δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας νέων οργανισμών και ταμείων. Αν η κοινωνική και καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα (ό,τι κι αν σημαίνουν αυτά) χρειάζονται ενίσχυση, σίγουρα θα υπάρχουν δεκάδες παρεμφερείς οργανισμοί για να φέρουν σε πέρας το έργο. Κι αν δεν βρεθούν στο μητρώο των οργανισμών του Δημοσίου που ετοιμάζει ο κ. Πάγκαλος, το ΤΕΜΠΕ είναι υπεραρκετό. Δεν χρειάζονται νέα διοικητικά συμβούλια, νέα κτίρια, νέοι υπάλληλοι, νέα έξοδα. Αντιθέτως, αυτό που χρειάζεται η χώρα, είναι περικοπές με ταχύτερους ρυθμούς.








Δεν υπάρχουν σχόλια: