Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

«Εγώ έχω δουλειά!»
«E» 29/9

Δεν πάνε καλά τα πράγματα...
Εξέπληξε θετικά χθες ο Χ. Παμπούκης βουλευτές και κοινοβουλευτικούς συντάκτες με όσα είπε όχι μόνο για τις στρατηγικές επενδύσεις, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει, αλλά κυρίως για τον ευθύ τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιεί τις σκέψεις του. Ετσι, μάθαμε ότι ο ίδιος δεν ζήτησε τις αρμοδιότητες που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός και πως είναι..
αντίθετος με τη «βιομηχανία» των εξεταστικών επιτροπών και των (ενδεχόμενων) Ειδικών Δικαστηρίων. Στα περί υποτιθέμενης κόντρας του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη για τις αρμοδιότητες στον τομέα τον επενδύσεων, είπε κοφτά: «Δεν αποζήτησα εγώ αρμοδιότητες στον ανασχηματισμό της νύχτας. Εγώ έχω δουλειά!». Γ.ΜΠΑΛ.


Η αισθητική τον μάρανε...
Για λόγους αισθητικής... «άπλωσε» η επιστολή Καραμανλή προς την Προανακριτική Επιτροπή! Οταν ένας γαλάζιος πρώην υπουργός ρωτήθηκε χθες για τις πληροφορίες που έλεγαν ότι η επιστολή Καραμανλή δεν θα ξεπερνά τη μιάμιση σελίδα και τελικά μας προέκυψαν δυόμισι, απάντησε ότι επιλέχθηκαν τα 16άρια γράμματα γιατί στην πρώτη μορφή της ήταν πολύ... συμπυκνωμένη και δεν είχε τη σωστή αισθητική! Επίσης, επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, αφέθηκαν ακόμα πιο μεγάλα κενά μεταξύ των παραγράφων... Γ.ΠΙΚ.

Ανοιγμα σε... γαλάζιους!
Κλειστά χαρτιά προσπαθούν να κρατήσουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της Αττικής σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ωστόσο έχουν ήδη κάνει κρούσεις και έχουν κλείσει συμφωνίες. Αθόρυβα προς το παρόν λειτουργεί και ο Γ. Δημαράς, ο οποίος, όπως μαθαίνουμε, έχει... χτυπήσει πόρτες και σε στελέχη προερχόμενα από τη ΝΔ. Πληροφορίες λένε ότι έχει προτείνει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του σε έναν πρώην βουλευτή και ένα πρώην κορυφαίο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ! Φ.Γ.


Πρόσκληση για διάλογο
Ανοιχτή πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, μικροί και μεγάλοι, στον διάλογο για τις αλλαγές στην Παιδεία απευθύνει το αρμόδιο υπουργείο. Μάλιστα έχει λάβει ενθαρρυντικά μηνύματα για τη συμμετοχή στον διάλογο μαθητών, φοιτητών, καθηγητών και άλλων, αφού το Συνέδριο των Δελφών την περασμένη Κυριακή (όπου μίλησε και ο Γ. Παπανδρέου) παρακολούθησαν απευθείας 6.000 χρήστες του Διαδικτύου. Δεν είναι και λίγοι... Φ.Γ.


Αναδιπλώθηκε
Μαθήματα... νομοθεσίας και Ελληνικών έκανε χθες στην Τίνα Μπιρμπίλη ο Γ. Δριβελέγκας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επέκρινε την υπουργό Περιβάλλοντος και για τον τρόπο που νομοθετεί αλλά και για το πώς χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα. Η πρώτη αφορμή ήταν το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την κύρωση των δασικών χαρτών που δίνει τη δυνατότητα με ΠΔ να αλλάζουν οι νόμοι για τη δόμηση. Επειτα απ’ αυτό η υπουργός αναδιπλώθηκε και ανακοίνωσε ότι θα το επαναδιατυπώσει. Η δεύτερη αφορμή ήταν η φράση της υπουργού περί «στρατηγικής επιτροπής». Ο κ. Δριβελέγκας τη διέκοψε, ενώ εκείνη μιλούσε, και τη διόρθωσε, επισημαίνοντας ότι το σωστό είναι «επιτροπή στρατηγικής σημασίας»! Λ.Γ.



--------------------------------------------------------------------------------



Μπορεί ο Καρχιμάκης να τρέχει πάνω-κάτω σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι προφανές ότι δεν φτάνει να σηκώσει μόνος του το βάρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα προβλήματα και στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους είναι πολλά.

Απροθυμία βουλευτών και υπουργών, έλλειψη συντονισμού, αλλά κυρίως το οικονομικό είναι μερικά από τα μείζονα προβλήματα των υποψηφίων. Μήπως κάποιοι αρκετά νωρίς έχουν επαναπαυθεί στο σενάριο της «βέβαιης νίκης»;
ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------


Κλειστά χαρτιά για το Ελληνικό
«Σφίγγες» ήταν ο Ευ. Βενιζέλος και η Τ. Μπιρμπίλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της βάσης του Ελληνικού. Οι δύο υπουργοί, αν και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία «πράσινων» στρατοπέδων, όταν τους ετέθη το θέμα του Ελληνικού -ένα μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει στο υπουργείο Αμυνας-, απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ο υπουργός Αμυνας είπε απλώς ότι έχει άποψη και θα την καταθέσει στο αρμόδιο κυβερνητικό όργανο. Οσο για την Τ. Μπιρμπίλη, φυσικά και δεν έκανε καμία νύξη διαφοροποίησης στο αραβικό σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ. Απλώς σιώπησε. Αλλωστε το «σχέδιο κελεμπία» για το Ελληνικό μέχρι στιγμής το γνωρίζουν μόνον ο πρωθυπουργός και ο Χ. Παμπούκης.


Αντί αεροπλάνων... σαΐτες!
«Μετά τα «πράσινα στρατόπεδα» θα ακολουθήσουν τα «πράσινα όπλα»;», ρωτήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος. Και η ατάκα του υπουργού Αμυνας ήταν αποστομωτική: «Σε λίγο θα πετάμε σαΐτες!». Ξέρει, βέβαια, ο υπουργός Αμυνας ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα για αγορά ούτε νέων αεροσκαφών ούτε καυσίμων...


Ο Χάρης σκόρπισε... ευφορία!
Μια και ο λόγος παραπάνω για τον Χ. Παμπούκη, σας ενημερώνουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης, έχοντας τη συμφωνία με το Κατάρ στο τσεπάκι, διαβεβαίωσε τους βουλευτές τους κόμματός του πως «το πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού θα είναι πάρκο»! Η δήλωση αυτή προκάλεσε ευφορία στα στελέχη, που απέφυγαν να κάνουν κριτική. Αποχωρώντας ο Χ. Παμπούκης εγκατέλειψε το υπουργικό έδρανο, κατέβηκε στον χώρο των βουλευτών και τους χαιρέτησε όλους διά χειραψίας...


Ο Νικήτας τραγούδησε... Βέμπο!
Δεν ήταν... τάλεντ σόου, οπότε το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης τραγούδησε μπροστά σε αρκετούς Αθηναίους, μεταξύ των οποίων και ο μάνατζερ Ηλ. Ψινάκης, χαρακτηρίζεται τυχαίο. Αντίθετα ήταν μια καλή ευκαιρία, κατά τα λεγόμενά του, να αποδείξει ότι η Αθήνα παραμένει ωραία πόλη. Γι’ αυτό και μόλις τελείωσε την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του στο άλσος Προμπονά, ο δήμαρχος άρχισε να τραγουδά το αξέχαστο άσμα της Σοφίας Βέμπο «Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ, Βουδαπέστη, Βιέννη / μπρος στην Αθήνα καμιά σας δε βγαίνει»! Το κοινό ευθύμησε, αλλά συγκρίσεις μεταξύ των πόλεων δεν τόλμησε ούτε για αστείο να κάνει κανείς!

Υπόσχεται... εκπλήξεις
Λίγο πριν από το τραγούδι, ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλησε να προσγειώσει τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, προειδοποιώντας τους πως όποιος δεν «διεξάγει προεκλογικό αγώνα με σοβαρότητα, δεν θα διστάσει να τον βγάλει από το ψηφοδέλτιο». Μεταξύ των υποψηφίων, που στην πλειονότητά τους είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, συγκαταλέγονται: Ενας παλιός άσος του ποδοσφαίρου (Ακ. Ζήκος), ένας δημοφιλής καλλιτεχνικός μάνατζερ (Ηλ. Ψινάκης), ηθοποιοί -μεταξύ αυτών η Β. Τριφύλλη και ο Ν. Ψαρράς- αρκετοί επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι κ.ά. Υπολείπονται ακόμη δύο ονόματα, τα οποία μάλιστα ο Ν. Κακλαμάνης άφησε να εννοηθεί ότι θα αποτελούν έκπληξη. Υπάρχουν και άλλοι... Ψινάκηδες στην Αθήνα;


Αβέβαιο μέλλον
Απόλυτος στην απόφασή του να παραδώσει τη βουλευτική έδρα δηλώνει ο Β. Μιχαλολιάκος. Ο πρώην υφυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του την επομένη του αγιασμού στη Βουλή και θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο απαντά σε όσους (εντός και εκτός ΝΔ) τον αμφισβήτησαν ή διέρρεαν όλο το τελευταίο διάστημα σχόλια σε βάρος του περί μικροκομματικών «παιχνιδιών» κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύσκολα βουλευτής εν ενεργεία αφήνει την ασφάλεια της Βουλής για μια -αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμά της- εκλογική μάχη.



Νέο παίκτη στο επικοινωνιακό παιχνίδι έβαλε ο Αντ. Σαμαράς. Πρόκειται για τον διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Γ. Μουρούτη, ο οποίος άφησε τα οργανωτικά και την ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ και προχώρησε στο πολιτικό προσκήνιο. Πρόκειται για τον τρίτο «παίκτη» στο ίδιο γήπεδο. Οι δύο άλλοι είναι ο Π. Παναγιωτόπουλος και η Β. Τζότζολα. Προφανώς, τον ρόλο του... προπονητή έχει αναλάβει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς, διότι η επικοινωνία είναι... ομαδικό παιχνίδι και χρειάζεται συντονισμός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: