Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Σειρά τηλεφωνημάτων από τον κ. Γ. Παπανδρέου και τον κ. Ι. Ραγκούση έλαβε ο κ. Θ. Πάγκαλος το απόγευμα της Τρίτης, μετά την πρώτη συνεδρίαση της «νέας δομής» σχεδιασμού στρατηγικής στην οποία δεν εκλήθη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών δεν ήθελαν να δοθεί η εντύπωση προσβολής προς τον κ. Πάγκαλο και τον ενημέρωσαν ότι η κυβέρνηση τον χρειάζεται- και μάλιστα σε.. νέες περιπέτειες.

Κάπως έτσι ο αντιπρόεδρος έμαθε ήδη από την Τρίτη ότι πέραν των «συσκέψεων ισχύος» για το μνημόνιο που θα εξακολουθήσει να συγκαλεί (επιλέγοντας και τα σχετικά ανέκδοτα), θα κληθεί να «συντονίσει» και όσους υπουργούς... συντονίζουν τα θέματα ανάπτυξης. Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση παράγει περισσότερο «συντονισμό» απ΄ όσο μπορεί να καταναλώσει.

***

Η ικανότητα του κ. Αντ. Σαμαρά στην πολιτική στρατηγική προκαλεί διαφωνίες. Αλλοι εκτιμούν ότι τη διαθέτει και άλλοι όχι. Για τη στυλιστική του δεινότητα πάντως υπάρχει διακομματική συναίνεση. Οι ενδυματολογικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ είναι συχνά περισσότερο «συντηρητικές» ακόμη και από ορισμένες απόψεις του.

Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο η Ρηγίλλης προσέλαβε στυλίστρια, η οποία ξεκίνησε την ανανέωση της προεδρικής γκαρνταρόμπας. Ευχόμαστε ανάλογη ανανέωση να συμβεί και στην «γκαρνταρόμπα των ιδεών» κάποιων προεδρικών δορυφόρων.

***

Oι Ελληνες ακούμε τον κ. Γ. Παπανδρέου δωρεάν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους ξένους. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο γεύμα που διοργανώνει η Foreign Ρolicy Αssociation στο πλαίσιο του 10ου World Leadership Forum. Το εισιτήριο είναι 1.000 δολάρια κατ΄ άτομο (και έχουν ήδη εξαντληθεί περισσότερα από 400!). Εξ επαγωγής συμπεραίνω ότι η περικοπή των εισοδημάτων των Ελλήνων μάλλον αποζημιώνεται (και με το παραπάνω!) από τη δωρεάν παρακολούθηση των ομιλιών (και των συνεντεύξεων Τύπου, όπως η σημερινή στη ΔΕΘ) του κ. Παπανδρέου.

***

Τυχερή η Νέα Υόρκη. Διότι το προηγούμενο βράδυ πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου θα πρωτοστατήσει σε εκδήλωση με τίτλο «Μια βραδιά στο ΜoΜΑ» (ΜoΜΑ σημαίνει Μuseum of Μodern Αrt, δηλαδή Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης). Η Γιάννα, ως πρωτοπόρος στην επιστήμη των πάρτι δημιουργίας διασυνδέσεων θα είναι η οικοδέσποινα της συγκεκριμένης εκδήλωσης που εντάσσεται στο πρόγραμμα της ετήσιας συνάντησης όσων πλουσίων συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Clinton Global Ιnitiative» του Ιδρύματος Κλίντον.

***

«Η πιο κουλ πόλη στον κόσμο είναι ένα μικρό χωριό στην Κεφαλλονιά, το Ληξούρι» είπε προ ημερών ο κ. Π. Γερουλάνος όταν ευρισκόμενος στο Ισραήλ αισθάνθηκε ξαφνικά να τον πνίγει η νοσταλγία για τον τόπο καταγωγής του. Ο υπουργός Πολιτισμού απέδωσε τη δεύτερη θέση (στην κατάταξη των «κουλ πόλεων» ) στο Τελ Αβίβ. Στοιχηματίζω ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται το Αργοστόλι.

***

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ συνεδριάζει την Τρίτη για να εκλέξει τον κ. Μ. Καρχιμάκη στη θέση του Γραμματέα. Οι εποχές που οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ επέβαλλαν τους εκλεκτούς τους μόνο έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους βαρόνους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αλλάζει τους Γραμματείς του κόμματος ευκολότερα και συχνότερα απ΄ όσο αλλάζει τις γραμματείς του γραφείου του.

Το όνομα του κ. Καρχιμάκη βρισκόταν στη short list για Γραμματέας του ΠαΣοΚ και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά επελέγη ο κ. Σ. Ξυνίδης, η επιτυχία του οποίου (ιδίως κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών...) «ενέπνευσε» τον Πρωθυπουργό να τον βγάλει εσπευσμένα από την Ιπποκράτους και να τον μεταθέσει στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην εν πολλοίς διακοσμητική θέση του αναπληρωτή υπουργού.

***

Τίτλοι τέλους για το Μέγαρο Μαξίμου. Το γραφείο Πρωθυπουργού θα «φιλοξενείται» στο υπουργείο Εσωτερικών. Το Μαξίμου θα αξιοποιείται για συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες (και για τα μυστικά ραντεβού, ασφαλώς). Το δράμα της εξουσίας είναι βέβαια ότι οι τεκτονικές οργανωτικές και χωροταξικές αλλαγές ήταν δύο μεγάλα σχέδια του κ. Χ. Παμπούκη, τα οποία υλοποιούνται μετ΄ επαίνων χωρίς τον ίδιο...

***

Γιατί η «μετενσάρκωση» του υπουργείου Ναυτιλίας ονομάστηκε «υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων»; Γιατί έτσι ονομάζεται και το χαρτοφυλάκιο της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη στην Επιτροπή. Η Μαρία, την οποία επαινεί το γερμανικό «Der Spiegel» για τη σθεναρή στάση της απέναντι στα ευρω-συμφέροντα της αλιείας, είναι επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων. Και υποψιάζομαι ότι η ιδέα για το νέο υπουργείο ήταν δική της εισήγηση στον Πρωθυπουργό.

***

Παράδειγμα για το πόσο δύσκολη υπόθεση είναι οι επενδύσεις. Η μετατροπή των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (που ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα) σε «νέο Μονακό» με μαρίνες, κλαμπ και συγκλονιστικά διαμερίσματα θεωρείται μια από τις πιο hot επενδύσεις από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη. Μόνο που υπάρχει μια «λεπτομέρεια». Μόλις φυσάει λίγο το αεράκι, η μπόχα από τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας δίνει στην περιοχή ένα feeling που δεν μοιάζει ακριβώς με εκείνο του Μονακό.

***

Από τις συγχωνεύσεις τραπεζών στις συγχωνεύσεις δήμων ο κ. Αριστείδης Καμάρας. Εκτός από πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού της γενιάς του Γουέμπλεϊ, ο κ. Καμάρας διετέλεσε- ως το 2005- νομικός σύμβουλος της Αlpha Βank και είχε ασφαλώς ενεργό συμμετοχή στην επιτυχή συγχώνευση της Αlpha με την Ιονική. Καθώς ο «Καλλικράτης» συγχωνεύει τους Δήμους Φιλοθέης και Παλαιού και Νέου Ψυχικού, οι φίλοι του κ. Καμάρα- ο οποίος επιμένει στην υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητου στον νέο ενιαίο δήμο- θεωρούν ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να πετύχει τη λειτουργία του «νέου σχήματος».

***

Ενδιαφέρον παρασκήνιο μου μετέφερε συνεργάτης μου για τον Δήμο Γλυφάδας. Ως γνωστόν, η Ρηγίλλης δεν ήθελε να δώσει το χρίσμα στον κ. Μιλτ.Βαρβιτσιώτη χωρίς αυτό να συνδυαστεί με αποχώρηση του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη από το Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Ο πατήρ Βαρβιτσιώτης είχε διαβεβαιώσει μεν ότι θα αποχωρήσει, αλλά όταν θα επέλεγε ο ίδιος. Η διαβεβαίωση αυτή μπορεί να σήμαινε οτιδήποτε, από δύο εβδομάδες ως δύο χρόνια.

Ετσι, σκαρφίστηκαν τη λύση του «τρίτου ανθρώπου» για τη Γλυφάδα. Κάλεσαν έναν άλλον φέρελπι υποψήφιο και ταυτόχρονα φρόντισαν να μάθει ο κ. Βαρβιτσιώτης για το επίμαχο ραντεβού λίγη ώρα προτού πραγματοποιηθεί. Βετεράνος στη διαχείριση κρίσεων (ας μην ξεχνάμε ότι έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας), ο πατήρ Βαρβιτσιώτης αποφάσισε ακαριαία να παραιτηθεί από το ινστιτούτο. Αμέσως μετά οι επιτελείς του προέδρου ειδοποίησαν τον «τρίτο άνθρωπο» (που βρισκόταν καθ΄ οδόν προς τη Ρηγίλλης) ότι το ραντεβού ακυρώνεται. Ετσι το χρίσμα «κατακυρώθηκε» στον Μίλτο. Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, γιατί οι πιο καχύποπτοι υποψιάζονται ότι δεν υπήρχε ποτέ «τρίτος άνθρωπος» και ότι το ραντεβού επρόκειτο μάλλον για μπλόφα των «προεδρικών»...

Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Εuropean Ιnvestment Βank) σκέπτεται να καταθέσει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Α. Παπανδρέου σε συνεργασία με τον καθηγητή Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ κ. Αιμίλιο Αυγουλέα και τη Senior Research Fellow του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής κυρία Αλίνα Λαζάρ. Ο μικρότερος αδελφός του Πρωθυπουργού ειδικεύεται στα οικονομικά του περιβάλλοντος και συζητεί τους τελευταίους μήνες τη δημιουργία ενός «Ευρωμεσογειακού Πράσινου Κεφαλαίου» (Εuro-Μed Green Fund). Σύμφωνα με την ως σήμερα επιστημονική επεξεργασία της πρότασης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να επενδύσει 15-20 δισ. ευρώ αποκτώντας ποσοστό 50% του Green Fund και τα ενδιαφερόμενα κράτη (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) 10 δισ. συγκεντρώνοντας συνολικά 35 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 15% θα αποκτηθεί από θεσμικούς επενδυτές με «αδυναμία» στις πράσινες επενδύσεις. Υπολογίζεται ότι με περίπου 40 δισ. ευρώ αρχικό κεφάλαιο το Green Fund θα μπορέσει να αντλήσει από την αγορά (από συνταξιοδοτικά ταμεία, π.χ., που επιλέγουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις με εξασφαλισμένο μέλλον) ως 200 δισ. ευρώ, δηλαδή πέντε φορές το κεφάλαιο των μετόχων. Το Green Fund θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατροπή της Ελλάδας και των υπολοίπων μεσογειακών χωρών σε... ατμομηχανή της πράσινης ανάπτυξης στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν θα κατατεθεί, αλλά όπως λένε εκείνοι που την έχουν διαβάσει, η «πρόταση των τριών» είναι σοβαρή, τεκμηριωμένη και μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης μέσα από τη χρηματοδότηση πολλών projects (από αιολικά πάρκα και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ως ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών). Εύχομαι να κατατεθεί και να τύχει θερμής υποδοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: