Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Θα την... ξυπνήσουν;
Πόσοι υπουργοί θα ασχολούνται με την ανάπτυξη, τη μαγική αυτή έννοια, στην οποία όλοι ομνύουν, αλλά τη βλέπουμε διαρκώς να υποχωρεί;
Είναι κάμποσοι. Ο Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών), ο οποίος φτιάχνει ένα μέρος του πλαισίου (φορολογικοί συντελεστές κ.λπ.). Ο Χρυσοχοΐδης, κατ' εξοχήν, αφού έτσι ονομάζεται το νέο υπουργείο του (Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.λπ.). Η Μπιρμπίλη, αν στο δικό της υπουργείο (Περιβάλλοντος) παραμείνει η αρμοδιότητα για την..

ενέργεια. Ο Παμπούκης, που ορίστηκε για να φέρει μεγάλες επενδύσεις, χωρίς τις οποίες πώς να γίνει ανάπτυξη; Χθες μάθαμε -το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- ότι με την ανάπτυξη θα ασχολείται και μια επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο Πάγκαλο. Ελπίζουμε όχι για να του χρυσώσει το χάπι μετά τον αποκλεισμό του από το συντονιστικό όργανο, που θα συνεδριάζει υπό τον Ραγκούση. Μεγάλο το πεδίο, όσο περισσότεροι δραστηριοποιηθούν τόσο το καλύτερο; Ετσι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αρκεί να μην επιβεβαιωθεί -κι εδώ- ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να... ξυπνήσει (η ανάπτυξη).

Γ.ΚΑΡ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

«Φυσιολογικό» πορτρέτο
Ως υφυπουργός Εξωτερικών ο Δ. Δρούτσας δήλωνε αμήχανα: «Ποια εξωτερική πολιτική; Για να διαμορφώνει κάποιος εξωτερική πολιτική, χρειάζεται αξιοπιστία - ένα κεφάλαιο που η χώρα μας το έπαιξε και το έχασε για πολύ καιρό».
Τώρα ο νέος ΥΠΕΞ δηλώνει αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα σύντομα θα χαράξει "φυσιολογική" εξωτερική πολιτική». Στο πορτρέτο που του αφιερώνει η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», τονίζει ότι μεγάλωσε και σπούδασε νομικά στη Βιέννη, «την οποία θεωρεί δεύτερη πατρίδα του», σχολιάζοντας πως «μιλά (και τα αυστριακά) ως γόνος διπλωματικής οικογενείας, που διεξήγαγε εξωτερική καναδέζικη πολιτική επί Μαρίας Θηρεσίας». Κάτι που ίσως δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό είναι ότι ο Δρούτσας υπήρξε σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, όταν ο Αυστριακός πολιτικός είχε το αξίωμα του ΥΠΕΞ, πριν ο Γιώργος Παπανδρέου -τότε ΥΠΕΞ για πρώτη φορά- ανακαλύψει το ταλέντο του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και τον φέρει ως προστατευόμενό του στην Αθήνα το 1999. Μια πορεία προκαθορισμένη, όπως σχολιάζει το γερμανικό φύλλο.

Ολ.Κ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Τι άλλαξε;
Πώς δικαιολόγησε ο Γιώργος Παπανδρέου τη συγκρότηση πολυμελούς κυβέρνησης (49 υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί) στον πρόσφατο ανασχηματισμό;
Με τη διαπίστωση ότι υπάρχουν «ελλείψεις και εμπόδια» στη Δημόσια Διοίκηση.

Σωστή -και διαχρονική- η διαπίστωση. Αρα, το κουσούρι αυτό ήταν γνωστό και πέρυσι, όταν σχημάτισε κυβέρνηση 36 μελών. Εκτός κι αν στο διάστημα που πέρασε, οι ελλείψεις και τα εμπόδια μεγάλωσαν. Οπότε;

Γ.ΚΑΡ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

!
Μάθαμε ότι ο Αλέκος Αλαβάνος θα είναι σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο κατά του Μνημονίου.
Ελπίζουμε να μη δηλώσει υποψήφιος και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Ν.Ρ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Επί ονόματος
Κι όμως, ο Γιώργος προσέχει τις «λεπτομέρειες», τα «σημάδια», αν θέλετε τους «οιωνούς».
Ενα εύηχο επώνυμο έβγαλε από την κυβέρνησή του και το αντικατέστησε με ένα άλλο. Μπατζελή, έφυγε, Βάρτζελη, μπήκε!

ΒΑ.ΦΙ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Τέως
Φάουλ της «Κοριέρε ντελα Σέρα» ή μήπως και των Ιταλών διοργανωτών της μεγάλης φιέστας για τα πενήντα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης;
Στην προγραμματισμένη για χθες βράδυ εκδήλωση στο Κολοσσαίο είχαν προσκληθεί ολυμπιονίκες, μεταξύ των οποίων και ο «βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος», γράφει η εφημερίδα. Υπήρξε και πάει. Μαζί με το πολίτευμα. Finita la musica passata la festa.

Ε.ΒΑΤ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Βοήθεια...
Πριν από τη χθεσινή επίσκεψή του στο «Θεαγένειο», ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι δεν ήθελε να οργανωθεί «φιέστα και σόου» υποδοχής, για να μη διαταραχθεί η λειτουργία του νοσοκομείου.
Το αυτοκίνητό του στάθμευσε έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα. «Στήριξέ μας», «βοήθησέ μας», του φώναξαν ασθενείς και οι συνοδοί τους, την ώρα που περνούσε την πύλη για να πάει στο κτίριο.

Σ.Α. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Οι γυναίκες του Προέδρου
«Θέλω να σας συγχαρώ. Μια γυναίκα σε τόσο σημαντικό πόστο για την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη νέα γενική διευθύντρια της UNESCO, τη Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία τον επισκέφθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Εχω εμπιστοσύνη στις γυναίκες. Γιατί στο σπίτι μου ήμουν... μειοψηφία!», της είπε. «Θα νιώθατε άνετα, όμως, σ' αυτή τη μειοψηφία», παρατήρησε εκείνη. «Πάρα πολύ. Και μάλιστα, ήταν διδακτική μειοψηφία», απάντησε ο Πρόεδρος, ο οποίος, παρά την αναγκαστική αυτή συμβίωση, παρέμεινε λάτρης των γυναικών...

Λ.Π. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Σχέδιο
Προφανώς πρόκειται για σατανικό σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου, κατόπιν εμβριθούς οικονομικής ανάλυσης και λεπτομερούς σχεδιασμού.
Σου λέει: «θα φτηνύνω τα αυτοκίνητα, προκειμένου να (τους) τα πάρω από τους φόρους στα καύσιμα». Εκτός και αν πρόκειται για πρόωρο σύμπτωμα της «λογικής» Καραμανλή - Αλογοσκούφη - Παπαθανασίου. Οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μείωσαν τις τιμές στα αυτοκίνητα για να «χαϊδέψουν» τη Μέρκελ, προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια στα ελλείμματα και εν όψει εκλογών. Τις οποίες, ευτυχώς, έχασαν πανηγυρικά.

Μγς 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Αμέτρητος
Δεν μπήκε σε μετρήσεις για τον Δήμο του Πειραιά, είπε στην «Ε» ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Ν.Δ., καθηγητής Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Αλλος στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αρβανιτόπουλου απασχόλησε τη Ρηγίλλης λόγω και της πειραϊκής καταγωγής του, αλλά οι μετρήσεις έδειξαν χαμηλή αναγνωρισιμότητα. Διαλέγετε και παίρνετε.

ΧΡ.ΚΟΡ. 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Οδηγίες
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους έδωσε στους υπουργούς του ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη.
Τους είπε να μην ταυτιστούν με τα υπουργεία τους αλλά με τα προβλήματα των πολιτών, και έμεινε πιστός σ' αυτό που τους είχε τονίσει μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας; ότι είναι «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Μόνον 11 μήνες πέρασαν, δεν πρόλαβαν να γίνουν ακόμα εξουσιαστές.

Ν.Ρ 11 Σεπ Ελευθεροτυπία

Θα θυμούνται τα μέτρα
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από ξηρά και θάλασσα είχαν ληφθεί στην αποθήκη Γ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, για τη χθεσινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Εκτός από την ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης στις εισόδους του λιμανιού και στους γύρω δρόμους, από την προηγούμενη μέρα φρόντισαν να απομακρύνουν και τα σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι, κοντά στην αποθήκη. Πρώτος στον χώρο του λιμανιού έφτασε ο Χρήστος Παπουτσής και ως αρμόδιος υπουργός έλεγξε τα μέτρα ασφαλείας. Λίγη ώρα μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που πλησίασε κατ' ευθείαν τις τηλεοπτικές κάμερες για να κάνει δήλωσεις. Πήρε σοβαρό ύφος, εμείς τον πειράξαμε λέγοντας μήπως... κηρύχθηκε πόλεμος και εκείνος μίλησε για τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Πάνο Σόμπολο, που χθες παρουσίασε το βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Αμυνας ήταν μεταξύ των παρουσιαστών, αλλά δεν μπόρεσε να πάει, γι' αυτό έκανε και τη δήλωση. Ακολούθησαν και άλλοι υπουργοί μόνοι τους, αλλά οι περισσότεροι έφθασαν μαζί, με λεωφορείο. Η διαδικασία της προσέλευσης έκλεισε με τον πρωθυπουργό και αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα το θυμούνται οι Θεσσαλονικείς. Οχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο που έγινε στην πόλη τους, αλλά και για τα μέτρα ασφαλείας. Ν.Ρ.

Ολ.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: