Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»Αποδραση της ΝΔ για το Βατοπεδι

«E» 1/9

Στις πρακτικές Καραμανλή επέστρεψε η αξιωματική αντιπολίτευση «δραπετεύοντας» για τρίτη φορά από τις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου. Προπομπός η κίνηση για αποχώρηση και από τις άλλες Εξεταστικές.

Σαν τον... δραπέτη το έσκασε η ΝΔ από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

Η αποχώρησή της -η τρίτη κατά ..
σειρά- αποτελεί «ασπίδα προστασίας» στο σύστημα Καραμανλή και συνιστά «πλήρη κάλυψη» στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και στους στενούς συνεργάτες του.

Η ΝΔ ετράπη σε «άτακτη φυγή», καθώς γνωρίζει πως μέρα με τη μέρα θα αρχίσει να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους πρώην «γαλάζιους» υπουργούς, οι οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από την παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο.

Η επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή (είχε αποχωρήσει δύο φορές) σηματοδοτεί την έναρξη της πόλωσης που αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, εν όψει και των κρίσιμων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών στη Ρηγίλλης την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε η ΝΔ να σκληρύνει τη στάση της σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Η χθεσινή αποχώρηση -η οποία σχεδιαζόταν εδώ και καιρό- αποτελεί προπομπό (αν και διαψεύδεται) για την αποχώρησή της και από τις άλλες εξεταστικές, ενώ απώτερος στόχος της ΝΔ είναι να αποφύγει τη συμμετοχή της στην Εξεταστική για την Οικονομία.

Η αποχώρηση της ΝΔ -βουλευτές της οποίας είχαν ψηφίσει μάλιστα υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής- αποδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επέκρινε τη ΝΔ ότι εγκαταλείπει για τρίτη φορά τη Βουλή, που δείχνει τη σχέση που είχε με το τεράστιο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Για «ατιμωτική» απόφαση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ.

«Ο κ. Σαμαράς», τόνισε, «φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του κ. Καραμανλή και διέταξε την άτακτη φυγή των βουλευτών της ΝΔ, για να μην αποκαλυφθεί ποιος έπαιζε τον παπά στην αυλή του Μαξίμου. Ο ιερός όρκος της σιωπής δένει σφιχτά τη νέα με την παλαιά ηγεσία της ΝΔ. Τόσο αποφασισμένος ήταν ο κ. Σαμαράς να γυρίσει σελίδα; Γιατί σήμερα δέχεται τη συγκάλυψη; Τον κρατούν από κάπου;».

Η ΝΔ αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή με αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, ότι «στη μικροπολιτική του προσπάθεια συντηρεί ένα σκάνδαλο-παρωδία, χωρίς ίχνος ροής πολιτικού χρήματος, με προφανή σκοπό να παραπέμψει υπουργούς της ΝΔ στο ειδικό δικαστήριο και μάλιστα χωρίς να έχει διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημιά του Δημοσίου».

«Η υπόθεση οδεύει σε παραπομπή, χωρίς καμία προηγούμενη διερεύνηση», υποστήριξε ο Ν. Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ανέφερε ότι «άσκηση ποινικής δίωξης για παραγεγραμμένα αδικήματα δεν νοείται».

Για «δημιουργία ενόχων» από το ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ η Ελίζα Βόζενμπεργκ διευκρίνισε ότι η απόφαση της ΝΔ είναι «αμετάκλητη και τελεσίδικη».


«Νέο επεισόδιο»
«Η αποχώρηση αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο πλαίσιο της διαμάχης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ», σχολίασε ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ). «Εφόσον θεωρούν ότι είναι παρωδία και όχι σκάνδαλο, θα ζητήσουν συγνώμη από τους πρώην υπουργούς της που καρατομήθηκαν;», ρώτησε τη ΝΔ ο Αδ. Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), αναφερόμενος στις περιπτώσεις Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου και Δούκα, που «αν θεωρηθεί ότι δεν είχαν ευθύνες, τότε κακώς διασύρθηκαν από τον κ. Σαμαρά». Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «πανηγυρική επιβεβαίωση της τακτικής της συγκάλυψης».

Αποκαλύψεις Προβόπουλου
Η Μονή πίσω από την εταιρεία Rassadel

Αποκαλυπτικός ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, στην Προανακριτική Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι «από τις υποθέσεις που όζουν» και αναφέρθηκε σε σαφείς ενδείξεις που υπάρχουν σχετικά με συναλλαγές της μονής που έχουν οσμή από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αποκάλυψε, ακόμη, ότι από τον έλεγχο της ΤτΕ διαπιστώθηκε πως πραγματικός δικαιούχος της offshore εταιρείας Rassadel είναι η ίδια η Μονή Βατοπεδίου.

Οι ίδιες πηγές από την Προανακριτική αναφέρουν πως ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα «κενά» που υπάρχουν στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που έχει δυσχεράνει έως τώρα τη διενέργεια των ελέγχων στις συναλλαγές που είχε η μονή με διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Ακόμη, φέρεται να επιβεβαίωσε την υστέρηση που υπάρχει στον έλεγχο των offshore εταιρειών στην Κύπρο, με τις οποίες είχε συναλλαγές η μονή, καθώς οι Αρχές εκεί δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα για συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές Αρχές.


Παραβάσεις
Πάντως, στο υπόμνημα 13 σελίδων που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Προβόπουλος, από τον έλεγχο που διεξήγαγε η ΤτΕ διαπιστώνει σειρά παραβάσεων σε συναλλαγές της μονής με τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο, η πλειονότητα των οποίων έχει να κάνει με πλημμελείς ελέγχους από πλευράς τραπεζών, βάσει των διατάξεων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Πρόκειται για τις τράπεζες Αλφα, Πειραιώς, Εμπορική, Κύπρου και Millenium, στις οποίες η ΤτΕ επέβαλε πρόστιμα ύψους 100.000 έως 170.000 ευρώ. Από τους ελέγχους, η ΤτΕ διαπίστωσε ακόμη ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε συνάψει 6 δανειακές συμβάσεις ύψους 156 εκατ. ευρώ με τη Marfin, από τα οποία τα 115 χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Επιπλέον, η ίδια τράπεζα δεν είχε υποβάλει αναφορές ύποπτων συναλλαγών προς την αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε δύο περιπτώσεις: Την εξόφληση σε μετρητά επιταγής 1 εκατ. ευρώ στον Γ. Σαχπατζίδη, η οποία είχε εκδοθεί σε διαταγή της Torcasso. Και την ανάληψη μετρητών ύψους 500.000 ευρώ από τον μοναχό Ευδόκιμο.

Λευτέρης Γαλανός


Δεν υπάρχουν σχόλια: