Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»Την Δευτερα οι αλλαγες

του Σταύρου Θεοδωράκη Protagon.gr

Πέρυσι τέτοιες μέρες κάποιοι ετοίμαζαν την Γλυκερία Σιούτη για υπουργό. Θα ήταν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους η μεγάλη έκπληξη του Παπανδρέου. Θα την έβαζε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και αμέσως μετά θα αναλάμβανε ένα από τα κρίσιμα υπουργεία της νέας κυβέρνησης. Δείχνοντας έτσι, ότι στην ατζέντα του Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι και.. άφθαρτοι. Το πώς η κυρία Σιούτη κόπηκε από το Επικρατείας είναι λίγο αστυνομικό.


Ήταν το σαββατοκύριακο που οι υποψήφιοι Βουλευτές Επικρατείας πήγαιναν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Την είδαν οι δημοσιογράφοι να μπαίνει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και άρχισαν τα τηλέφωνα … στον Αθανασάκη, στον Ραγκούση. «Η Σιούτη είναι επικεφαλής;» «Η Σιούτη είναι το πουλέν σας;». Οι άνθρωποι του Προέδρου δεν επιβεβαίωναν τις πληροφορίες προσπαθώντας να μην χαλάσουν την μεγάλη έκπληξη. Τα όσα τους έλεγαν όμως στην συνέχεια οι δημοσιογράφοι ήταν η αληθινή έκπληξη: «Η Σιούτη έχει προσφέρει νομικές συμβουλές στην υπόθεση Χρυστοφοράτου». «Είναι και στην υπόθεση της Μονής Τομπλού». Τον Χρυστοφοράτο τον ξέρετε, τώρα πρέπει να σας πω ποια είναι η Μονή Τομπλού.


Είναι η Μονή του ενός Μοναχού και των χιλιάδων στρεμμάτων στην ανατολική άκρη της Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια ο ηγούμενος και μοναδικός (!) Μοναχός της Μονής προωθεί την τουριστική αξιοποίηση των παραλιακών εκτάσεων της Μονής και πότε τον σταματάνε οι Οικολόγοι και πότε ο Αλαβάνος. Ο Παπανδρέου λοιπόν, έχοντας στο μυαλό του το Βατοπέδι, έκοψε χωρίς δεύτερη κουβέντα την Γλυκερία Σιούτη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επειδή όμως είχε δεσμευτεί να την αξιοποιήσει, την όρισε τελικά, με κρύα καρδιά λένε, νομική του σύμβουλο. Πώς κατέληξε αυτή η συνεργασία το είδαμε την Δευτέρα.


Η κυρία Σιούτη παραιτήθηκε επειδή ένας από τους συνεργάτες της - «σύμβουλος του Πρωθυπουργού» εξ’ αντανακλάσεως - δεν είχε εκπληρώσει ακόμη τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Βεβαίως στα πολιτικά γραφεία όλων των κομμάτων θα βρει κανείς εκατοντάδες νέους που έχουν πάρει αναβολή από το στράτευμα χωρίς ποτέ να έχει τεθεί θέμα «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Είναι προφανές λοιπόν, ότι ο Πρωθυπουργός είχε από καιρό αποφασίσει πως η κυρία Σιούτη δεν του ήταν χρήσιμη και απλώς περίμενε την ευκαιρία για να την απαλλάξει από τα καθήκοντα της. Το ίδιο έχει αποφασίσει ο κ.Παπανδρέου και για αρκετά μέλη της κυβέρνησης του και την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα προχωρήσει στον περιβόητο ανασχηματισμό.


Αφορμή αυτή τη φορά θα είναι οι υποψηφιότητες τριών ή τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγές στους τομείς της Υγείας, της Ανάπτυξης, της Γεωργίας, της Ναυτιλίας, της Δικαιοσύνης, της Προστασίας του Πολίτη και των Εσόδων. Παράλληλα θα ανακοινωθεί ο αναβαθμισμένος ρόλος του πρωθυπουργικού γραφείου και θα ορισθεί συντονιστής Υπουργός. Ο Χάρης Παμπούκης και ο Γιάννης Ραγκούσης θα είναι εκτός απροόπτου οι δύο «έμπιστοι» που θα μοιραστούν αντιστοίχως τους δύο «νέους» ρόλους, ενώ αναβαθμισμένες θα είναι σε κάθε περίπτωση οι νέες αρμοδιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του πλέον δημοφιλούς υπουργού της κυβέρνησης.

Αν οι πληροφορίες επαληθευθούν, η κυβέρνηση θα αποκτήσει έτσι στα μέσα Σεπτεμβρίου το πρόσωπο που έπρεπε να είχε στις αρχές Μαΐου. Καθότι τότε –αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου – είχε φανεί η ανάγκη για βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Και το ερώτημα είναι γιατί στο Μαξίμου καθυστερούν τόσο πολύ τις αποφάσεις; Από την… Σιούτη μέχρι τον ανασχηματισμό. Υποτιμούν τον παράγοντα χρόνο στη πολιτική ή είναι δέσμιοι ενός κακώς εννοούμενου πολιτικού σαβουάρ βίβρ που δίνει συνεχώς παρατάσεις σε προβληματικές συμπεριφορές;




Δεν υπάρχουν σχόλια: