Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

»Μαρτυρας «καιει» Π. Δουκα, Γ. Κουρη

«E» 2/9

Οι πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ομολόγων δρομολογούν και την επικείμενη αποχώρηση της ΝΔ, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα.

Για πρώτη φορά η πρώην διευθύντρια Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κ. Π. Σπυρουλοπούλου, παραδέχτηκε ότι η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (κατονομάζοντας τον υφυπουργό Π. Δούκα και ..τον γεν. διευθυντή Γ. Κουρή) είχε ενημερωθεί για τις επιφυλάξεις σχετικά με την εμπιστευτικότητα του συγκεκριμένου ομολόγου και παρ’ όλα αυτά ο κ. Δούκας είπε ότι το ομόλογο ήταν επωφελές και υπέγραψε τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2007.

Σε αντίθεση ο επόμενος μάρτυρας, κ. Ε. Φούκας, πρώην γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός της συνάντησης του ίδιου και της κ. Σπυρουλοπούλου με τους κ. Κουρή και Δούκα και όταν του επισημάνθηκε από τους βουλευτές ότι η προηγούμενη μάρτυρας αποκάλυψε τις συναντήσεις, είπε πως «δεν θυμάται καλά».


Διαξιφισμοί
Μετά τις αντικρουόμενες καταθέσεις των μαρτύρων, το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε «την πολυεπίπεδη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων». Απαντώντας η ΝΔ έκανε λόγο για εξεταστική επιτροπή προειλημμένων αποφάσεων. Παράλληλα, υποστήριξε πως το δομημένο ομόλογο της JP Morgan εκδόθηκε με κάθε νομιμότητα και επικαλούμενη την κατάθεση της ίδιας μάρτυρος είπε πως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εισηγήθηκαν θετικά για τους όρους δανεισμού, αλλά επιφυλάχτηκαν επειδή δεν είχαν αρμοδιότητα για το θέμα της εμπιστευτικότητας (ISIN). Στις προθέσεις της ΝΔ -παρά τη σχετική διάψευση του Πρ. Παυλόπουλου- είναι να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, με τελικό στόχο την αποχώρηση.

Λίνα Τσούτσα



Δεν υπάρχουν σχόλια: