Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

»Τα 4 «δεν» και το Μνημονιο ως μονοδρομος

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ Ελευθεροτυπία

Τέσσερα «δεν», το ένα υπό προϋποθέσεις, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά αυτά που αποτυπώνονται στο Μνημόνιο», «δεν έχω ακούσει τίποτα για νέες περικοπές μισθών, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», «δεν θα αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα» και «δεν θα εφαρμοσθεί το μέτρο για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής, αν υπάρξει θα..
το δούμε».

Εκ πρώτης όψεως πρόκειται για ανακοινώσεις που σε πρώτη φάση είναι δυνατόν να καθησυχάσουν τους εργαζομένους, παρότι βρίσκονται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που έρχονται από τα αρμόδια υπουργικά γραφεία. Μένει να αποδειχθεί αν θα τηρηθούν. Πάντως, η προϊστορία δεν συνηγορεί σε αυτό. Από τον ίδιο χώρο πέρυσι στην προεκλογική περίοδο είχε εξαγγείλει τρία «δεν» που δεν τήρησε ως πρωθυπουργός... «δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές...».

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξή του επέμεινε στην πολιτική του Μνημονίου την οποία ακολουθεί, λέγοντας ότι είναι η μόνη πολιτική που θα μας βγάλει από την κρίση και αυτή που μας έσωσε από τη χρεοκοπία. Ηταν χαρακτηριστική ή μάλλον κινδυνολογική η απάντησή του «δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα θα ζούσαμε σήμερα αν δεν μπαίναμε στον μηχανισμό στον οποίο φθάσαμε λόγω της αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης». Στο πλαίσιο της πιστής τήρησης της πολιτικής του Μνημονίου, μέχρι το τέλος απέρριψε τη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι είναι καταστροφική επιλογή γιατί θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Εκανε έκκληση στα ΜΜΕ να σταματήσει η «μετρολογία» γιατί προκαλεί, όπως είπε, πανικό στον κόσμο και απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» είπε:

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά μόνο αυτά που αποτυπώνονται στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει για τον δανεισμό». Επίσης, διέψευσε και τις πληροφορίες για νέο σχέδιο μείωσης των μισθών που φέρνει η τρόικα τις επόμενες ημέρες. «Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθών, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο...» απάντησε στην ίδια ερώτηση.

Ελλειμμα

Παρά τη σημαντική υστέρηση των εσόδων -είπε ότι είναι 1,5 δισ. και όχι 3,2 δισ.- εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος της μείωσης τους ελλείμματος θα επιτευχθεί στο τέλος του 2010 κι αυτό το χαρακτήρισε «άθλο».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν τα χρήματα για να καλύψουν την υστέρηση των εσόδων μέχρι το 2010. Απαντώντας για την εναλλακτική λύση της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με σχεδόν διπλασιασμό της τιμής, είπε ότι αυτό είναι ένα σενάριο αλλά δεν θα εφαρμοσθεί όσο δεν υπάρχει ακόμα μηχανισμός δίκαιης αναδιανομής. Εξηγώντας τι εννοεί με την αναδιανομή, είπε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι επί της ουσίας επιδοτούμενη και αναρωτήθηκε: «Επιδοτούμε όμως και τις βίλες στην Εκάλη;». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όσο δεν υπάρχει ακόμα ο μηχανισμός για να εξασφαλισθεί ποιος πρέπει να επιδοτείται και ποιος όχι, το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί. «Αν βρεθεί ο μηχανισμός, θα το δούμε...» είπε.

«Λεφτά υπάρχουν...»

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το 2013 θα λήξει η εφαρμογή του Μνημονίου και είπε ότι μπορεί να γίνει και νωρίτερα αν προχωρήσουν οι αλλαγές, που έχουν δρομολογηθεί... Ομως απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των ασθενέστερων, έδωσε πιο γενική απάντηση: «Οσο πιο γρήγορα προχωράμε τις αλλαγές τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε ανάπτυξη...».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε και πάλι στο σλόγκαν... «λεφτά υπάρχουν» που είχε λανσάρει όταν ήταν στην αντιπολίτευση, συμπλήρωσε όμως «το ερώτημα είναι πού πάνε, στην αδιαφάνεια και στη σπατάλη;».

Ηταν εξαιρετικά φειδωλός και συγκρατημένος όταν του ζητήθηκε να εξειδικεύσει με ποιο τρόπο θα στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους -εξαγγελία που έκανε και στην ομιλία του- δείχνοντας ότι ήταν μια εξαγγελία για τις εντυπώσεις χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί ακόμη τα σχετικά κονδύλια. «Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε... Δεν δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω», ήταν η απάντησή του.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι:

- Εκανε τον ανασχηματισμό, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνησή του έκανε έργο που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, γιατί υπάρχουν νέες προτεραιότητες. «Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να βελτιωνόμαστε», είπε.

- Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αρμοδιότητες των υπουργών, «δεν υπάρχει κενό άσκησης των αρμοδιοτήτων, είναι ένας μύθος...», τόνισε και έκανε γνωστό ότι σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα και τα προεδρικά διατάγματα. Αναφερόμενος στις κόντρες υπουργών στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, γίνεται διάλογος, εποικοδομητική συζήτηση κι αυτό είναι ευεργετικό στοιχείο της πολιτικής ζωής.

«Οχι» σε δημοψήφισμα

- Αν γινόταν δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, η χώρα θα έμπαινε σε μεγάλη περιπέτεια γιατί το ερώτημα θα ήταν «ναι στα μέτρα διάσωσης της οικονομίας ή χρεοκοπία;»

Επίσης:

- Διέψευσε ότι θα εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση για να γίνει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως γράφεται. «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Αλλοι είναι οι φυγάδες (καρφί στον Κ. Καραμανλή). Ανέλαβα στα δύσκολα και όχι στα εύκολα, δεν δειλιάζω, εκεί έχω ταχθεί κι εκεί θα μείνω...», απάντησε στο σχετικό ερώτημα.

- Επανέλαβε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησής του για τον τραπεζικό χώρο είναι η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα. Είπε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθούν οι κινήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στον τραπεζικό χώρο.

Παπαδήμος

- Ανακοίνωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος θα είναι άμισθος σύμβουλός του σε θέματα χρηματοοικονομικά και μακροοικονομικά.

- Για τη συνεργασία στον Δήμο της Αθήνας με τη Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι πάντα στόχος του ήταν να συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να συμπορευθούν σε μια κοινή πορεία αλλαγών για τη χώρα.

- Χαρακτήρισε σημαντικό το μέτρο της μείωσης της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, γιατί όπως είπε έτσι θα γίνουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις.

- Για το θέμα της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών είπε ότι ήδη η χώρα μας τις μειώνει, τόνισε όμως ότι αυτό εξαρτάται και από την Τουρκία και το πόσο θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

Για τον Καραμανλή:

Με βάση μια είδηση από την Ισλανδία, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας που την οδήγησε σε χρεοκοπία θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα γίνει κι εδώ κάτι τέτοιο με τον Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς του, που χειρίστηκαν την οικονομία. «Εγώ δεν είμαι δικαστής. Εμείς μέσω της Βουλής κάνουμε το καθήκον μας, η Δικαιοσύνη όμως θα κρίνει αν υπάρχουν άλλες ευθύνες», είπε.*



Δεν υπάρχουν σχόλια: