του Τάσου Τέλλογλου Protagon.gr
Καθώς τα «μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» για την είσπραξη εσόδων εξαντλούνται, υπάρχουν κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση που εισηγούνται την εφαρμογή της πρότασης μελών της τρόικας για την πρόσθεση στον ΦΠΑ ειδών διατροφής ποσοστιαίων μονάδων. Το μέτρο αυτό με τον τρόπο που «δουλεύει» η ελληνική αγορά, θα σημάνει απευθείας μεταφοράς της αύξησης του..
ΦΠΑ στον καταναλωτή και για αυτό άλλοι θεωρούν ότι είναι «πολιτικά αδύνατον να εφαρμοστεί είτε ως το τέλος του χρόνου, είτε μετά από αυτό. Γι’ αυτό εκείνο που προτείνουν είναι η αύξηση στο ΦΠΑ των φαγητών στα μαγαζιά εστίασης (ήδη στα ποτά ισχύει ο «ψηλός» ΦΠΑ). Τo ίδιo διάστημα στις λαϊκές πουλιούνται πολωνικές ντομάτες ενώ στα σούπερ μάρκετ εκτοπίζονται αργά αλλά σταθερά τα ελληνικά προϊόντα και εξ αιτίας της προσπάθειας ορισμένων από αυτά να απορροφήσουν το ΦΠΑ δίνοντας το ίδιο είδος με χαμηλότερο κόστος.
-Οι διαρθρωτικές αδυναμίες που ανεβάζουν το κόστος διαφόρων προϊόντων πρέπει να αντιμετωπιστούν με παρέμβαση σε κάθε φάση της συγκεκριμένης αγοράς - παραγωγή, διακίνηση, εμπορία - δεν αρκεί η γενική απελευθέρωση της διάθεσης που –πχ στο ψωμί ή το γάλα –θα αντικαταστήσει ένα προϊόν με κάτι άλλο που παράγεται αλλού και με άλλα κόστη και ίσως είναι ένα άλλο προϊόν όπως πχ το private label γάλα τον αλυσίδων. Γιατί δεν το χρησιμοποιούσαν οι ίδιες βιομηχανίες που το εμφιαλώνουν για τις δικές τους «μάρκες» αφού είναι ακριβώς το ίδιο με το επώνυμο;
Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί έναν από τους τελευταίους κλάδους της μεταποίησης που ακόμα μπορεί να αγοράζει πρώτη υλη στην Ελλάδα. Πολλά από τα μέτρα στα οποία καταλήγει η κυβέρνηση λαμβάνονται επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει κάτι καλύτερο να προτείνει ή δεν έχει κάτι μετρήσιμο για να «πιάσει το στόχο». Οι στόχοι όμως (δημοσιονομικός, παραγωγικότητας –ανταγωνιστικότητας )πρέπει να εξυπηρετούνται με τέτοιο τρόπο που να μην ακυρώνει η επίτευξη του ενός την επίτευξη του άλλου.
- Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των μέτρων έχει προέλθει από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μέσω της μιας σειράς αποφάσεων που αφορούν την φορολογία. Η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε όλα τα τρόφιμα, θα εμπεδώσει την αντίληψη ότι «το πάπλωμα» πληρώνεται μόνο από τους φτωχούς «επειδή οι πλούσιοι πρέπει να φροντίσουν για την ανάπτυξη». Όπως φρόντισαν τα τελευταία 10 χρόνια;
Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
»Γιατι δεν θα πρεπει να αυξηθει ο ΦΠΑ στα τροφιμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου