Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Εντεκα χρόνια μετά τη διπλωματία των σεισμών, ο κ. Δημήτρης Δρούτσας (στο σκίτσο) εγκαινιάζει τη «διπλωματία του παρκέ». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα μπάσκετ Ελλάδα- Τουρκία, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του Μundobasket 2010.

O κ. Δρούτσας διαθέτει την..


άνεση ενός κοσμοπολίτη διπλωμάτη. Φίλοι του όμως του συστήνουν αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τα γέλια με τα αστεία του Αχμέτ έτσι ώστε οι φωτογραφίες από την κερκίδα των επισήμων να μη θυμίζουν εκείνες από το παρθενικό ταξίδι του στην Τουρκία προ μηνών.

***

Τρία πράγματα που κάνουν συστηματικά ορισμένοι υπουργοί έχουν ενοχλήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου. Πρώτον, διαδίδουν ότι θα γίνει ανασχηματισμός, δεύτερον, διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και τρίτον, διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καμία όρεξη να θέσουν υποψηφιότητα ως περιφερειάρχες.

Μαθαίνω ότι για να τους «εκδικηθεί» ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μετρηθούν όλοι στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και ότι θα επιλέξει ο ίδιος εκείνους που θα ανακηρυχθούν υποψήφιοι (ανεξάρτητα από τη δική τους θέληση). Μου λένε ότι τουλάχιστον δύο υπουργοί (ένας άνδρας και μία γυναίκα) μπορεί να βρεθούν σύντομα προ του διλήμματος «ή πας για περιφερειάρχης ή πας στο σπίτι σου».

***

Οχι μόνο επέστρεψε από τη Μύκονο ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος , αλλά επέστρεψε και στην πολιτική (την οποία είχε μάλλον εγκαταλείψει μερικώς μετά τις εθνικές εκλογές). Η έκθεση στον ήλιο ενέπνευσε τον πρώην υπουργό Παιδείας να καταθέσει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

O Αρης κατήγγειλε αυθαιρεσίες στους πίνακες με τους διορισμούς εκπαιδευτικών (διορίστηκαν κάποιοι με λιγότερους μήνες σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές και άλλοι με περισσότερους έμειναν εκτός). Και ταυτόχρονα εγκάλεσε τον υπουργό Αμυνας γιατί οι αιτήσεις αποστρατείας μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του 2010 έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2009 (2.403 έναντι 1.043).

***

Μια κυβέρνηση που αναμένει τον ανασχηματισμό της είναι φυσικό να ξεκινάει την εβδομάδα με... γκάφες. Πρώτον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ότι μπορεί να μη συσταθεί η πολυαναμενόμενη Εξεταστική για την οικονομία. Δεύτερον, έχασε τη θέση της η νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού κυρία Βασιλική Σιούτη επειδή προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο νομικό που είχε (νόμιμη) αναβολή από τον στρατό. Οι δύο γκάφες αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν με μία τρίτη: εδόθη εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή να ακυρώσει την καθημερινή συνέντευξη Τύπου (ελληνιστί, μπρίφινγκ).

***

Εκείνος που γλίτωσε την κυρία Ελσα Παπαδημητρίου από τη βέβαιη διαγραφή είναι ο φίλος της, Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας. Εικάζω πάντως ότι πέραν της φιλίας, εκείνο που παρακίνησε τον κ. Τασούλα να εργαστεί για να αποτρέψει τη διαγραφή της Ελσας ήταν το γεγονός ότι πρυτάνευσε η λογική.

Κατάλαβαν στη Ρηγίλλης ότι μετά το διαζύγιο με τον κ. Κ. Κιλτίδη και τη διαγραφή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη δεν υπήρχε περιθώριο να χαρίσουν στο κόμμα της Ντόρας ένα ακόμη άφθαρτο στέλεχος της νέας γενιάς που δεν έχει καμία σχέση με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα...

***

Πολύ επιτυχημένα είναι τα άτυπα υπουργικά συμβούλια αφού εντυπωσιάζει η παραγωγή πολιτικής σκέψης. Για παράδειγμα, στο «άτυπο» της περασμένης εβδομάδας ο κ. Θ. Πάγκαλος είπε ότι τα ποσοστά των μεγαλοστελεχών του ΠαΣοΚ στον Δήμο Αθηναίων έχουν μετρηθεί σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή σε εκλογές, και ο ίδιος έχει κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό, 36%, το 1994.

«Ναι, αλλά εγώ πέρασα στον δεύτερο γύρο» παρενέβη ο κ. Χρ. Παπουτσής (υποψήφιος δήμαρχος το 2002 με τον συνδυασμό «Ομορφη Πόλη» απέναντι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ). O κ. Πάγκαλος δεν είπε τίποτε, ίσως γιατί έχει φροντίσει να ξεχάσει ότι και ο ίδιος πέρασε στον δεύτερο γύρο (απέναντι στον κ. Δ. Αβραμόπουλο ). Ούτως ή άλλως οι εκλογές είχαν τελειώσει για τον Θεόδωρο αφού το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις ξύπνησε τη Δευτέρα το πρωί (μετά την πρώτη Κυριακή) ήταν να απολύσει τους διαφημιστές του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: