Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

»Ο νεανΙας και η πεπατημενη

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ ΒΗΜΑ

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τεστ. Να ρωτήσουμε το κοινό «πόσους αντιδημάρχους έχει ο Δήμος Αθηναίων» και στη συνέχεια όποιος τους ονοματίσει να κερδίσει ένα εξωτικό τριήμερο στην Αιδηψό. Ας είμαστε δίκαιοι όμως. Ο κ. Βασίλειος Κικίλιας δεν ήταν εντελώς άγνωστος εντός του μικρού δακτυλίου. Οι κάτοικοι του ..κέντρου της Αθήνας τον γνώριζαν κάπως. Αν όχι ως μπασκετμπολίστα, τουλάχιστον ως διανομέα φυλλαδίων. Στις πολυκατοικίες της Αθήνας πολλοί έχουν βρει τα χρωματιστά διαφημιστικά του μαζί με άλλα για πιτσαρίες και οβελιστήρια. Αν μη τι άλλο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής έκανε πάταγο από το μεγάλο χαμόγελο.

Οι υποστηρικτές του πόνταραν στη γελαστή φυσιογνωμία. Ελεγαν μάλιστα ότι ο ευθυτενής πολιτικός λόγω παραστήματος έχει- τρομάρα του- επιτυχία στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Κακά τα ψέματα, έχει μικρή σημασία η δημοτικότητα του κ. Κικίλια. Για τη ΝΔ στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία το πρόσωπο όσο η απόφαση του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε μία σχεδόν δόλια ανασύσταση του κόμματος. Ως γνωστόν ο κ. Σαμαράς δεν κοιτάζει ποτέ την επόμενη ημέρα. Τα πολιτικά του σχέδια ήταν πάντοτε μακροπρόθεσμα. Σε τουλάχιστον δύο φάσεις της προσωπικής του σταδιοδρομίας τον θεωρούσαν εντελώς «τελειωμένο». Ετσι και τώρα πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τη ΝΔ ένα πεθαμένο κόμμα. Οι επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν μια ευκαιρία να δείξει τις προθέσεις της. Εχοντας απέναντί του έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό αξιοποιεί την περίοδο της αγρανάπαυσης για να ανατρέψει τις βεβαιότητες της συντηρητικής παράταξης.

Ο κ. Κικίλιας δεν είναι παρά ένα σύμβολο που προέκυψε τυχαία για να επιβεβαιώσει την παροιμία «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος».

Η ανεκδοτολογία των ημερών θέλει τον κ. Κικίλια να εισέρχεται με περίσσιο θάρρος στο γραφείο του προέδρου και να ζητεί μία απλή υποψηφιότητα αντιπεριφερειάρχη στο ψηφοδέλτιο Αττικής. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, το αίτημα έγινε πάραυτα δεκτό, επαυξημένο, «όχι παιδί μου, για περιφερειάρχης θα κατέβεις εσύ» φαίνεται να του είπε αυθόρμητα ο κ. Σαμαράς.

Ηταν λοιπόν η ένδεια ικανών διάσημων στελεχών που εκτόξευσε τον κ. Κικίλια; Μάλλον όχι. Ηταν η αρχή για να ξεκινήσει θεμελιώδης ανανέωση του προσωπικού. Ας τα βάλουμε κάτω: Αν ο κ. Κικίλιας εκτός από το βιογραφικό του διέθετε και ένα ιστορικό όνομα, δεν θα υπήρχε στοιχείο έκπληξης. Αν αφαιρέσουμε από τον μπιχλιμπιδάτο πορτρέτο του τις φιοριτούρες περί Ομπάμα και διείσδυσης στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή, θα διαπιστώσουμε ότι ο νεανίας δεν είναι και εντελώς άχρηστος.

Αν παραβλέψουμε τη μικρή εμπειρία στα διοικητικά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει κάνει πολλά για την ηλικία του. Πόσο χαριστικά μπορεί να δίδεται πτυχίο Ιατρικής σε επαγγελματία αθλητή; Η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν συνηθίζει να χαρίζει περγαμηνές σε μπασκετμπολίστες, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ο κ. Κικίλιας παράλληλα έχει θητεύσει σε διοικητική θέση στο πλευρό του κ. Νικήτα Κακλαμάνη ως υπουργού Υγείας. Εγινε και αντιδήμαρχος πολύ νέος, άρα δεν υπολείπεται σε τίποτε των άλλων υποψηφίων ανά την επικράτεια. Δεν χρειάζεται να γεράσει για να διεκδικήσει ένα δημόσιο αξίωμα.

Το όνομα του κ. Κικίλια υπήρξε η έκπληξη επειδή προς το παρόν ο κ. Σαμαράς δεν προχωρεί σε σαρωτικές αλλαγές. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θέλησε να παίξει με τις σίγουρες νίκες του. Εν τούτοις θα πρέπει να συνδυάσουμε το πρόσωπο του κ. Κικίλια με κάποιες άλλες νέες εμφανίσεις πάνω στις οποίες κτίζεται το καινούργιο προφίλ της ΝΔ. Μεσούντος του θέρους λανσαρίστηκε η κυρία Βασιλική Τζότζολα, εξίσου νέα, παντελώς άγνωστη, ικανή αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου κόμματος. Στη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος τοποθετήθηκε ο άφθαρτος κ. Σκορδάς, ενώ αναπληρωτής στον τομέα Οικονομίας επελέγη ο διαπρεπής κ. Μηταράκης. Εν ολίγοις γίνεται εμφανής η πρόθεση του κ. Σαμαρά να διευρύνει τον κύκλο των στελεχών του, πέραν από την πεπατημένη.

Αν η επιλογή Κικίλια θεωρείται εξηγήσιμη στο πλαίσιο ανανέωσης προσώπων, παραμένει το ερώτημα «τι κόμμα θέλει ο Σαμαράς». Δεν αρκεί η σταδιακή ούτε καν η βίαιη απομάκρυνση των πιο έμπειρων (με διαγραφές)

για να δημιουργηθεί μια φρέσκια παράταξη. Με τον φιλελευθερισμό να σαρώνει την Ευρώπη θα είχε ενδιαφέρον η διατύπωση θέσεων από έναν αρχηγό και ένα επιτελείο που καταψήφισαν το μνημόνιο. Εχει μεγαλύτερη σημασία το τι θέλει ο Σαμαράς, από το ποιους θέλει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: