ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ βημα
Η πρόσληψη από τον Πρωθυπουργό της χώρας ξένου οικονομικού συμβούλου δεν είναι συνηθισμένη απόφαση, ούτε και η απλούστερη των πράξεων. Οταν μάλιστα ο εν λόγω σύμβουλος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών μιας μεγάλης γειτονικής χώρας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σύνθετα.
Για να φθάσει ο κ. Παπανδρέου στο σημείο να..
επιχειρήσει το άλμα και να προσλάβει μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας προκειμένου να προσεγγίσει ευχερέστερα τις διεθνείς αγορές, προφανώς βρέθηκε προ σοβαρού και κρισίμου αδιεξόδου. Το οποίο συνδέεται ευθέως με το έλλειμμα αξιοπιστίας που καταδιώκει εδώ και μήνες τη χώρα και δεν της επιτρέπει να επανέλθει με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές και να εξασφαλίσει, χωρίς αποκλεισμούς και τιμωρίες, δανεικά από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και μήνες στους εμπλεκόμενους με την ελληνική κρίση διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς γίνεται συζήτηση για τον τρόπο και τη μέθοδο επανάκαμψης του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Οι κκ. Ντομινίκ Στρος-Καν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και άλλοι έχουν πολλές φορές προβληματισθεί για τη σκληρή αντιμετώπιση που συνεχίζει να έχει η Ελλάδα από τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια και τους κυρίαρχους πολυεθνικούς χρηματοοικονομικούς οίκους, παρά τα μέτρα και την προσπάθεια που έχει αναλάβει υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών οικονομικών αρχών.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπεύθυνοι των νομισματικών αρχών διεθνώς έχουν απασχοληθεί με το ελληνικό πρόβλημα, εν όψει του σταδιακού περιορισμού της προνομιακής χρηματοδότησης που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου μετά την κρίση του 2008. Τυχόν διατήρηση του ελληνικού αποκλεισμού από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα πιθανώς να δυσχεράνει την εξομάλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, κυρίως οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να επιταχύνουν την ελληνική επανένταξη στο σύστημα των διεθνών αγορών. Υπό αυτή την έννοια είναι πιθανόν να πέρασαν τα σχετικά μηνύματα στον κ. Παπανδρέου και εκείνος να ανταποκρίθηκε, επειδή και ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο. Οπως και αν έχει, η επιλογή και πρόσληψη του κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα δεν ήταν αποτέλεσμα στιγμιαίας έμπνευσης. Και κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται να αναλάβει τον σχεδιασμό της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτή έχει χαραχθεί από κοινού με την τρόικα και περιγράφεται με σαφήνεια στο μνημόνιο. Αρα ο ιταλός σύμβουλος έχει μία και μοναδική αποστολή: να βοηθήσει μέσω των σχέσεων και της επιρροής που μπορεί να ασκήσει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα για τη γρήγορη επανάκαμψη της Ελλάδας στις αγορές. Το βιογραφικό του άλλωστε τα λέει όλα. Λόμπι θα κάνει ο κ. Σκιόπα για λογαριασμό της Ελλάδας στους οίκους αξιολόγησης και στις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Με άλλα λόγια, η πρόσληψή του επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και βεβαίως μαρτυρεί την απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Αυτή είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια.
akarakousis@dolnet.gr
ΝΕΑ ΧΡΑΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: "ΧΑΜΟΣ" ΣΤΟ "ΚΑΡΑΟΚΕ" ΤΗΣ ΝΑΤΑΛΙΑΣ...ΒΙΝΤΕΟ
Πριν από 39 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου