Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

»Με τη συνταγη του «ραβε - ξηλωνε»...

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η «E» 30/8

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ υστέρηση εσόδων δικαιολογημένα έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που γνωρίζει ότι το κενό αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και να οδηγήσει στην ακύρωση όλων των θυσιών που μέχρι τώρα έχουν γίνει.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ των εισπρακτικών μηχανισμών και η ύφεση στην οποία έχει βουλιάξει η οικονομία έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στα..
έσοδα, την οποία όμως η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει στρεφόμενη και πάλι σε έναν εύκολο στόχο, το πλέγμα «ακίνητα - οικοδομή».

ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ με νέους φόρους τη διαδικασία κτήσης και κατοχής ακινήτων, η κυβέρνηση πλήττει καίρια τον τελευταίο ίσως κλάδο ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για να διατηρηθεί ζωντανή κάποια στοιχειώδης οικονομική δραστηριότητα.

ΟΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ επιβαρύνσεις των ακινήτων οδηγούν σε πάγωμα την κρίσιμη αυτή αγορά, σε ασφυξία την οικοδομική δραστηριότητα και σε αδιέξοδο τους δεκάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε αυτόν τον κλάδο.

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ τέτοιας οικονομικής κρίσης, που η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, θα ανέμενε κανείς ότι η κυβέρνηση, μην έχοντας άλλους τρόπους να κρατήσει ζωντανούς αναπτυξιακούς πυρήνες στην οικονομία, θα διευκόλυνε παρά θα επιβάρυνε την αγορά ακινήτων.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι φυσικά έωλοι, καθώς προϋποθέτουν ότι όχι μόνο δεν θα παγώσει η αγορά ακινήτων, αλλά αντίθετα θα γνωρίσει... άνθηση το επόμενο διάστημα. Κι αν ακόμη υπάρχει η σκέψη ότι θα τονωθεί έστω και προσωρινά η αγορά ακινήτων πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ακινήτων λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υποψήφιους αγοραστές.

ΟΣΟ για το επιχείρημα ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα εντοπισθεί το «μαύρο χρήμα», μάλλον γίνεται λάθος υπολογισμός, καθώς απλώς οι κάτοχοι του «μαύρου χρήματος» θα στραφούν σε άλλου τύπου δραστηριότητες ή θα κατευθύνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί αποσπασματικά και πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Με τη γνωστή ελληνική συνταγή του «ράβε - ξήλωνε». Αυτή δηλαδή που μας έφερε μέχρις εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: