Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

»Κοινη λογικη

Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ

«Εξεταστική για την οικονομία δεν γίνεται. Τι θα κάνει δηλαδή; Θα εξετάσει αν πάρθηκαν σωστές αποφάσεις στην οικονομική πολιτική και θα τις ποινικοποιήσει;Με βάση ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα;Εδώ δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Μόνο η λαϊκή αποδοκιμασία μπορεί να συνιστά καταδίκη» . Υπογραφή. Θόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Πάγκαλος μπορεί με..
μια φράση να ανοίξει ή να κλείσει ένα θέμα. Αυτήν το φορά τα έκανε και τα δυο μαζί: ένα έκλεισε, ένα άλλο άνοιξε. Και να δούμε τώρα πώς θα ξεμπερδέψουν στο ΠΑΣΟΚ με τις μόλις 45 λέξεις του - σε μια τυπική συνέντευξη προς την εφημερίδα «Real Νews»- για ένα θέμα που είχε γίνει καραμέλα σε κάποια στόματα: «Να πάνε φυλακή για την οικονομία». Οι προηγούμενοι εννοείται. Δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα, αλλά πώς μπορείς να στείλεις στη φυλακή μια κυβέρνηση επειδή... απέτυχε στην οικονομική πολιτική της; Θα ήταν γεμάτες οι φυλακές αν ίσχυε ώς τώρα...

Υπάρχουν ένα σωρό υποθέσεις από την περίοδο της Ν.Δ. για τις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υπόνοιες ποινικών ευθυνών και να μεταφερθούν στην αίθουσα ενός δικαστηρίου. Αλίμονο όμως και επικρατήσει η άποψη ότι μπορεί να πάνε σε δίκη ο Καραμανλής, ο Αλογοσκούφης ή ο Παπαθανασίου επειδή έπεσαν έξω στις οικονομικές προβλέψεις τους! Επίτηδες το έκαναν; Ασκησαν μια πολιτική, απέτυχε, ζήτησαν νέα λαϊκή εντολή για να τη διορθώσουν, δεν την πήραν, πάει και τελείωσε.

Με αβασάνιστο τρόπο, άγνωστο πώς και ποιοι, έπεισαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό να δηλώσει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ενδεχομένως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε. Εβαλαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Προανακριτική Επιτροπή και σε δίκη ενδεχομένως πολιτικά πρόσωπα, για τον αρνητικό πολιτικό απολογισμό τους, που ήδη κρίθηκε εκεί που έπρεπε: στις εκλογές. Ακόμη και χθες μετά τη δήλωση του αντιπροέδρου του ο υπουργός Οικονομικών έλεγε: «Είναι προφανές ότι η Εξεταστική για την οικονομία θα γίνει για να δούμε αν υπήρξε παραποίηση των στοιχείων».

Ο Πάγκαλος έχει άλλη γνώμη και μόνο συμπάθεια για τη Ν.Δ. δεν μπορεί κανείς να του προσάψει. Απλώς σε περίοδο που κάνει θραύση ο λαϊκισμός των «καθωσπρέπει», βρέθηκε κάποιος από την κυβέρνηση να μιλήσει με κοινή λογική και με πολιτικό κριτήριο. Και να αποδείξει ότι στην πολιτική ισχύει συχνά αυτό που είχε πει ο Βολταίρος: «Η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: