Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

»ΑγιογραφΙες

Κλωτσιά
Του Δημήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

ΠΕΙΤΕ Ο,ΤΙ θέλετε για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η επιλογή του ως προέδρου του ΠΑΟ ένωσε τους οπαδούς του Τριφυλλιού. Κανείς τους δεν την περίμενε και κανείς τους δεν την καταλαβαίνει.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ χρηματιστήρια για τη διεθνή οικονομία, έτσι και οι εγχώριες ποδοσφαιρικές ομάδες είναι προπομποί των..
εξελίξεων στην ελληνική δημόσια ζωή. Η διαπίστωση ισχύει από καιρό. Προσέξτε: το ελληνικό ποδόσφαιρο ανέδειξε το 2009 ως πρόεδρο της ΕΠΟ έναν σαραντάρη διοπτροφόρο δικηγόρο- τον Σοφοκλή Πιλάβιο- ενώ πολλοί περίμεναν πως θα ήταν εύκολο θύμα για Γκαγκάτσηδες, Μητρόπουλους και άλλους. Περίπου την ίδια περίοδο αρχίζει μια εταιρική αναστάτωση διαρκείας στις μεγάλες ομάδες που εμπλέκει τον Βγενόπουλο στον- πολυμετοχικό!- ΠΑΟ, φέρνει στα διοικητικά του Τριφυλλιού για μια σεζόν τον Νίκο Πατέρα και βλέπει τον Σωκράτη Κόκκαλη να γράφει τέλος εποχής στον Ολυμπιακό.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ η προεδρία Κωνσταντόπουλου στον Παναθηναϊκό, όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι εύκολα ερμηνεύσιμες. Το σχήμα στο χαλί- ή, τέλος πάντων, στον χλοοτάπητα- δεν βγάζει νόημα. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο ήταν πάντα καθρέφτης- έστω και παραμορφωτικός- του έργου που παιζόταν στην ελληνική ελίτ. Οχι μόνο από την ταξιθεσία στα «επίσημα» των γηπέδων, αλλά και από το ποιος είχε μια ομάδα και ποιοι κρατούσαν τα κλειδιά των ομοσπονδιών. Ακόμη και το επεισόδιο Ντέμη Νικολαΐδη στην ΑΕΚ θα μπορούσε να συνοψίζει το «ναδίρ» του λάιφ στάιλ στην Ελλάδα.

ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ στην τελευταία διετία. Στο ποδόσφαιρο έρχονται τα πάνω- κάτω, σε πολλές όμως περιπτώσεις τα σχήματα αποδεικνύονται εφήμερα. Γιατί; Διότι η σύνθεση της ελίτ μεταβάλλεται. Παίζει ρόλο η εναλλαγή των γενεών, αλλά και η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών. Αμφότερες οι δυνάμεις απελευθερώνουν συσσωρευμένη πίεση. Το αποτέλεσμα στον Ολυμπιακό ήταν η έλευση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Παναθηναϊκός είναι σαφές ότι αναζητά ένα άλλο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης. Θα το βρει στον Νίκο Κωνσταντόπουλο; ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ δεν κάνει για παράγων του στυλ «παίξτε μπάλα, ρε». Αρα η λογική είναι να δοθεί στο αξίωμα μια κλωτσιά προς τα πάνω. Οπερ δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι ο- γνωστός δικηγόρος- Κωνσταντόπουλος θα ασχοληθεί με το γήπεδο του Βοτανικού- που αποδεικνύεται πύργος της Βαβέλ- και τη δημόσια εκπροσώπηση του ΠΑΟ. ΣΥΜΦΩΝΟΙ. Μόνο που στο ποδόσφαιρο ισχύει ό,τι και στην πολιτική. Ακόμη και στα διοικητικά, το σπορ απαιτεί επαφή με το κοινό και νίκες. Από εκεί θα εξαρτηθεί και η θητεία Κωνσταντόπουλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: