Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»Που θα κριθει η ανασυγκροτηση

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η «E» 21/7

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας και τη Στατιστική Υπηρεσία όσο και από την έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, αν και αντιφατικά φαινομενικά, αποτυπώνουν με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τη σημερινή πραγματικότητα.

Η ΤΡΑΠΕΖΑ της Ελλάδας διαπιστώνει σημαντική ενίσχυση των ...επιδόσεων δυναμικών κλάδων της οικονομίας όπως η ναυτιλία, η βιομηχανία και το εξαγωγικό εμπόριο, αν και τη θετική εικόνα θολώνει η κάμψη που υπάρχει στον τουριστικό κλάδο.

ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά του νομίσματος, η έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου που περιγράφει μια πραγματικά «μαύρη» εικόνα στο επίπεδο της κοινωνίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βουλιάζει, καθώς η αβεβαιότητα για το αύριο, ο εφιάλτης της ανεργίας και η ακρίβεια οδηγούν σε πραγματική απόγνωση τους πολίτες, οι οποίοι πλέον νιώθουν ευάλωτοι και εντελώς απροστάτευτοι.

ΟΛΟ και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, αφήνοντας στον δρόμο υπαλλήλους, χρέη σε προμηθευτές, περιορισμό εσόδων για το κράτος και κυρίως άσχημη και αρνητική ψυχολογία.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, όπως αυτές που εν όψει και της έλευσης των ελεγκτών του ΔΝΤ, βγαίνουν στη δημοσιότητα για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και για προβλέψεις ότι η ύφεση πιθανόν να πέσει από τις αρχικές προβλέψεις, στο -3%, ελάχιστα συγκινούν τους πολίτες και πολύ λιγότερο επηρεάζουν την καταναλωτική και εν γένει συμπεριφορά τους.

ΟΣΟ κι αν υπάρχει γενικότερη κατανόηση ότι οι θυσίες δεν έχουν τελειώσει και δεν θα αφήσουν κανέναν αλώβητο, οι πολίτες έχουν ανάγκη να δουν ότι η πολιτεία σκύβει πάνω τους και δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη συμπλήρωση των απολογιστικών δελτίων τα οποία παραδίδει ανά τακτά διαστήματα στους ελεγκτές του ΔΝΤ ή της ΕΕ.

ΚΑΜΙΑ προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης δεν θα έχει τύχη, εάν δεν ρίξει το βάρος της και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Αυτό που αποτελεί και το μεγάλο κεφάλαιό της... Εξάλλου καμιά κοινωνία δεν επιβίωσε μόνο με την ευημερία των αριθμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: