Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»«Δεν μας κυβερναει η τροικα»

Μήνυμα Πάγκαλου μετά την αντιπαράθεση υπουργών με Παπακωνσταντίνου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει και θα αποπληρώσει τα δάνειά της εμφανίστηκε και πάλι ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του αναφέροντας συγχρόνως ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αγορές σαν θεούς».

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα ότι..
«δεν θα μας κυβερνάει η τρόικα» έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στη διάρκεια μεγάλης σύσκεψης υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού υπουργών. Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της έλευσης στην Αθήνα του κλιμακίου της τρόικας που θα ελέγξει και πάλι την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση μεταξύ του συνόλου σχεδόν των υπουργών και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανακοίνωσε στους συναδέλφους του, ότι ο προσεχής έλεγχος θα γίνει και με τη δική του συμμετοχή. Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβαίνει και ο ίδιος στα υπουργεία, τα οποία θα επισκέπτονται τα στελέχη της τρόικας προκειμένου να ελέγχει τους υπουργούς. Οι υπουργοί αντέδρασαν έντονα, και με τη μεσολάβηση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος τόνισε σε κάποια φάση με ύφος παραινετικό προς τους υπουργούς ότι «δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως μικροί πρωθυπουργοί»- μια παραλλαγή της προ μηνός προειδοποίησης του Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ανεχθεί οι υπουργοί να χρησιμοποιούν τα υπουργεία ως τιμάρια- βρέθηκε η χρυσή τομή, κάθε υπουργός να μεταβαίνει στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να συνεργάζεται μαζί του για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, ενόψει των ελέγχων του κλιμακίου της τρόικας.

Πάντως, το κυρίαρχο από τη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Κατ. Μπατζελή, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Ραγκούσης, όπως και οι υφυπουργοί Γ. Κουτρουμάνης, Σπ. Βούγιας, είναι η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι «όποια προσπάθεια κάνουν αυτοί (της τρόικας) για να συγκυβερνήσουν, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή».

Στη διάρκεια πάντως της σύσκεψης εκτιμήθηκε ότι υλοποιείται κανονικά το μνημόνιο, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, και οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς του κυβερνητικού έργου δεν αποτελούν εμπόδιο για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και σ΄ αυτήν τη φάση.



Γιώργος: Πληρώνουν την κρίση παρότι δεν ευθύνονται

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Παπανδρέου στο πλαίσιο της στρατηγικής επικοινωνίας που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα, παραχώρησε μία ακόμη συνέντευξη σε μεγάλο ξένο μέσο ενημέρωσης. Αυτήν τη φορά στο περιοδικό «Foreign Ρolicy», στην οποία υποστηρίζει ότι το «αντίδοτο» στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μία αξιόπιστη και υπεύθυνη διακυβέρνηση, και επιπροσθέτως η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και η συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει ακόμη μια φορά τη λύπη του που η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να λάβει τα σκληρά μέτρα τους προηγούμενους μήνες, μέτρα που έπληξαν τους ασθενέστερους οικονομικά, πολίτες. Οπως αναφέρει «σημαντική μερίδα των πολιτών καλούνται να αναλάβουν το βάρος, παρότι δεν ευθύνονται για την κρίση. Η κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας, στην κηδεμονία και τις πελατειακές σχέσεις, ακόμη και στη διαφθορά. Και όλα αυτά εντάθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση (...) στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε λιτότητα. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση (...) θέλουμε να κάνουμε τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά μας συστήματα πιο αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε επίσης ανάπτυξη, επενδύσεις στην παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια και πρέπει, επίσης, να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, όχι μόνον από τους πολίτες, αλλά και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το ανεκτό σε μια Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: