Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

«Σήμερα η μισή μας καρδιά βρίσκεται πραγματικά στην Κούβα» δήλωσε προχθές η κυρία Αλέκα Παπαρήγα προσερχόμενη στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η πρεσβεία της Κούβας, ο Δήμος Νικαίας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας. Η δήλωση είναι στο πνεύμα της εποχής αφού το καλοκαίρι δεν είναι λίγοι όσοι έλληνες καπιταλιστές απολαμβάνουν την Κούβα, όχι με τη μισή αλλά με ολόκληρη την καρδιά τους.

Επισημαίνω ότι η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη..
συμπλήρωση 57 χρόνων από την επίθεση του Φιντέλ Κάστρο και των συντρόφων του στους στρατώνες της Μονκάδα και ασφαλώς η ατμόσφαιρα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένη. Ευτυχώς που υπάρχει το ΠΑΜΕ, διαφορετικά πολλοί σύντροφοι θα είχαν πειστεί ότι η Ελλάδα έχασε οριστικά την ευκαιρία να γίνει ένας κομμουνιστικός παράδεισος όπως η Κούβα.

***

«Ευχάριστη έκπληξη» χαρακτήρισε ο κ. Α.Λοβέρδος την επίσκεψη της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στο υπουργείο Απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είχε ειδοποιήσει ότι θα επισκεφθεί τον υπουργό. Φαίνεται ο κ. Λοβέρδος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η Αλέκα θα του έκανε την τιμή.

Η συζήτηση δεν ήταν σπουδαία, δεν είχε ατζέντα, δεν προχώρησε σε βάθος, ούτε έφτασε στα παλιά, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν μέλος της ΚΝΕ (τη δεκαετία του ΄70). Απλώς η κυρία Παπαρήγα ζήτησε να μάθει αν τα Ταμεία θα μπορούν να δίνουν συντάξεις (ποιος εχέφρων υπουργός θα απαντούσε «όχι»;).

***

«Μέτερνιχ» μαθαίνω ότι είναι το ψευδώνυμο του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου στους κύκλους των πραιτόρων της ηγεσίας της ΝΔ οι οποίοι δεν ενθουσιάζονται αρκετά από τις μετριοπαθείς θέσεις που υποστηρίζει ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ.

Ο αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης του 19ου αιώνα δεν επιθυμούσε τη διατάραξη του status quo στην Ευρώπη και, σύμφωνα με μια ορισμένη ανάγνωση των γεγονότων, την ίδια στρατηγική ακολουθεί και ο κ. Αρβανιτόπουλος στη Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζω ότι διαφώνησε προ καιρού με την εισήγηση ορισμένων για την «επαναστατική» αποκαθήλωση του κ. Κ. Καραμανλή (και εισακούστηκε), γι΄ αυτό και οι εν λόγω τον αποκαλούν «Μέτερνιχ».

***

Στον δρόμο για το Ισραήλ ο κ. Γ. Παπανδρέου έκανε μια στάση στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας. Οπως δεν γίνεται έλληνας πρωθυπουργός να συνομιλεί με σημαντικό ξένο και να μην αναφέρει το Κυπριακό, έτσι δεν γίνεται να πηγαίνει στο Ισραήλ χωρίς να περάσει για λίγη ώρα από την Κύπρο.

Η στάση στην Κύπρο δεν αποφασίστηκε τυχαία. Υπενθυμίζω ότι το ταξίδι στο Ισραήλ (που για πολλούς Ελληνες συνδέεται με το φάντασμα του σιωνισμού...) είναι το πρώτο έλληνα πρωθυπουργού εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Χρειαζόταν λοιπόν ένα επικοινωνιακό αντίβαρο. Εν πάση περιπτώσει, ο Πρωθυπουργός συνάντησε στο αεροδρόμιο τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και, για να ενταθούν οι φήμες ότι η 45λεπτη συνομιλία τους περιείχε κάτι σημαντικό, έδιωξαν υπουργούς και συμβούλους και τα είπαν οι δυο τους.

***

Οργασμός δραστηριότητας στην κυβέρνηση μετά τις επιβεβαιωμένες φήμες ότι ο Πρωθυπουργός εξετάζει σενάρια ανασχηματισμού. Ξαφνικά όλοι δουλεύουν με όλους («και όλοι δουλεύουν όλους» όπως τόνισε υπουργός που παρέστη στη χθεσινή σύσκεψη του κ. Δ. Ρέππα όπου συμμετείχε η μισή κυβέρνηση για την προώθηση των υποδομών και των δικτύων).

Εν τω μεταξύ, για να μην ξεχνιόμαστε, επιστρέφει αύριο στην Αθήνα το πραγματικό κυβερνητικό σχήμα (οι «φούφουτοι» κατά τον κ. Θ. Πάγκαλο ), οπότε οι περισσότεροι υπουργοί κλείστηκαν χθες στα γραφεία τους με τους συμβούλους τους για να διαβάσουν τα «SΟS» και να είναι έτοιμοι για τις εξετάσεις.

***

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με... ικανοποίηση τη δικαστική περιπέτεια του κ. Ι. Αγγέλου. Εκτιμούν ότι η μεταχείριση που του επιφύλαξε η Δικαιοσύνη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η κυβέρνηση διαβλέπει πως χάνει τη λαϊκή υποστήριξη και γι΄ αυτό γίνεται προσπάθεια να ενοχοποιηθεί συνολικά η Νέα Δημοκρατία με σειρά από νέες εξεταστικές.

Τονίζω πάντως ότι στη Ρηγίλλης έχουν αποφασίσει να μη σηκώσουν υπερβολικά τους τόνους εναντίον των υποτιθέμενων κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Ισως γιατί γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν έχουν δίκιο (στην εκτίμησή τους για την κυβερνητική στρατηγική) μπορεί να μην έχουν το δίκιο με το μέρος τους (σε ό,τι αφορά την ουσία των υποθέσεων...).




Δεν υπάρχουν σχόλια: