Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Τετραγωνισμό του κύκλου επιχείρησε ο κ. Θ. Πάγκαλος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε η μισή κυβέρνηση, από τον κ. Ι.Ραγκούση και τον κ. Δ. Ρέππα ως τον κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και την κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Συγκεκριμένα παρουσίασε στους υπουργούς και στα κυβερνητικά στελέχη τέσσερα τετράγωνα που το καθένα βρισκόταν (εν μέρει) μέσα στο άλλο.

Τα τέσσερα τετράγωνα αντιπροσωπεύουν το..
προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ (υποτίθεται ότι υπάρχει ακόμη...), την κυβερνητική δράση του ΠαΣοΚ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και το Μνημόνιο.

Τι προέκυψε από την «παγκαλική γεωμετρία»; Προέκυψε το παράδοξο ότι το Μνημόνιο και το ΠΣΑ βρίσκονται εντός της κυβερνητικής δράσης αλλά εκτός των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠαΣοΚ. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Ούτως ή άλλως ουδείς είχε πιστέψει ότι «λεφτά υπάρχουν».

***

Ο ελληνικός λαός έμαθε χθες ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υλοποίησης του Μνημονίου. Δεν θα είναι ο μόνος. Ηδη παρακολουθεί την παραγωγή κυβερνητικού έργου ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Νότης Παρασκευόπουλος από το Μέγαρο Σταθάτου αλλά και ο κ. Χ. Παμπούκης. Μάλιστα ο Χάρης έχει αναθέσει σε συγκεκριμένους συνεργάτες του γραφείου του την παρακολούθηση συγκεκριμένων υπουργείων.

Παρακολουθεί επίσης την εφαρμογή του Μνημονίου και ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου. Εχουμε λοιπόν το παράδοξο ότι δεν μπορεί να παραχθεί σπουδαίο κυβερνητικό έργο γιατί μεγάλο μέρος του κυβερνητικού έργου επικεντρώνεται στην... παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και όχι στην παραγωγή του.

***

Το λάβαρο της αντίστασης στο ΔΝΤ θα σηκώσει σήμερα ο κ. Αντ. Σαμαράς από τα Ιωάννινα. Η αντίσταση ξεκινά από τα Ιωάννινα, τόπο καταγωγής του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Και εδώ φθάνουμε σε ένα ακόμη παράδοξο καθώς ο κ. Σαμαράς, με τη γνωστή υπερήφανη στάση στα εθνικά θέματα, ιδίως απέναντι στην Τουρκία, θα επιβεβαιώσει κατ΄ ουσίαν ότι αντιγράφει τη στρατηγική απεμπλοκής από το μνημόνιο που είχε «σερβίρει» (επιτυχώς) στον τουρκικό λαό ο κ. Ταγίπ Ερντογάν το 2002. Ελληνοτουρκική προσέγγιση λοιπόν σήμερα στα Ιωάννινα από τον κ. Σαμαρά με αφορμή το Μνημόνιο.

***

Οι υπουργοί απολαμβάνουν τις συσκέψεις με τον κ. Θ. Πάγκαλο για πολλούς λόγους, με κυριότερο ότι τελειώνουν γρήγορα. Για τον ίδιο λόγο τις απολαμβάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σε λιγότερο από δύο ωρίτσες τελείωσε η σύσκεψη των ισχυρών, ο κ. Πάγκαλος απαλλάχθηκε από την παρουσία τους και έκανε το τραπέζι στη «Μεγάλη Βρεταννία» στον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο κ. Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα για μια συνέντευξη μαζί του. Επισημαίνω ότι προσκλήθηκαν από τον κ. Πάγκαλο δύο νησιώτες, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκης και η βουλευτής κυρία Ελπίδα Τσουρή, για να τονιστεί ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό.

Στο γεύμα ακούστηκαν ιστορίες για τις ομορφιές της Κωνσταντινούπολης, ενώ ο κ. Μπιράντ κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι ο κεμαλισμός φθίνει στην Τουρκία. Ο κεμαλισμός φθίνει, ο σοσιαλισμός πέθανε, οκαπιταλισμός δεν αισθάνεται καλά. Τελικά ο μοναδικός-ισμός που παραμένει όρθιος είναι ο παπανδρεϊσμός.

***

Θυμίζω ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην Οδύσσεια στο περίφημο «Διάγγελμα του Καστελόριζου», όπου ανακοινώθηκε η προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Ταιριαστή με τις κυβερνητικές ανησυχίες στην εποχή του Μνημονίου θεωρείται η εκδήλωση της 7ης Αυγούστου στην Κω όπου λογής επιφανείς θα απαγγείλουν την Οδύσσεια σε σχετική ολονυκτία.

Ανάμεσα στους επιφανείς που θα ζωντανέψουν το κείμενο με τον λυρισμό και το μπρίο τους θα είναι ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Κ. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ελπίζω η Οδύσσεια να μη διαβαστεί όπως διαβάζονται οι ομιλίες στο ΠαΣοΚ.

***

Η χηρές απουσίες είχαμε χθες στο δρώμενο της Λυρικής Σκηνής για τη διαφήμιση της παράστασης της «Αΐντα». Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Λυρικής κ. Ν.Μουρκογιάννης δεν βρέθηκε δίπλα στους μουσικούς της μπαντίνας στο ειδικό λεωφορείο που έκανε τη διαδρομή Ακαδημίας- Σύνταγμα- Ηρώδου Αττικού. Ισως φοβόταν να μη δεχθεί το λεωφορείο κάποια ιπτάμενη τομάτα.

Αν το φοβόταν, τότε κακώς, αφού το δρώμενο (που σκοπό είχε να δείξει ότι η Λυρική δεν είναι ξεγραμμένη υπόθεση) είχε επιτυχία. Μάλιστα ο κ. Κ. Παπούλιας επικρότησε συμβολικά την πρωτοβουλία και τον συμβολισμό της αφού βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο και χαιρέτισε με ένα νεύμα τον «χορό της Λυρικής». Ωστόσο η βαρύτητα της Λυρικής μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο μέσα από την παράσταση της «Αΐντα» την Παρασκευή και όχι μέσα από χαριτωμένα city δρώμενα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: