Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

»ΠΑΝΔΩΡΑ

Τα μάθατε τα νέα ?
Κοσμάς Βίδος ΒΗΜΑ

Σαν σενάριο χολιγουντιανής περιπέτειας: καναδοί ερευνητές εντόπισαν στην Ανταρκτική το βρετανικό πλοίο «Ιnvestigator». Υστερα από 157 χρόνια!

Το διασωστικό σκάφος είχε χαθεί ενώ επιχειρούσε να βρει τα ίχνη των πλοίων «Τρόμος» και «Ερεβος» (τι ονόματα!) του Τζον Φράνκλιν, τα οποία είχαν επίσης χαθεί στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν το βορινό πέρασμα που ενώνει τον...
Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Το κουφάρι του «Ιnvestigator» βρέθηκε στο Μέρσι Μπέι (δηλαδή στον Ορμο του Ελέους- άλλη απίστευτη ονομασία) του Μπανκς Αϊλαντ. Μαζί του και οι σοροί τριών ναυτικών. Για την ιστορία, ο πλοίαρχος και οι περισσότεροι άντρες του πληρώματος είχαν σωθεί, αφού όμως περίμεναν τρία χρόνια ώσπου να τους εντοπίσουν. Κάτι μου λέει ότι ο Τζέιμς Κάμερον (του «Τιτανικού») έχει βρει το θέμα της επόμενης ταινίας του...

«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι» αν όχι «στην τρέλα», που λέει το τραγούδι, τουλάχιστον στην τρέλα της οικονομικής κρίσης: Αύξηση στο ποσοστό ανεργίας (και) στην Ισπανία, το οποίο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 άγγιξε το 20,09%. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στη χώρα της Reina Σοφίας ο αριθμός των ανέργων φτάνει πλέον τα 4,645 εκατομμύρια- 32.800 περισσότεροι από το περασμένο τρίμηνο. Και έρχονται χειρότερα, λένε οι αναλυτές.

Ενας από τους μεγαλύτερους βαρόνους των ναρκωτικών στο Μεξικό, ο Ιγνάσιο Κορονέλ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού- αφού προηγουμένως, με τις κατάπτυστες δραστηριότητές του, είχε «στείλει» χιλιάδες χρήστες από όλο τον κόσμο. Ο θάνατός του θεωρείται, φυσικά, μεγάλη στιγμή στον αγώνα κατά των εμπόρων του λευκού θανάτου.

Με τα μάτια στραμμένα προς τον Κόλπο του Μεξικού, η αμερικανική Γερουσία σκοπεύει να προχωρήσει σε διαδικαστική ψηφοφορία για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει νόμος που θα επιβάλλει περιορισμούς στην εξόρυξη πετρελαίου από τους ωκεανούς. Είθε!..


Κύριε διευθυντά
Δεν με τρόμαξε τόσο το «γνωρίζουμε ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά» που είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, όσο το «μπορεί να είναι όμως και μία δημιουργική χρονιά». Δηλαδή μπορεί και να μην είναι δημιουργική; Μήπως, πάλι, έχω γίνει υπερβολικά πεσιμίστρια και αναζητώ μονίμως την αρνητική πλευρά των πραγμάτων; Δεν θα έπρεπε, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι με τις αλλαγές που προωθεί σπάει το κλίμα της μιζέριας και φέρνει ξανά αισιοδοξία! Αυτό θέλω, την αισιοδοξία. Προχθές όμως έλαβα το ΕΤΑΚ, το εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2009- χρεωστικό, βεβαίως- και μια φουσκωμένη ΔΕΗ. Αυτά ενώ είχε μόλις ακυρωθεί ένα τριήμερο στο Γαλαξίδι λόγω ελλείψεως βενζίνης... Εχω αρχίσει να φοβάμαι ότι η αισιοδοξία που διαφημίζει ο κ. Παπανδρέου δεν θα με προφτάσει ζωντανή!

Μετά απαισιοδοξίας

ΠΑΝΔΩΡΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια: