Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Οι «Δαίμονες του Αλέκου» δεν έχουν σχέση μόνο με την Αριστερά, την εξέγερση και την ανυπακοή του νεαρού κ. Αλ. Τσίπρα, αλλά και με το θέατρο. Συνεργάτης μου είδε τον κ. Αλ. Αλαβάνο (στο σκίτσο) να παρακολουθεί τις προάλλες τη μαραθώνια παράσταση του Πέτερ Στάιν στην Πειραιώς 260, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Eπρόκειτο για τη θεατρική απόδοση των..
«Δαιμονισμένων» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, που έχουν εμπνεύσει γενιές επαναστατημένων νέων. Η παράσταση διήρκεσε... 12 ώρες (9 ώρες θέατρο και 3 ώρες διαλείμματα για φαγητό) και ο κ. Αλαβάνος ήταν εκεί διαρκώς. Δεν εκπλήσσομαι. Μπροστά στις μαραθώνιες συνεδριάσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ οι «Δαίμονες» θα φαίνονταν για τον Αλέκο σαν μια σειρά από ανάλαφρα βιντεοκλίπ.

***

Ο κ. Φ. Πετσάλνικος δεν μπόρεσε να κρύψει τις προτιμήσεις του για τον ανασχηματισμό, ούτε την (εικαζόμενη) άποψή του ότι πρέπει να ενοποιηθούν ξανά τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Την Τρίτη απόγευμα στην Ολομέλεια, όταν έδωσε τον λόγο στην κυρία Λούκα Κατσέλη, την αποκάλεσε «υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Οικονομικών» . Γιατί όχι «και Υποδομών», κύριε πρόεδρε;

***

Ηρωικές δηλώσεις του Ελληνα Γκαλμπρέιθ, δηλαδή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλου , στη γερμανική έκδοση των «Financial Τimes». «Αν όλοι υποβάλουν φορολογική δήλωση, τότε τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 15 δισ.ευρώ τον χρόνο» είπε ο κ. Γεωργακόπουλος. «Θα ήμουν όμως και με τα μισά ευχαριστημένος» . Η δημοσιογράφος δεν παρατήρησε την ομοιότητα του γενικού γραμματέα με τον αμερικανό νομπελίστα Οικονομίας και τον αποκάλεσε απλώς «έλληνα κυνηγό». Εννοεί κυνηγό φοροφυγάδων, ασφαλώς, και όχι κυνηγό δημοσιότητας...

***

Συνεργάτης μου εντόπισε χθες τον βουλευτή Αρκαδίας του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλο να εξέρχεται από το γραφείο του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ.Τασούλα. Τι είχε συμβεί; Μήπως βρίσκονται σε εξέλιξη μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και στη Νέα Δημοκρατία;

Eπειτα από διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προέκυψε ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος πήγε στο γραφείο του κ. Τασούλα για να του χαρίσει το δίτομο έργο «Αρκαδία:Τόπος, Χρόνος, Ανθρωπος». Το ίδιο δώρο πρόσφερε ο βουλευτής στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων, δηλαδή στους κκ. Χρ. Παπουτσή (ΠαΣοΚ), Αχ. Κανταρτζή (ΚΚΕ), Κ. Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Βορίδη (ΛΑΟΣ).

***

Τελείωσαν χθες οι εργασίες του Α΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής και ο κ. Αθ. Πλεύρης του ΛΑΟΣ απογοήτευσε εμφανιζόμενος στην τελευταία συνεδρίαση με μαύρο μακό, μπλουτζίν και μπλέιζερ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι θαυμαστές του από όλα τα κόμματα θα ήθελαν να τον δουν να αγορεύει με Τ-shirt και βερμούδα.

Ο κ. Ν. Παπανδρέου αποφάσισε να βοηθήσει την κυβέρνηση και στον τουρισμό με δισέλιδο άρθρο στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», το οποίο (προφανώς επειδή είναι βαρυσήμαντο) αποτέλεσε το κύριο θέμα του καλού (κατά τα άλλα...) εντύπου. Στο άρθρο αυτό ο αδελφός του Πρωθυπουργού ψέγει το μοντέλο με τα τρία «s», δηλαδή το «sun, sea and sex», το οποίο, όπως σημειώνει, πούλαγε η χώρα μας από τη δεκαετία του ΄60.

Eνημερώνω μάλιστα τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π.Γερουλάνο ότι ο συγγραφέας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τουρισμό. «Εκείνο που δεν έχει καταλάβει η νέα διακυβέρνηση» σημειώνει «είναι ότι το υπάρχον μοντέλο τουρισμού έχει λήξει οριστικά» . Μήπως ο κ. Παπανδρέου (ο οποίος προφανώς γνωρίζει αρκετά για τον τουρισμό) δείχνει με αυτή την αναφορά ότι θα ήθελε να αντικαταστήσει τον κ. Γερουλάνο στον ανασχηματισμό;

***

Ελαβα επιστολή από τον πρόεδρο της Ενωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) κ. Γιάννη Αλεξάκη με αφορμή προχθεσινό σχόλιό μου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των γραφείων Τύπου της Ελλάδας σε ορισμένες ξένες πόλεις.

Ο κ. Αλεξάκης εξαίρει την «ποιότητα του έργου» που προσέφεραν τα συγκεκριμένα γραφεία Τύπου, όπως και το υψηλό επίπεδο του Τμήματος Στελεχών Επικοινωνίας της ΕΣΔΔ. Εκφράζει, τέλος, την άποψη ότι δεν πρέπει ασφαλώς το Τμήμα να καταργηθεί, αφού δέχεται (πέρυσι επτά) πτυχιούχους ΑΕΙ έπειτα από αυστηρές εξετάσεις και δημιουργεί στελέχη επικοινωνίας υψηλής κατάρτισης και με όλες τις ικανότητες να «δουλέψουν στο εξωτερικό προβάλλοντας την εθνική εικόνα» .

Δεν έχω αντίρρηση (για το δεύτερο). Πράγματι, πρέπει στο εξής να συγκεντρώνονται οι έχοντες υψηλή κατάρτιση σε γραφεία από όπου θα μπορούν να εργάζονται αποτελεσματικά για την εθνική εικόνα και όχι να χάνουν τον χρόνο τους σε γραφεία Τύπου «υψηλής καλοπέρασης».





Δεν υπάρχουν σχόλια: