Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

»ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 20 Ιουλίου 2010 ΝΕΑ

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα μία από τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα: άλλαξε εκ βάθρων το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, τον «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού κράτους. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, ιδιαίτερα σκληρά, έθιξαν κεκτημένα δεκαετιών και αλλάζουν συνήθειες και..

οικογενειακούς προγραμματισμούς. Οι θυσίες στις οποίες καλούνται να υποβληθούν οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανείς, με κυριότερες την επιμήκυνση του εργασιακού βίου και την απολαβή μικρότερων συντάξεων.

Και είναι πολύ θετικό ότι αυτές οι αλλαγές έγιναν με ελάχιστες αντιδράσεις, δείγμα της ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας και της πεποίθησής της ότι ήταν αναγκαίες.

Να όμως που όλα αυτά κινδυνεύουν να αποδειχθούν πολύ λίγα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης στους απόμαχους της εργασίας. Η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην ενδιάμεση έκθεσή του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα, σκληρότερα μέτρα για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν μπορεί παρά να προκαλεί σοκ στους εργαζομένους, οι οποίοι, είναι προφανές, δεν αντέχουν άλλες θυσίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΔΝΤ υπαινίσσεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να περικοπούν ή και να καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις!

Για τούτο η κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τις νέες διατάξεις οφείλει και να τις εφαρμόσει άμεσα και πιστά. Μόνο αν εφαρμοστούν οι αλλαγές που αποτελούν πλέον νόμο του κράτους, χωρίς παρεκκλίσεις, ρουσφετολογικές εξαιρέσεις και χωρίς τους συνηθισμένους πολιτικαντισμούς, υπάρχει ελπίδα να αποδώσουν τα αναμενόμενα και να αποφύγουμε τα πιο σκληρά μέτρα που είναι έτοιμο να μας επιβάλει το ΔΝΤ. Πρέπει να κυνηγήσει την εισφοροδιαφυγή που φτάνει τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ και να οργανώσει σωστά τη λειτουργία των νέων ασφαλιστικών ταμείων.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χθες για την κατάσταση της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι αρχίζει να διαφαίνεται καλύτερη προοπτική και να αλλάζει θετικά το διεθνές κλίμα για τη χώρα. Χωρίς οριστική επίλυση του Ασφαλιστικού αυτή η εικόνα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: