Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

»«Αξιες» χωρις περιεχομενο;

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου «E» 22/7

Ο κ. Ζορμπάς (ο αδέκαστος, κατά τη ΝΔ, στην αρχή της 6ετούς διακυβέρνησής της δικαστής), πρώην πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής μίλησε σαφώς για συγκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων από την προηγούμενη κυβέρνηση και άφησε σαφείς αιχμές για τον ..

τρόπο που η τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης χειρίστηκε την υπόθεση.

Από την άλλη μεριά, η εφέτης - ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, η οποία ερευνά το σκάνδαλο για τη Μονή Βατοπεδίου, επέβαλε, μετά την απολογία του, στον κ. Γιάννη Αγγέλου, τον πιο κοντινό άνθρωπο του Καραμανλή, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή μιας υψηλότατης (400 χιλ. ευρώ) εγγυοδοσίας.


Τα γεγονότα αυτά δείχνουν πολλά, για κάθε καλόπιστο άνθρωπο. Δεν αποτελούν βέβαια δικαστικές αποφάσεις ούτε τις προεξοφλούν. Το τεκμήριο αθωότητας, εξάλλου, ισχύει για όλους απαρεγκλίτως.

Ομως οι μετεκλογικές εξεταστικές και οι νεότερες δικαστικές έρευνες (και για τη Siemens) εμμέσως, προς το παρόν, και όχι ακόμα πλήρως ξεκαθάρισαν αρκετά πράγματα. Οπως λ.χ. τη σαφή εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ (το αξιόποινο, με την επιφύλαξη της παραγραφής, μένει να αποδειχθεί) για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και των ομολόγων. Και τη σαφή προσπάθεια συγκάλυψης των υποθέσεων αυτών από την τότε κυβέρνηση, μέσω χειραγώγησης ενός τμήματος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικές οι καθυστερήσεις, η αδράνεια γύρω από τη διερεύνηση στοιχείων, οι απίθανες «νομικές ερμηνείες», οι ερευνητικές αστοχίες, η ελλιπής στήριξη της όλης ανακριτικής προσπάθειας κ.ο.κ.

Οι νεότερες έρευνες όλα αυτά τα επιβεβαιώνουν, παρότι από την αρχή των υποθέσεων αυτών δημοσιογραφικά ήσαν τόσο εμφανή που τα είχαμε καταγγείλει. Τώρα σιγά σιγά ολοκληρώνεται και η επίσημη επιβεβαίωσή τους.


Δυστυχώς, οι σκόπιμες καθυστερήσεις κ.λπ. του παρελθόντος, οι παραγραφές, η πάροδος του χρόνου, οι απώλειες στοιχείων κ.ο.κ. δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στη διερεύνησή τους. Μοιάζουν κάπως με «παλιά ξινά σταφύλια». Δεν λέω ότι δεν πρέπει να διερευνηθούν. Αλλά κάθε πράγμα για να γίνεται σωστά πρέπει να γίνεται στον καιρό του. Κακά τα ψέματα, αλλά η συγκυρία και οι ανάγκες της χώρας σήμερα είναι αλλού. Πολιτικά οι υποθέσεις αυτές έχουν προεξοφληθεί και η κοινή γνώμη έχει σαφή εκτίμηση για το τι έχει συμβεί.

Μόνο η ΝΔ ακόμα και σήμερα και υπό τη νέα ηγεσία της, «των αξιών», κρύβεται πίσω από το... δάκτυλό της. Ολοι το έχουν «τούμπανο», και οι... νεοδημοκράτες, κι αυτή «κρυφό καμάρι»!

Εστω και... ετεροχρονισμένη, η αποκάλυψη της αλήθειας έχει την αξία της. Ελπίζουμε και η Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα να γίνουν σοφότεροι...

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου
panpan@pegasus.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: