Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δύο «στρατόπεδα» για τους υποψηφίους
«E» 20/7

Μετά τον διάλογο...
Σοβαρές διαφωνίες έχουν προκύψει στο εσωτερικό της επιτροπής υποψηφίων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Από τη μία είναι ο Σ. Ξυνίδης που θέλει νέα και άφθαρτα πρόσωπα και από την άλλη ο Θ. Τσούρας και οι παλιοί βουλευτές που σπρώχνουν γνώριμους από τα..
παλιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους περισσότερους δήμους του λεκανοπεδίου προωθούνται πρόσωπα που έχουν ήδη από μία ή και δύο ήττες στις πλάτες τους. Μόνο που το κυβερνών κόμμα δεν αντέχει την εκλογική συντριβή, οπότε θα πρέπει να αναμένεται παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου...


Προτάσεις για την ανάπτυξη
Δέσμη προτάσεων με αφορμή τον υπό κατάρτιση νέο αναπτυξιακό νόμο κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Οι προτάσεις βασίζονται σε εκθέσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης στον νέο αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων, που αφορούν τις ΑΠΕ, την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας κ.ά.

Τρεις τροπολογίες...
Ο νέος Κανονισμός της Βουλής μπορεί να ψηφίστηκε, αλλά, όπως φαίνεται, δεν ισχύει ακόμη. Τι κι αν προβλέπει ότι οι τροπολογίες δεν θα κατατίθενται μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής; Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του Κανονισμού την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της ίδιας μέρας κατέθεσε όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις τροπολογίες.

«Πυρετός» για τις δημοτικές
Σε εξόδους του Σαββατοκύριακου θα περιοριστούν οι διακοπές της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών λόγω φόρτου εργασίας. Ετσι, αύριο στις 12.00 μ. έχουν προσκληθεί όλοι οι γ.γ. των Περιφερειών σε σύσκεψη στο υπ. Εσωτερικών για να συζητήσουν με τον υπουργό κ. Γ. Ραγκούση και τον υφυπουργό κ. Γ. Ντόλιο θέματα που αφορούν κυρίως τον «Καλλικράτη» και συγκεκριμένα τις μετατάξεις του προσωπικού των ΟΤΑ, το πρόγραμμα «Θησέας», την προετοιμασία για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και ζητήματα ασφάλειας των δημοσίων κτιρίων.


Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ
Αύριο επίσης ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των εκλογικών δαπανών των δημοτικών εκλογών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η εγκύκλιος βάση της οποίας θα διοριστούν οι επιτυχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Οι πληροφορίες μάς λένε ότι θα χαμογελάσουν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το υπουργείο Οικονομικών που -απ’ ό,τι φαίνεται- θα είναι από τους πρώτους που θα αναλάβουν υπηρεσία εντός του 2010.



--------------------------------------------------------------------------------



Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για αλλαγή γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σ. Ξινίδης «μετατάσσεται» στην κυβέρνηση σε θέση υφυπουργού.

Τώρα για τη διαδοχή του τα πράγματα είναι προς το παρόν «φλου». Εκτός από διάφορα ονόματα που έχουν αναφερθεί (Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής κ.λπ.) σημειώστε και ένα δυνατό αουτσάιντερ: Τον Μ. Καρχιμάκη, ο οποίος άλλωστε ασφυκτιά στο «πολύπαθο» υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
ο Κοριός



--------------------------------------------------------------------------------


Ο Γιώργος στην Ουάσιγκτον
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Κογκρέσο. Θα έχει συναντήσεις με βουλευτές και γερουσιαστές, ιδιαίτερα με αυτούς που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας. Είναι μια πολύ καλή σκέψη και είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από καιρό, καθώς η Ελλάδα θα χρειαστεί τους φίλους της στη Βουλή και τη Γερουσία, και για τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και για τα δάνεια του ΔΝΤ, καθώς Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί πιέζουν για «πάγωμα» της αμερικανικής εισφοράς προς το Ταμείο.
ΜΙΧ. ΙΓΝ.


Τετ α τετ σε δύο δεξιώσεις
Με τα σημερινά δεδομένα ο πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον όταν επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Ομως, θα έχει την ευκαιρία δύο φορές να δει τον Αμερικανό ηγέτη στη διάρκεια δύο δεξιώσεων, ενώ θα έχει συνάντηση με την κ. Κλίντον στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εν όψει και της Διεθνούς Διάσκεψης που εκβιαστικά προωθεί ο κ. Λιν Πάσκοε και οι Βρετανοί για το Κυπριακό.
ΜΙΧ. ΙΓΝ.


Η παρουσία
Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που παρακολούθησαν την εκδήλωση της Eurobank, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ήταν και ο εφοπλιστής κ. Προκοπίου, ο οποίος ελέγχεται για φοροδιαφυγή. Μάλιστα, σε ερώτησή του προς τον υπουργό ζήτησε να μάθει αν ποινικοποιούνται οι ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι μεγάλο, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε με έμφαση: Θα ήθελα να δω και πάλι τα κεφάλαια που έφυγαν (σ.σ.: 18 δισ. ευρώ καταθέσεις) να επιστρέφουν στη χώρα.
Ε.Κ.

Αντιδράσεις
Η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου -με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ- συναντά αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό. Μεταξύ αυτών είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης. Ερωτηθείς χθες από το «Κανάλι 1» του Πειραιά εάν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει Τατούλη για περιφερειάρχη Πελοποννήσου, απάντησε ως εξής: «Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό... Σε μια περιοχή της Ελλάδας, όπως είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς για το ΠΑΣΟΚ, η άποψή μου είναι ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη με καθαρούς όρους, υπερασπιζόμενοι τις πολιτικές αξίες και τις πολιτικές μας αρχές, χωρίς να γοητευόμαστε από τη συγκυρία ή από ονόματα που ουσιαστικά ικανοποιούν μια πολιτική συγκυρία».
Π.Τ.

Τα ίδια...
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε ότι «στο επικοινωνιακό σύνθημα «ένα βήμα εμπρός στο Κυπριακό» που ακούγεται κατ’ επανάληψη από τουρκικά χείλη, εμείς προτάσσουμε πράξεις και όχι λόγια και ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι μπροστά από τις εξελίξεις, κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της διαδικασίας, με όρους πολιτικούς και όχι επικοινωνιακούς». Και το 2004 τα ίδια ακούγαμε, αλλά το «ένα βήμα μπροστά» ήταν το αντιδημοκρατικό και φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν που δυστυχώς υποστήριξε με πάθος το ΠΑΣΟΚ.
ΜΙΧ. ΙΓΝ.



Καθήκοντα γραμματέα Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει με απόφαση του προέδρου, Αντ. Σαμαρά, ο έως πρότινος γενικός διευθυντής του κόμματος, Μενέλαος Δασκαλάκης. Στη θέση του γενικού τοποθετείται ο έως πρότινος γραμματέας Παραγωγικών Φορέων, Θανάσης Σκορδάς. Π.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: