Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

»ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

ΝΕΑ

Η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί ισχυρές τράπεζες με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια, ικανές να χρηματοδοτήσουν νέα έργα, να στηρίξουν με στιβαρότητα την οικονομική ανάπτυξη και να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Τράπεζες που να μπορούν να παίξουν τον ρόλο του στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας αλλά και να μπορούν να βοηθήσουν τους..
πολίτες και τις επιχειρήσεις που χρειάζονται δάνειο και σήμερα πολύ δύσκολα παίρνουν. Επομένως, καλώς η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη για συγχωνεύσεις ή εξαγορές στον τραπεζικό τομέα που θα δημιουργήσουν λιγότερες μεν, αλλά ισχυρότερες και διεθνώς ανταγωνιστικές τράπεζες.

Σ΄ αυτό το κλίμα είναι ασφαλώς θετική η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς- κυρίως, γιατί έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε μία διαδικασία που έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει για τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος.

Στη διαδικασία αυτή, ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον. Να φροντίσει ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες και να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το νέο τραπεζικό τοπίο να δημιουργηθεί σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, με αυστηρούς κανόνες που θα εξασφαλίζουν τη δημιουργία ισχυρών πιστωτικών ιδρυμάτων και όχι βραχύβιων σχημάτων, η αποτυχία των οποίων θα αποτελέσει πλήγμα και για το τραπεζικό σύστημα και για την εθνική οικονομία.

Ειδικά στην περίπτωση τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία είναι σήμερα υπό κρατικό έλεγχο, όπως π.χ. το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, επιβάλλεται οι κανόνες αυτοί να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και ταυτόχρονη πρόνοια για το μέλλον των εργαζομένων τους. Οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα είναι αναπόφευκτες. Καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι θα αποδειχθούν ωφέλιμες για την οικονομία και τους πολίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: