Πικνίκ
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ
ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ κι ο Μελ Μπρουκς σε µια παλιότερη κωµική ταινία, «δεν είναι εύκολο να είσαι βασιλιάς». Βασιλιάς ο Ντέιβιντ Κάµερον δεν είναι. Ενας σαραντάρης πρωθυπουργός είναι. Ωστόσο δεν είναι εύκολο στις µέρες µας να είσαι πρωθυπουργός.
ΣΕ ΤΙΜΟΙΑΖΕΙ ο Κάµερον µε τον Γιώργο Παπανδρέου; Σίγουρα, όχι στην ηλικία, αφού ο δικός µας είναι πενηντάρης. Ακόµη περισσότερο: ο Παπανδρέου δεν κάνει..
ποδήλατο για λόγους ΡR ελληνιστί: δηµοσίων σχέσεων όπως ο Ντέιβιντ που κυκλοφορούσε δίτροχος στο Γουάιτχολ για να δείξει πως είναι «πράσινος», µπας και ξεχάσει ο κόσµος πως είναι Δεξιός. Ο Γιώργος είναι γνήσιος σπόρτσµαν.
ΩΣΤΟΣΟ, ΑΣ σοβαρευτούµε. Ο Κάµερον παρέλαβε µια οικονοµία όπου τα δηµοσιονοµικά είναι, τηρουµένων των αναλογιών µεγέθους, σε ίδια ακριβώς κατάσταση µε την Ελλάδα. Οι διαφορές είναι τρεις. Διαφορά πρώτη: η Βρετανία, σε αντίθεση µε εµάς, έχει δικό της και µόνο δικό της νόµισµα που το κάνει ό,τι θέλει. Και το τυπώνει και το υποτιµά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δικός µας πληθωρισµός είναι πεντάρι και της Βρετανίας τριάρι. Διαφορά δεύτερη: η Βρετανία έχει διεθνές πρεστίζ και το σηµαντικό πλεονέκτηµα να αποτελεί το Λονδίνο χρηµατο-οικονοµικό κέντρο κάτι που δεν ισχύει καθόλου µε την Αθήνα. Διαφορά τρίτη: ο Κάµερον ούτε εξελέγη αυτοδύναµος, ούτε είναι κοµµατικά παντοδύναµος όπως ο Παπανδρέου.
Αντιθέτως, ηγείται κυβέρνησης Συνασπισµού µε τους Φιλελεύθερους του Νικ Κλεγκ, που είναι πιο φωτογενής και επιµένει στις κίτρινες γραβάτες.
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ και ληφθέντος υπ όψιν ότι χάσαµε ακόµη και από τη Νότιο Κορέα στο Μουντιάλ το σκορ είναι 2-1 υπέρ του Κάµερον. Εκεί όµως έρχεται η ισοφάριση. Η υποθαλάσσια διαρροή στην πλατφόρµα της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου ΒΡ στον κόλπο του Μεξικού δεν έχει εδώ και εβδοµάδες σταµατήσει. Η οικολογική ζηµιά είναι τεράστια και φθάνει σιγά σιγά ώς τη Φλόριδα. Ο Μπαράκ Οµπάµα µπορεί να είναι κουλ και ήπιος. Αλλά ξέρει πως δεν γίνεσαι πολιτικός, όταν δεν ξέρεις να είσαι λαϊκιστής όταν πρέπει. Τα χει βάλει λοιπόν δηµοσίως µε την ΒΡ σε στυλ «δεν ξέρω τίνος τον κώ*ο να κλωτσήσω» κάτι που, στη µέση Αµερική, µετατρέπεται σιγά σιγά σε πρόβληµα της Βρετανίας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν τα «Greek statistics» δηλαδή η απαξιωτική έκφραση «ελληνικές στατιστικές» που σηµαίνει επί της ουσίας «δηµοσιονοµικά κουραφέξαλα». Υπάρχουν όµως και οι αντι-οικολογικές βρετανικές πολυεθνικές.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ «2-2» λοιπόν. Εµείς απειλούµε τη διεθνή οικονοµία. Και οι Βρετανοί τις αµερικανικές ακτές. Ο Κάµερον µίλησε µε τον Οµπάµα στο τηλέφωνο κι ετοιµάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ. Ο Παπανδρέου έχει την πιο δύσκολη πρωθυπουργική θητεία των τελευταίων τριάντα χρόνων και βάλε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ηπολιτική δεν είναι πια περίπατος, ούτε πικνίκ στο πάρκο, στην Αθήνα ή το Λονδίνο
Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε τον Γιώργο Λιάγκα για έναν χρόνο μετά το ρεπορτάζ για το
σπίτι του Τζορτζ Μπάλντοκ
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου