Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

Μικροπολιτική
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

ΓΙΑ ΝΑ το πω στα πιο απλά ελληνικά: νοµίζω ότι µόνο ένας παράφρων θα µπορούσε σήµερα, στην Ελλάδα, να συζητάει για εκλογές. ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ τα πράγµατα είναι τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπονται περισπασµοί – µεταξύ µας, δεν πιστεύω ότι οι πολιτικοί έχουν τέτοιου είδους ευαισθησίες… Αλλά επειδή δεν βλέπω ποιον συµφέρουν οι εκλογές.
ΚΑΙ ΩΣ γνωστόν, περισσότερο και από το δηµόσιο συµφέρον, οι άνθρωποι που εµπλέκονται στις εκλογές κόπτονται για το..


δικό τους.
ΗΔΗ, ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ δηµοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το κοµµατικό σύστηµα κλυδωνίζεται σοβαρά. Αθροιστικά, τα δύο µεγάλα κόµµατα έχουν χάσει κάπου τριάντα ποσοστιαίες µονάδες µέσα σε ένα εξάµηνο, ενώ κανένα από τα µικρότερα κόµµατα δεν δείχνει ανοδικές τάσεις.
ΟΙ ΙΔΙΕΣ µετρήσεις καταγράφουν µια κοινωνία που ταρακουνιέται από αισθήµατα απογοήτευσης, απαισιοδοξίας, αποδοκιµασίας, οργής, φόβου, έλλειψης εµπιστοσύνης στο πολιτικό σύστηµα και την ηγεσία του. ΟΛΟΙ ΟΙ αναλυτές συµφωνούν ότι συγκροτείται µια εκρηκτική µάζα, για την οποία ουδείς µπορεί να προεξοφλήσει πώς θα συµπεριφερθεί την κρίσιµη στιγµή. Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ πιστεύει ότι µπορεί να βγει κερδισµένος από µια εκλογική διαδικασία, που θα καταγράψει αυτήν ακριβώς την εικόνα αποσύνθεσης;
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ να επενδύσει σε µια εκλογή, της οποίας ο πλέον απροσδιόριστος παράγων είναι οι ψηφοφόροι;
ΚΑΙ ΤΙ κυβέρνηση θα προκύψει από µια Βουλή όπου (κατά πάσα πιθανότητα) το πρώτο κόµµα πολύ δύσκολα θα έχει πάνω από 135 βουλευτές;
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ προφανώς είναι ρητορικά και οι απαντήσεις σχεδόν αυτονόητες. Γι’ αυτό και επανέρχοµαι στην αρχική διαπίστωση: µόνο ένας παράφρων θα µπορούσε σήµερα να σκέπτεται εκλογές.
ΕΚΤΟΣ… ΕΚΤΟΣ και αν ο τόπος περιέλθει σε αντικειµενική αδυναµία διακυβέρνησης. Είτε επειδή η κυβερνητική πολιτική θα αποτύχει παταγωδώς και θα χρειαστούν νέα µέτρα είτε επειδή η αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική θα εξελιχθεί σε ουσιαστική και συστηµατική παρεµπόδισή της. Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα µπορούσαν να ανεχθούν κάτι τέτοιο;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΕΝΑ τέτοιο ενδεχόµενο σήµερα δεν είναι καθόλου ορατό. ΜΠΟΡΕΙ Η κυβερνητική πολιτική να προκαλεί αντιδράσεις, ενστάσεις ή δυσαρέσκειες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό αποτελεί µέρος της δηµοκρατικής διαδικασίας. Καµία χώρα δεν διευθύνεται οµοφώνως και καµία κυβέρνηση δεν πολιτεύεται σε συνθήκες γενικού σιωπητηρίου.
ΥΠΟ ΑΥΤΗ την έννοια, η όποια συζήτηση σήµερα για εκλογές µόνο φιλολογικό ενδιαφέρον έχει και µόνο σκοπιµότητες µπορεί να κρύβει. Τη στιγµή που η χώρα παίζει κυριολεκτικά το κεφάλι της, δεν έχει πολλά περιθώρια να σπαταλάει ενέργεια σε µικροπολιτικούς υπολογισµούς.
ΑΡΚΕΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ, να συµφωνήσουν σε αυτό όλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: