Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

»ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βαρύς κι... αμίλητος!
«E» 31/5


Οι πάγοι έλιωσαν...
Στις κάλπες προσήλθαν (για ακόμη μία φορά) χθες τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να εκλέξουν -μαζί με τα απλά μέλη - τα προεδρεία στις τοπικές και τις νομαρχιακές οργανώσεις. Ο Κ. Καραμανλής άσκησε (ως συνεπής νεοδημοκράτης) το εκλογικό του δικαίωμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Λίγο μετά τις 10 το πρωί πήγε στο εκλογικό τμήμα της Ραφήνας και ψήφισε. Ούτε δηλώσεις, ούτε πολλές πολλές συζητήσεις με τα μέλη του κόμματος, που ..
φνιδιάστηκαν όταν είδαν τον πρώην πρωθυπουργό. Η διάθεση του Κ. Καραμανλή είναι βέβαιο ότι έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις. Οχι, βέβαια, ότι πριν ήταν λαλίστατος...


Το μήνυμα
Στο Κουκάκι ψήφισε ο Δημ. Αβραμόπουλος. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο πρώην υπουργός είχε αρνηθεί -ευσχήμως- να σχολιάσει τη διαγραφή των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη. «Δεν ασχολούμαι με την καθημερινότητα, αλλά με το συνέδριο», φέρεται να είπε - και το μήνυμα εστάλη...


Ευδιάθετος
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς ψήφισε στην Κηφισιά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ευδιάθετος, γεγονός που σαφώς σχετίζεται με τα μήνυμα που λαμβάνει μετά την καρατόμηση των δύο πρώην υπουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρηγίλλης έχει ήδη παραγγείλει δημοσκόπηση, προκειμένου να «μετρήσει» και επισήμως τις αντιδράσεις.


Η μπάλα στην εξέδρα
Με «ντρίμπλα» γλίτωσε η κυβέρνηση από «αυτογκόλ» την τελευταία στιγμή, όσον αφορά την ξαφνική αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» από 50%+1 σε 42%. Παρά τις έντονες πιέσεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι διέβλεπαν ότι με το «50%+1» οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θα έψαχναν να βρουν σύμμαχους τη δεύτερη Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης έστειλε την μπάλα στην εξέδρα της... διαβούλευσης. Ετσι ψηφίστηκε το εκλογικό σύστημα (50%+1), για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, συμβολίζοντας τη συνέπεια προγραμματικών δεσμεύσεων και νομοθετικού έργου. Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα συζητηθεί με τα κόμματα και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου. «Μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια», που λέει και ο λαός.


Ορκωμοσία
Τον νέο διοικητή του Αγίου Ορους, Α. Κασμίρογλου, θα ορκίσει σήμερα ο Γ. Παπανδρέου, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Ορους. Για να δούμε, θα του ζητήσουν καμία... ανταλλαγή;


Νέο μοντέλο
Και νέα περιοδεία του Γ. Παπανδρέου στην (κοντινή) περιφέρεια ετοιμάζουν γι’ αυτή την εβδομάδα οι επιτελείς του Μαξίμου. Θεωρούν ότι οι επισκέψεις και οι συναντήσεις με τις τοπικές οικονομικές και κοινωνικές επιτροπές είναι ένα καλό μοντέλο επαφής με τον κόσμο. «Οι πολίτες μάς έχουν ανάγκη, πρέπει να είμαστε κοντά τους», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σε τραπεζικό λογαριασμό με κωδικό «S-55» μαθαίνουμε ότι κρύβονται οι «βαριές» μίζες της Siemens. Πρόκειται για τροφοδότη λογαριασμό, από τον οποίο διακινήθηκαν οι μεγάλες «χορηγίες».

Σε αντίθεση με τον λογαριασμό «101000», από τον οποίο διακινήθηκαν οι light «χορηγίες». Εξελίξεις προσεχώς...
ο Κοριός

Η ώρα των αποκαλύψεων
Αποστάσεις από τις αποκαλύψεις περί γαλάζιου υπουργού παίρνουν στο Μαξίμου, παραπέμποντας στην εξεταστική για τη Siemens. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή επιμένουν πως δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία. Το γαϊτανάκι των φημών καλά κρατεί. Πάντως, η ώρα των ονομάτων και των... ποσών φαίνεται ότι πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «δεθεί» ονόματα, και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις... Γ.Α.


Σήματα κινδύνου
Τα σημαντικά προβλήματα της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της «Public Issue» («Καθημερινή»). Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στο εσωτερικό του ενός εκ των βασικών πυλώνων της πολιτικής, όπως και οι επιφυλάξεις για το μέλλον και η απογοήτευση για το παρελθόν. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται και τα τρία βασικά στελέχη της Κεντροδεξιάς, γεγονός πρωτοφανές. Για τον Αντ. Σαμαρά το «καμπανάκι» χτυπάει δυνατά, καθώς το 70% των ερωτηθέντων ζητεί αλλαγή πορείας. Για τον Κ. Καραμανλή, η κατεδάφιση της εικόνας του αποτυπώνεται πλέον και από τους αριθμούς, καθώς το 80% δηλώνει ότι «μάλλον δεν έχει μέλλον στην πολιτική». Η Ντ. Μπακογιάννη δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς το 61% θεωρεί ότι ήταν μάλλον σωστή η διαγραφή της από τη ΝΔ. Τα συμπεράσματα είναι σαφή, όπως και τα σήματα κινδύνου προς όλους... ΣΑΡ.


Ζήτησε... αποδείξεις!
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Κάλεσε τον Τ. Ερντογάν να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών του με την πλήρη απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Καθώς η θέση αυτή δεν ακούστηκε στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ας ελπίσουμε ότι η σημαντική αυτή παρέμβαση του κ. Δρούτσα θα τεθεί και επισήμως στην τουρκική πλευρά. Ν.Μ.


Βελτίωση
Βγαίνει σήμερα το νέο τεύχος παρακολούθησης του Προγράμματος Σταθερότητας από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Οι δράσεις στο «κόκκινο» μειώνονται και άλλο, ενισχύοντας όμως όχι το «πράσινο» (σ.σ.: έχουν εκτελεστεί), αλλά το «λευκό», που σημαίνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη. Κάτι σαν το «η κλήση σας προωθείται»... Γ.Α.


Προσκλήσεις
Προσκλήσεις στους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων -πλην του ΛΑΟΣ- και στους Οικολόγους Πράσινους έχουν σταλεί από την Κουμουνδούρου, εν όψει συνεδρίου του ΣΥΝ. Οι χαιρετισμοί θα γίνουν την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, ενώ αναμένεται το Σάββατο να διακοπούν για λίγες ώρες οι εργασίες του συνεδρίου λόγω του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοτζιά. Το ΚΚΕ αναμένεται να μη στείλει αντιπροσωπεία (το αντίθετο θα είναι έκπληξη), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά εάν τελικά χαιρετίσουν το συνέδριο ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς. Π.Τ.


Το πόρισμα των "σοφών"
Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού λένε και ξαναλένε από το Μαξίμου, αλλά όπου βρίσκονται πάνω από... δύο βουλευτές ή υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Τις επόμενες ημέρες, βλέπετε, θα είναι έτοιμο το πόρισμα των «σοφών» για το μοντέλο διακυβέρνησης, οπότε δεν αποκλείεται ο Γ. Παπανδρέου να μπει στον πειρασμό να περάσει από τη θεωρία στην πράξη... Γ.Α.

ΠΑΡΕΝΘΕΤΑ

Κάποια ονόματα δημοσιογράφων, που φαίνεται να έχουν επωφεληθεί της γαλαντόμου φιλοξενίας Χριστοφοράκου σε ταξίδια του εξωτερικού, ακούγεται ότι φιγουράρουν και σε λίστες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με εγχώριους... opinion makers που κλήθηκαν να προσφέρουν τη στήριξή τους στο περιβόητο σχέδιο Ανάν. Αφιλοκερδώς θέλω να πιστεύω...

Με τον διάδοχο του... αδελφού Ταλάτ συνεχίζει τα τσιμπούσια και τα τραπεζώματα ο Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να «πετάει» οριστικά η ευκαιρία διεκδίκησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα. Οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες, σε σημείο που διερωτάται κανείς αν στη Λευκωσία κοιμούνται ή απλώς κάνουν τα... στραβά μάτια.

ο Παρένθετος

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα κινδυνεύει να μείνει το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς η ΔΕΗ απειλεί ότι θα το κόψει εάν εντός των επόμενων ημερών δεν καταβληθεί μέρος των οφειλών. Δ.Β.



Δεν υπάρχουν σχόλια: