Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

»Κι ομως οφειλουν να πανε

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 31/5

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο για έναν πρώην πρωθυπουργό να του ζητείται να προσέλθει σε εξεταστική επιτροπή, για να προσφέρει τη μαρτυρία του στη διερεύνηση σκανδάλου που φέρεται να τελέστηκε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Πολύ περισσότερο δεν του είναι ευχάριστο όταν στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται άτομα τα οποία είχε τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, αλλά εκείνα φαίνεται ότι..
αποδείχθηκαν ανάξιά της.

Ωστόσο, η στάση ενός πολιτικού δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαρτάται από το πόσο αρεστή του είναι η μία ή η άλλη στάση. Εκείνο που οφείλει να καθορίζει τις επιλογές του είναι η ψυχρή εκτίμηση του αποτελέσματος που θα έχει η μία ή η άλλη επιλογή του. Αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν άμεσα ο Κ. Σημίτης και κατά πάσα βεβαιότητα στο αμέσως προσεχές διάστημα και ο Κ. Καραμανλής.


Εχει δίκιο ο Κ. Σημίτης ότι η προσέλευση και η κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή θα αξιοποιηθεί πολιτικά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Αλλά απολύτως βέβαιο είναι ότι την ίδια, αν όχι και χειρότερη, αντιμετώπιση θα έχει και η μη προσέλευσή του. Οσο βέβαιο είναι ότι στην εξεταστική επιτροπή θα τον περιμένουν ερωτήσεις που θα αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων παρά στην αναζήτηση της αλήθειας, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι η μη προσέλευσή του θα πυροδοτήσει ερμηνείες και σενάρια, τα οποία λογικά θα του είναι αδύνατο να τα αφήσει ασχολίαστα.


Αλλά πέραν αυτού υπάρχει και μία άλλη παράμετρος στο θέμα που έχει ανακύψει, την οποία θα διέπραττε πολιτικό σφάλμα όποιος επέλεγε να την αγνοήσει. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν αναλάβει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αποκαταστήσουν έως έναν βαθμό και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Μέχρι στιγμής καλά τα πάνε. Και μπορούν να τα πάνε καλύτερα, μια και το κοινωνικοπολιτικό κλίμα διευκολύνει μια τέτοια εξέλιξη.


Χρειάζονται, όμως, τη βοήθεια όλων. Και για τυπικούς, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους. Και για τις πληροφορίες που ενδεχομένως μπορούν να προσφέρουν οι τέως πρωθυπουργοί, αλλά και για το κύρος που θα προσδώσουν στις επιτροπές και στο έργο τους με την προσέλευση και την παρουσία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: