Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

»Οι ευθυνες των «πρωην»

του Κώστα Γιαννακίδη protagon.gr

Δύο στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη είναι, κατ' ομολογία τους, αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος. Δύο στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή ελέχονται, βάσει καταθέσεων και ενδείξεων, για ενεργή εμπλοκή σε μία εκ των κορυφαίων υποθέσεων που σκανδάλισαν την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα έπρεπε να..έχουν προσέλθει αμέσως και αυτοβούλως στις εξεταστικές επιτροπές που διερευνούν τις υποθέσεις. Και ας ανέφεραν το αυτονόητο: δεν γνώριζαν τίποτα, είναι βαθιά συντετριμένοι, η συμπεριφορά συνεργατών δεν μπορεί να ακυρώσει όραμα και πολιτική διαδρομή. Ασφαλώς δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις. Ο Καραμανλής μπορεί να απέρριπτε ακόμα και την ύπαρξη ευθυνών που βαραίνουν τους συνεργάτες του, ενώ για την υπεράσπιση του πολιτικού έργου Σημίτη υπάρχει λίστα αναμονής μεταξύ των εγκρίτων και των κορυφαίων του δημοσίου λόγου. Οχι άδικα. Αν ο Καραμανλής αντιπροσώπευε ένα συγκυριακό σύστημα εξουσίας από έκεινα που έρχονται και παρέρχονται, ο Σημίτης εκπροσώπησε έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης. Για να το πω πιο απλά, μπορούσες να είσαι ακραιφνής Σημιτικός και συνάμα ένθερμος Καραμανλικός. Το αντίθετο δεν ισχύει πάντα.

Και εν τέλει ακόμα και αν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθούν, όλοι οι υπόλοιποι γνωρίζουν πως είναι ήδη εγκαλούμενοι στη λαϊκή συνείδηση και στην ιστορική καταγραφή. Ο ένας για την «ισχυρή Ελλάδα» και ο άλλος για τη «νέα διακυβέρνηση». Φούσκες που έσκασαν με θόρυβο και μας ξύπνησαν όλους.







Δεν υπάρχουν σχόλια: