Κυριακή 16 Μαΐου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν τον στηρίζει
*Σε ψυχρό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η ολιγόλεπτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη.
Ο υπουργός εξέφρασε τη δυσφορία του επειδή ο ΟΤΕ αποφάσισε να αποσυρθεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση, ενώ από την πλευρά του ο Π. Βουρλούμης φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με..
πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών δεν θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας Βουρλούμη στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Λόγο όμως στην υπόθεση έχουν και οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, οι οποίοι με το ποσοστό που κατέχουν (30%) έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν πρόσωπο της αρεσκείας τους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το τι θα γίνει θα το μάθουμε στη συνέλευση της 24ης Ιουνίου.

Τ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Οι παλιοί σύντροφοι
*«Το ολέθριο χάντικαπ» (Καστανιώτης) είναι ο τίτλος του βιβλίου του κοινωνιολόγου Ζήση Θέου, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών.
Θα μιλήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος (βρίσκει χρόνο για τους παλιούς συντρόφους του), ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης και ο καθηγητής Ηλ. Νικολακόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Π. Τσίμας.

Τ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Θέμα χρόνου
*Το στοίχημα πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος ή ποιοι θα πάρουν την πολιτική ευθύνη για να διαλυθεί το συμμαχικό σχήμα.
Οι κινήσεις του Α. Αλαβάνου με το «Μέτωπο Αλληλεγγύης» στο οποίο έχουν προσχωρήσει οι ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ, και μέρος των ανένταχτων, δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την κατάλληλη στιγμή. Θα είναι πριν από το συνέδριο του ΣΥΝ ή αμέσως μετά; Την Πέμπτη σε ομιλία του στην Πάτρα ο Α. Αλαβάνος δεν αναφέρθηκε καν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκ της ΚΟΕ προερχόμενος Χρ. Κατσούλας σε «πηγαδάκι» έλεγε, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, «δεν μας εκφράζει αυτή η αριστερά στη Βουλή». Η απουσία αρκετών στελεχών και μελών των προαναφερόμενων συνιστωσών από την ομιλία του Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο βράδυ, σχολιάσθηκε έντονα από στελέχη του ΣΥΝ. Και μετά αναρωτιούνται στην αριστερά γιατί οι πολίτες τούς τοποθετούν στο κάδρο της ευρύτερης πολιτικής ανυποληψίας.

Φ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Πιο φθηνό νοίκι
*Τους λογαριασμούς τους ξανά και ξανά κάνουν πολλοί βουλευτές μετά και τη νέα μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Ορισμένοι από τους νεότερους έφθασαν μέχρι τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Β. Αργύρη, για να τον συμβουλευτούν από πού να αρχίσουν το συμμάζεμα των εξόδων τους. Και βγήκαν ήδη σε αναζήτηση φθηνότερων πολιτικών γραφείων. Αν ακολουθήσουν και άλλες περικοπές, κάποιοι, όπως έλεγαν, θα δυσκολευτούν πολύ να τα κρατήσουν.

ΜΠ. Α. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Χωρίς στοιχεία
*Φαίνεται ότι η πολύχρονη πολιτική και κοινωνική δράση του Α. Σειρηνίδη ενοχλεί.
Αφού συκοφαντήθηκε από την αστυνομία και τα ΜΜΕ για τη ληστεία στο Praktiker, για την οποία οι αρχές γνώριζαν εξαρχής ότι δεν είχε ουδεμία σχέση (δεν απήγγειλαν κατηγορίες), τώρα κατηγορείται ότι τον περασμένο Ιούλιο πυροβόλησε κλούβα των ΜΑΤ. Ωστόσο, ο αστυνομικός που καταδίωξε το δράστη τον περιγράφει με μάσκα, σομπρέρο και ύψος 1,60 (ενώ ο κατηγορούμενος είναι 1,85). «Το μοναδικό στοιχείο των αρχών είναι βιολογικό υλικό που βρέθηκε σε ιατρική μάσκα. Ενα αντικείμενο το οποίο μπορεί να μεταφερθεί οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε», τονίζει η συνηγορός του Αννη Παπαρούσου. Με αυτό το διάτρητο κατηγορητήριο και έπειτα από δέκα μέρες απομόνωσης στη ΓΑΔΑ σε χώρο όπου δεν διαχωρίζεται η μέρα από τη νύχτα, ο Α. Σειρηνίδης προφυλακίστηκε.

Π. Μπ. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Οχι κι έτσι
*Μαχαίρι και στο μηνιάτικο των φαντάρων που υπηρετούν στην Κύπρο.
Από τα 285 ευρώ που έπαιρναν, πληρώθηκαν τις περασμένες ημέρες μόλις 150 ευρώ. Γιατί τόσα; Περιλαμβάνονται οι κρατήσεις από την αρχή του χρόνου. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλοί στέλνονται να υπηρετήσουν εκεί παρά τη θέλησή τους.

ΠΑΣ. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μείζων στοχαστής
*Βιβλίο-αφιέρωμα στο στοχαστή της αυτονομίας Κ. Καστοριάδη κυκλοφόρησε προσφάτως και περιλαμβάνει 18 εισηγήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου «Καβάφεια 2007».
Την οργάνωση και τον συντονισμό των εργασιών είχαν οι Α. Αποστολόπουλος και Γ. Ν. Οικονόμου. Οπως επισημαίνει στο προλογικό σημείωμά του ο Α. Αποστολόπουλος, «όλα μαρτυρούν ότι, με το τέλος του 20ού αιώνα, ο Κ. Καστοριάδης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους μείζονες στοχαστές του πολιτεύματος της Δημοκρατίας». Τον συνδέει μάλιστα με τον Μάη του '68, σημειώνοντας πως «οι φοιτητές βρήκαν στα κείμενά του την κύρια θεωρητική πηγή έμπνευσης για την εξέγερση».

Τ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Στο παρασκήνιο
*Η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που έχει συσταθεί για να εξετάσει τις υποψηφιότητες για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά με αργό ρυθμό.
Εχει συνεδριάσει μόνο δύο φορές και η συνέπεια είναι να αναπτύσσεται ένα όργιο φημολογιών για φαβορί και αουτσάιντερ. Ακούγονται τα ονόματα αρκετών βουλευτών για περιφέρειες, όπως της Ελπίδας Τσουρή για το βόρειο Αιγαίο, του Χ. Αηδόνη για την Α. Μακεδονία, του Β. Αργύρη για την Ηπειρο. Στην περιφέρεια Αττικής, που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ για ένα μεγάλο όνομα, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξουν στον σημερινό νομάρχη Γ. Σγουρό, για τον οποίο λένε καλά λόγια στον πρωθυπουργό στελέχη του κόμματος.

Τ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Απειλούμενα... εργατικά δικαιώματα
«Τα παιδιά με τα πορτοκαλί μπλουζάκια» αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τιμωρήθηκαν με απόλυση από τη διάσημη «Greenpeace».
Πρόκειται για εργαζόμενους του τμήματος άμεσου διαλόγου της οργάνωσης οι οποίοι βρίσκουν οικονομικούς υποστηρικτές. Σε κείμενό τους αναφέρονται «σε μαύρη εργασία με ωρομίσθιο της τάξης των 4,5 ευρώ για τις ώρες που είμαστε στο δρόμο και 3,5 ευρώ για τις ώρες γραφείου, χωρίς να δικαιούμαστε στοιχειώδη πράγματα, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένσημα κ.λπ.». Εξηγούν πως όταν αποφάσισαν να ζητήσουν το αυτονόητο, τους έγινε «σεμινάριο για τα οικονομικά της οργάνωσης και γιατί είναι αδύνατο να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας». Η οργάνωση τους απέλυσε, εκείνοι κατέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας και τελικά τους καταβλήθηκαν οι νόμιμες αποζημιώσεις. Εν τω μεταξύ ο οικολογικός αγώνας συνεχίζεται...

Π. Μπ. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Το στρες στα ύψη
*Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά ζήτησε από τους συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ο Σ. Κεδίκογλου.
Ο βουλευτής εμφανιζόταν σαν έτοιμος από καιρό να ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί και αποδίδει το θόρυβο σε εσωκομματικούς ανταγωνισμούς. Οπως και να 'ναι, τη ζημιά την έπαθε. Παρουσίασε αιφνίδια απώλεια ακοής και οι γιατροί του συνέστησαν ξεκούραση και να αποφεύγει το στρες.

ΜΠ. Α. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Περί ανασχηματισμού
*Οταν ερωτώνται οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αν βλέπουν ανασχηματισμό, η απάντηση είναι στερεότυπη: «Ο Παπανδρέου είναι απρόβλεπτος. Του αρέσουν οι εκπλήξεις και το ρίσκο».
Καθόλου διαφωτιστικό. Μπορεί να σημαίνει τα πάντα και τίποτα. Μπορεί, με άλλα λόγια, να γίνει σύντομα ανασχηματισμός και να είναι ριζικός, όπως και μπορεί να μην γίνει γρήγορα. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνομιλητών του πρωθυπουργού, ο κρίσιμος μήνας είναι ο Ιούνιος. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθούν.

Τ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μέσα κι έξω
*Μέλος του Ινστιτούτου European Affairs είναι από αυτή την εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός αντικατέστησε τον συνταγματολόγο Δ. Τσάτσο, ύστερα από πρόταση του ίδιου λίγο πριν από το θάνατό του. Πρόταση τιμητική, που την πληροφορήθηκε, με την επιστολή που της εστάλη. Εκτός αυτού, την εβδομάδα που πέρασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (Stern, BBC, Corriere de la Sera, Los Angeles Times). Σε όλους απάντησε πως δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της η δημιουργία νέου κόμματος, ενώ εξέφρασε και την έκπληξή της για την απόφαση της Ρηγίλλης να μην ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Εξω πάει καλά. Μέσα όμως;

ΑΕΜ 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ακριβά δώρα
*Ο πρώην υπουργός Τύπου Θ. Ρουσόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν έμπλεξε ποτέ τον θεσμικό του ρόλο με τις όποιες προσωπικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή προσωπικές κοινωνικές σχέσεις που είχε.
Αφού είναι έτσι, και η σχέση του με τον Εφραίμ είναι προσωπική και πνευματική και όχι πολιτική, τότε γιατί στο υπουργείο Τύπου υπάρχουν τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμών για δώρα που στάλθηκαν στο Αγιον Ορος, όπως σταυροί και ποιμαντικές ράβδοι, αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ;

ΒΑΣ. Σ 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Λόγοι οικονομίας
*Οι επτά περιφερειακές συνδιασκέψεις που είχαν προγραμματιστεί ενόψει του 8ου τακτικού συνεδρίου της Ν.Δ. συγχωνεύτηκαν σε μία.
Η πολυθεματική συνδιάσκεψη θα γίνει το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου, στην Αθήνα, «για την εξοικονόμηση χρόνου και δαπανών στη δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος», όπως αναφέρεται στην απόφαση της οργανωτικής επιτροπής. Σε ό,τι αφορά την οικονομία του χρόνου, τα επτά διήμερα στην περιφέρεια γίνονται ένα στην Αθήνα. Για τις δαπάνες εκτιμάται ότι θα περιοριστούν από 70.000 που προϋπολογίζονταν αρχικά σε λιγότερα από 20.000 ευρώ.

ΜΠ. Α. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Σε πέντε θέσεις
*Αναμφίβολα κάποια από τα «άριστα και όχι αρεστά» στελέχη που τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις ευθύνης έχουν περισσότερα προσόντα από κάποια άλλα.
Αλλά είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καλύπτει πέντε θέσεις σε διοικητικά συμβούλια διαφορετικών οργανισμών; Πρόκειται για τον Σπ. Παντελιά, που είναι αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μέλος δ.σ. στα ΕΛΛ.ΠΕ., μέλος δ.σ. στην Τράπεζα Αττικής, και μέλος δ.σ. στην Τ-Bank και στο Χρηματιστήριο. Αυτό θα πει άριστος!

ΒΑΣ. Σ. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ακροβασίες
*Διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης ήθελαν το ΠΑΣΟΚ να παραπέμπει σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) τέσσερις πρώην υπουργούς των κυβερνήσεών του και ισόποσους πρώην της Ν.Δ., δίχως να αναφέρουν ονόματα.
Κάτι που τα ίδια τα μέλη της εξεταστικής φρόντισαν να διαψεύσουν ομόφωνα, την επόμενη μέρα. Εχει όμως ενδιαφέρον τι ισχύει σήμερα, βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών: Οποιοδήποτε αδίκημα τελεσθέν πριν από το 2007 είναι παραγεγραμμένο. Τυχόν παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) μπορεί βεβαίως να αποφασιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από πρόταση 30 βουλευτών. Ομως, πιθανότατα το δικαστικό συμβούλιο, στο οποίο πλέον παραπέμπει η επιτροπή, πρέπει κανονικά να αγνοήσει τα προ του 2007 αδικήματα. Αν και αυτό δεν συμβεί και φτάσουμε στο Ειδικό Δικαστήριο, έγκυροι νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η υπόθεση θα καταρριφθεί εκεί. Οπως χαρακτηρίζουν «νομικίστικο ακροβατισμό» τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να αλλάζει τώρα το νόμο περί ευθύνης υπουργών, επιμηκύνοντας το χρόνο παραγραφής. Που σημαίνει ότι προς ικανοποίηση του «δώστε αίμα στο λαό» η πολιτική επιλογή είναι να καταπατούν Σύνταγμα και νόμους που τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν από κοινού. Αιδώς Αργείοι...

ΑΕΜ 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Μικρό καλάθι
*Πρώτη φορά πρόεδρος της Ν.Δ. θα επισκεφθεί τα γραφεία του Συνασπισμού.
Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Α. Σαμαράς θα ανέβει στον έβδομο όροφο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Α. Τσίπρας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. «Δεν περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα», λένε συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΝ, ενώ στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι «η συζήτηση δεν θα έχει κανένα απτό αποτέλεσμα πέραν του ότι και οι δύο πλευρές θα εμμείνουν στις απόψεις τους». Τυπική η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντήσει τον Α. Σαμαρά στο γραφείο του στη Βουλή, αύριο το μεσημέρι. «Απλώς θα πούμε τις απόψεις μας και θα ακούσουμε τις δικές του» λένε στελέχη του ΚΚΕ, που θέλουν η συζήτηση να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Φ. Π. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Υστερα από 20 χρόνια
*Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2030; «Εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο και πώς θα 'ναι τα πράγματα σε 2-3 χρόνια», είναι η απάντηση που έρχεται αυθόρμητα στα χείλη.
Παρ' όλα αυτά, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστήμιου γιορτάζει τα 20 χρόνια του με διεθνές συνέδριο που θα γίνει την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο «Ο κόσμος και η Ελλάδα το 2030». Το θέμα θα αναπτύξουν γνωστοί διεθνολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο Στ. Γουόλτ από το Χάρβαρντ, ο Τζ. Μέρσχαϊμερ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και η Καλυψώ Νικολαΐδη από την Οξφόρδη. Πρέπει να κάνουμε υπομονή 20 χρόνια για να δούμε αν θα πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η κουβέντα θα 'χει ενδιαφέρον.

Δ. ΤΣ. 16 Μαϊ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ελληνικό χρώμα
*Οι εκλογές της Βόρειας Βεστφαλίας-Ρηνανίας απασχόλησαν τα ΜΜΕ, καθώς ήταν η αιτία που η Αγκελα Μέρκελ ταλαιπώρησε αρκετά την Ε.Ε. μέχρι να ληφθεί η απόφαση για στήριξη της Ελλάδας.
Ωστόσο, στις εκλογές αυτές βουλευτής εξελέγη και ο ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Αγγελίδης, στέλεχος του κόμματος της «Αριστεράς» και ειδικευμένος σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής. Ο «Μίκαελ», όπως τον αποκαλούν στη Γερμανία, είναι γιος έλληνα μετανάστη και Γερμανίδας, γεννήθηκε στη Βόνη και είναι δικηγόρος.

Τ. Τ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: