Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

»Το Zenith της ανευθυνοτητας

ellispoint του Φοίβου Καρζή

Εντάξει, καταλάβαμε. Η «Πέμπτη Διεθνής», η καινούργια προλεταριακή επανάσταση, ξεκινάει από τον Πειραιά. Τα νέα «Χειμερινά Ανάκτορα» είναι στην Ακτή Τζελέπη.
Η Δευτέρα είναι μια κρίσιμη μέρα. Όχι μόνον επειδή θα έχει κινηθεί η διαδικασία για να ρεύσει το πρώτο χρήμα από το «μηχανισμό» προς τα άδεια ελληνικά ταμεία. Αλλά και γιατί θα καταπλεύσει στον Πειραιά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το.. κρουαζιερόπλοιο Zenith.

Το τι συνέβη την προηγούμενη φορά το ξέρουν όλοι. Μια χούφτα ακτιβιστές του ΠΑΜΕ (δηλαδή του ΚΚΕ) δεν άφησαν 900 επιβάτες του να κατέβουν, κι όταν τα κατάφεραν δεν τους άφηναν να ξανανέβουν. Τι είδε και τι κατάλαβε ο τουρίστας; Ότι στην μέχρι πέρυσι 10η πιο τουριστική χώρα του κόσμου, στο μέρος που το ένα έβδομο του επίσημου ΑΕΠ και το ένα τέταρτο του πραγματικού παράγεται από τον τουρισμό, ο επισκέπτης είναι πια persona non grata.

Ζει κι αυτός – μαζί με τους Έλληνες, κατά το διάγγελμα του Καστελλόριζου- «μια νέα Οδύσσεια», ή όπως θα έλεγε ο Αβραμόπουλος "ζει το μύθο του στην Ελλάδα". Δεν τον αφήνουν να κατέβει στον Πειραιά, αν τα καταφέρει έχει περάσει η ώρα, πήγε 14.30 και έκλεισε η Ακρόπολη, γιατί τον φύλακα τον περιμένουν σπίτι για γεμιστά… Όπως έλεγε κι ένα παλιό διαφημιστικό του Γιάννη Κακουλίδη, ,«δε βαριέσαι, δίπλα είναι». Ας ξαναπεταχτεί μήπως καταφέρει να δει το «Ακρόπολις».

Το σχέδιο μιας αντισυστημικής Αριστεράς έχει ξαναεφαρμοστεί σε χώρα που επισκέπτεται το ΔΝΤ. Στην Αργεντινή. Απέτυχε και κατέστρεψε. Απέτυχε για την Αριστερά, ξαναφέρνοντας στην εξουσία πανίσχυρους τους δεξιούς λαϊκιστές, το κόμμα των περονιστών. Η Αριστερά, που κατέβασε μαζικά τον κόσμο στους δρόμους κατά των μέτρων και ποντάρησε στην υποδαύλιση του κοινωνικού αναβρασμού, πρακτικά εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Πρόλαβε, όμως, να κάνει πολύ κακό στη χώρα της.

Ο παροξυσμός της έντασης ευθύνεται (όχι αποκλειστικά, βοήθησε εκεί και η «συνταγή» του ΔΝΤ, που ήταν μόνο του, χωρίς Ευρωπαίους) για την παραμονή της Αργεντινής, μιας χώρας πάμπλουτης σε φυσικούς πόρους, για μια δεκαετία ήδη σε φαύλο κύκλο ύφεσης και φτώχειας.

Το πράγμα είναι απλό. Το ΠΑΜΕ έχει αποφασίσει να κάνει το μαγαζί θερινό. Οι άλλοι, όμως, τι κάνουν;

Η απάντηση είναι: «καταδικάζουν». Πώς λέμε «παρίσταται και χαιρετίζει». Ε, αυτό ακριβώς. Ο Καρατζαφέρης χαρούμενος και γρήγορος, το ‘πιασε (ξανά…) το ρεύμα και το καβάλησε. Ο Τσίπρας ζορίστηκε, τα μάσησε, τελικά υποτονθόρυσε ότι δεν εγκρίνει τέτοια στάση. Η Νέα Δημοκρατία, με τα γνωστά ρεφλέξ χειμερίας νάρκης, κατάφερε να δηλώσει την αποδοκιμασία της με διαφορά πολιτικής φάσης, όταν είχαν προηγηθεί όλοι οι άλλοι.

Και η κυβέρνηση; Δεν θα το πιστέψετε. «Καταδίκασε». Ναι, «καταδίκασε». Λες και η υπόθεση εκτυλίχθηκε στο λιμάνι της Καλκούτας. Αλλά το εκλογικό σώμα δεν της ανέθεσε τον Οκτώβριο το σχολιασμό των γεγονότων. Οι υπουργοί, που έχουν επιδοθεί σε ένα εξάμηνο γύρο των καναλιών, μιλώντας ακατάσχετα και ακατάπαυστα, δεν ορίστηκαν για να μας πουν τη γνώμη τους. Ούτε θα κριθούν γι’ αυτήν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση συνολικά κρίθηκαν και απέτυχαν. Το έμαθε ο κόσμος, το έμαθε η κοινωνία, το έμαθαν οι αγορές. Η συλλογιστική είναι απλή. «Άμα δεν μπορείς να διασφαλίσεις ότι θα κατέβουν χίλιοι τουρίστες στο κεντρικό σου λιμάνι, θες να με πείσεις ότι θα βγάλεις πέρα το πρόγραμμα που σου έραψαν για να σου δώσουν 120 δις;»

Η συγκυρία είναι καλή με την κυβέρνηση. Της δίνει κι άλλη ευκαιρία. Το Zenith θα ξανάρθει την επόμενη εβδομάδα – κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. Θα κατέβουν; Θα περάσουν ήσυχα; Ή θα φάνε (μπουκα)πόρτα ξανά από το ΠΑΜΕ;

Η απάντηση κρίνει πολύ περισσότερα από μια βόλτα στην Πλάκα. Κρίνει αν αξίζει να ασχολείται κανείς με τη χώρα ή πρέπει να την πάρει αμετάκλητα στην πλάκα…


Δεν υπάρχουν σχόλια: