Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Πολλοί ανακοινώνουν περικοπές για να εντυπωσιάσουν τους πολίτες, αλλά ο κ. Π. Φασούλας (στο σκίτσο) πέτυχε «τρίποντο». Ο δήμαρχος Πειραιά, πρώτον, παραιτείται της δημαρχιακής του αποζημίωσης καθώς και της αποζημίωσης για έξοδα παραστάσεως ως το τέλος του έτους.

Δεύτερον, καταργεί όλα τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Και, τρίτον, διακόπτει τη ..
σύνδεση όλων των υπηρεσιακών κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται από τον δήμαρχο, τον γενικό γραμματέα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους αντιδημάρχους. Το κακό βέβαια είναι ότι η χώρα (και ο Δήμος Πειραιά) χρειάζεται πολύ περισσότερα «τρίποντα» για να επιστρέψει σε ορθολογικό ύψος δαπανών.

***

Εγραφα χθες ότι, όπως διαβεβαιώνει η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η Ελλάδα θα πληρώσει εντός του Μαΐου τις «αγροτικές αμαρτίες» της κυβέρνησης Καραμανλή επιστρέφοντας στην Ενωση τα 500 εκατ. ευρώ (προσαυξημένα με πρόστιμο στα 565) που δόθηκαν στους αγρότες (υποτίθεται, ως «αποζημίωση») από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ.Χατζηγάκη.

«Ουδέν αναληθέστερον» είπε σε συνεργάτη μου ο κ. Χατζηγάκης. Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει διότι έχει μια ακόμη καλύτερη λύση. Ο κ. Χατζηγάκης υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2009 το Συμβούλιο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε ότι ειδικά για την περίοδο 2008-2009 οι «αγροτικές ενισχύσεις» επιτρέπονται.

Κατά συνέπεια, όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τίποτε, αλλά η Κατερίνα το αποκρύπτει επιμελώς για να ανεβάσει τον βαθμό της αγωνίας και να παρουσιάσει στο τέλος την αποφυγή της τιμωρίας ως δική της επιτυχία.

***

Εξωτικές εμπειρίες σήμερα για τον κ. Δ. Δρούτσα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Βουλή. Θα παρακολουθήσει το πρωί τον Πρωθυπουργό να απαντά σε ερώτηση του κ. Γ. Καρατζαφέρη για την επίσκεψη Ερντογάν . Ετσι θα έχει μάθει αρκετά ώστε αμέσως μετά να απαντήσει σε επερώτηση επτά βουλευτών του ΛΑΟΣ για την εξωτερική πολιτική.

Λίγο αργότερα ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εconomist» στο Ιntercontinental και θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Αλί Μπαμπατζάν. Τελικά οι δύο λαοί έχουν βίους αντίθετους. Οι Τούρκοι βγαίνουν από το ΔΝΤ, ενώ μπαίνουμε εμείς. Ελπίζω όταν θα μπαίνουν στην Ενωση να μη βγαίνουμε εμείς...

***

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος μεταδίδει σε συνομιλητές του ότι έσωσε τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα χάρη στα συντριπτικά επιχειρήματα με τα οποία απέκρουσε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Φαίνεται, η γνωριμία μαζί του έπεισε τους τεχνοκράτες ότι κάθε προσπάθεια είναι μάταιη.

Μου λένε λοιπόν ότι κυβερνητικοί συγχαίρουν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που έσωσε την τιμή του ΠαΣοΚ λέγοντας ότι ύστερα από τέτοιες επιτυχίες μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τιμές.

***

Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος πρόεδρος της ΓΣΕΕ να μη γίνεται δεκτός μόνος του από τον κ. Γ. Παπανδρέου και να επιτρέπει ώστε οι επιτελείς του Μαξίμου να τον «γκρουπάρουν» (όπως έγινε χθες) μαζί με άλλους συνδικαλιστές; Φυσικά όχι. Ο κ. Παναγόπουλος πήγε μεν χθες στο Μαξίμου μαζί με τους υπολοίπους, αλλά ζήτησε και ένα ξεχωριστό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Εκείνο πάντως που ανησυχεί τους (ρεαλιστές) επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν είναι τα ραντεβού τους με τον Πρωθυπουργό, αλλά μήπως το κύμα αντίδρασης είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορούν να παρίστανται στις διαδηλώσεις που θα διοργανώνουν.

***

Σοκ προκλήθηκε χθες στον ελληνικό λαό από τη φήμη για την παραίτηση του κ. Α. Λοβέρδου , η οποία παραλίγο να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Ο ίδιος ο υπουργός Απασχόλησης διέψευσε τη φήμη ως ανυπόστατη. Ασφαλώς και είναι ανυπόστατη. Αλλωστε δεν έχει νόημα να αποχωρήσει κανείς από την εργασία του όταν δεν υπάρχουν συντάξεις.

***

Εν τω μεταξύ, σε μια νέα περίοδο στις σχέσεις Εκκλησίας και Αγίου Ορους ελπίζουν οι αγιορείτες μοναχοί, καθώς ο κ. Αρίστος Κασμίρογλου ορίστηκε χθες νέος πολιτικός διοικητής της Αθωνικής Πολιτείας. Επί πολλά χρόνια αναπληρωτής διοικητής, ο κ. Κασμίρογλου είναι ένας από τους ελάχιστους γνώστες των αγιορείτικων θεμάτων, της ιστορικής τους διάστασης, καθώς και των σχετικών πολιτικών και διπλωματικών παραμέτρων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: