Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

»O νομος των αγορων και το εθνικο μας θριλερ

ellispoint

Μπορεί να φταίει η εθνική μας …φλυαρία. Μπορεί να φταίει και η «θεωρία Ρουμπινί» με το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο. Μπορεί να μη φταίει και κανείς παρά μόνον ο νόμος των αγορών: Ο οποίος λέει πως όσο οι παίκτες βλέπουν μπροστά τους ευκαιρία μεγιστοποίησης των κερδών τους δεν κάνουν πίσω ποτέ.
Το βέβαιο είναι πως το εθνικό μας θρίλερ θα παραταθεί τουλάχιστον έως το Μάιο, εάν όχι και περισσότερο. Με τα spreads είτε στις 408 είτε στις 410 μονάδες, με κάθε σχόλιο, δήλωση ή φήμη να ερμηνεύεται κατά το δοκούν και – κυρίως – κατά το συμφέρον των απανταχού κερδοσκόπων, και με την ανάσα όλων..
μας κομμένη.

Και, από τη στιγμή που ο «θησαυρός» της συμφωνίας στήριξης των Βρυξελλών αποδείχθηκε απλός άνθρακας, το ερώτημα είναι ένα και μοναδικό: Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, το ΔΝΤ και την «συγκυβέρνηση» με τον κύριο …Ντομινίκ Στρος-Καν;

Μια εναλλακτική εκδοχή, μας έδειξε ο έγκυρος αναλυτής και αρθρογράφος Γιώργος Δελαστίκ, στην κουβέντα που είχαμε μαζί του στο «ellispoint στον Flash»: Nα πιέσουμε, μας είπε, την Ευρώπη να μας επιτρέψει την έκδοση ομολόγου που θα διοχετευθεί αμιγώς στην ελληνική αγορά. Να απαντήσουμε, εν ολίγοις, στους κερδοσκόπους βάζοντας μπροστά τον πατριωτισμό των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πιθανότατα θα δεχθούν να δανείσουν το κράτος τους με επιτόκια και όρους σαφώς πιο ευνοϊκά από εκείνα της διεθνούς …τοκογλυφίας.

Μια άλλη, επιθετική οδό μας έδειξε ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, με τον οποίο επίσης μιλήσαμε στον Flash: Να αναγκάσουμε, μας είπε, τους κερδοσκόπους να χάσουν χρήματα – να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε τόσο υψηλές δανειακές ανάγκες, όσο εκείνοι «ποντάρουν». Και πώς θα γίνει αυτό; Με εξίσου επιθετικά και άμεσα μέτρα, λέει – μέτρα, όπως οι εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις αλλά και ριζικές κινήσεις περαιτέρω περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Μια τέτοια ενδεικτική κίνηση, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, θα ήταν να σταματήσει το Δημόσιο να εγγυάται οποιονδήποτε δανεισμό των ΔΕΚΟ και να τις αναγκάσει να προχωρήσουν σε εσωτερικές περικοπές για να εξοικονομήσουν πόρους.

Οι απόψεις και οι απαντήσεις είναι πολλές – ενίοτε και σε αντίθετες κατευθύνσεις. Κοινός τόπος όλων όμως, ακόμη και των πλέον αντίρροπων, είναι πώς ό,τι κι αν κάνουμε πρέπει να το κάνουμε …χθες. Πως ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι πια ο χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: