Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Στη μέση χωρίστηκε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε ότι ο κ. Α. Λοβέρδος (για τον οποίο ευχήθηκε καλή ανάρρωση) «βρίσκεται υπό την υψηλή εποπτεία της Μαριλίζας». Οι μισοί υπουργοί έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός το είπε ως κάτι καλό για τον Ανδρέα, αλλά οι άλλοι μισοί επέμεναν ότι έκανε «μαύρο χιούμορ» .

***

O Δάντης εμφανίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν αναφέρομαι στον τραγουδιστή Χρήστο Δάντη (αν και θεωρητικά θα μπορούσε να προσκληθεί σε μια συνεδρίαση αφιερωμένη στη σχέση της Εurovision με τον τουρισμό) αλλά στον ιταλό..
ποιητή Δάντη Αλιγκέρι.

Η «εμφάνιση» συνέβη όταν η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη προσπαθούσε να εξηγήσει την κατάσταση των ημιυπαίθριων χώρων που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. «Δηλαδή βρισκόμαστε στο limbo, τον χώρο μεταξύ Παραδείσου και Κόλασης» επενέβη ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Στην «Κόλαση» (το πρώτο μέρος της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη ) ως limbo αναφέρεται ο πρώτος κύκλος (της Κόλασης), και συγκεκριμένα ένα πεδίο μεταξύ Παραδείσου και Κόλασης όπου πηγαίνουν τα παιδιά που «φεύγουν» προτού βαφτιστούν. Υπάρχουν συνολικά εννέα κύκλοι. Δεν ξέρω ποιος κύκλος της Κόλασης φιλοξενεί τις κυβερνήσεις που φλερτάρουν με το ΔΝΤ, αλλά, για παράδειγμα, ο τρίτος κύκλος φιλοξενεί (σύμφωνα με τον Δάντη) τους λαίμαργους.

***

Σύναξη των εκλεγμένων δημάρχων με το χρίσμα της ΝΔ στην Αττική έγινε χθες το απόγευμα στο Κάραβελ υπό την υψηλή εποπτεία του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης κ. Β.Μιχαλολιάκου. Προσήλθε φυσικά ο κ. Ν. Κακλαμάνης , ο οποίος βρίσκεται τώρα in limbo, μεταξύ χρίσματος και μη χρίσματος.

Οσοι νόμιζαν ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο θα ήταν ψυχρή, διαψεύστηκαν βλέποντας θερμή χειραψία και αγκαλιές. Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Είναι και οι δύο «αβερωφικής προελεύσεως» (όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της ΝΔ) και το αίμα νερό δεν γίνεται.

***

Oύτε ένα ευρώ για τις γάτες δεν έδωσε η «αγριόγατα των αγρών» κυρία Κατερίνα Μπατζελή (στο σκίτσο). Αλλά και απέναντι στους σκύλους δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε μόνο 670.000 ευρώ προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την προστασία των αδέσποτων σκύλων. Το ποσό αξιοποιείται για εμβολιασμούς, στειρώσεις και γενικότερο κτηνιατρικό έλεγχο.

Θυμίζω ότι το αρχικό κονδύλι ήταν 1,9 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα συμπαθή τετράποδα έχουν ένα κοινό με πολλές κατηγορίες πολιτών: Θα πληρώσουν την κρίση παρ΄ ότι δεν ευθύνονται γι΄ αυτήν.

***

Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσήλθε στην κηδεία του Τζαννή Τζαννετάκη. Αυτή την εντύπωση σχημάτισε όποιος διάβασε χθες το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την κηδεία του πρωθυπουργού της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΚΕ που οδήγησε τον Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν επρόκειτο όμως περί λάθους. Στην κηδεία προσήλθε ο μικρότερος γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ, του οποίου το όνομα θα έπρεπε να γραφτεί σωστότερα ως Ανδρέας Α. Παπανδρέου.

***

Στην κηδεία Τζαννετάκη προσήλθαν φυσικά πολλοί πολιτικοί, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κ.Μητσοτάκης και Κ.Καραμανλής, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κκ. Ι. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Τασούλας και Φ. Κουβέλης. Σημειώνω ότι το ΚΚΕ δεν κατάφερε να τιμήσει αρκετά τον μοναδικό πρωθυπουργό υπό τον οποίο κυβέρνησε την Ελλάδα. Συνεργάτης μου δεν εντόπισε κανένα στέλεχος του Περισσού στην κηδεία.

Τουλάχιστον ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χρημάτισε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζαννετάκη, εκφώνησε έναν συγκινητικό επικήδειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε μεταξύ άλλων ότι ο Τζαννετάκης ως πρωθυπουργός «συμβόλισε την Ισορροπία και την Υπέρβαση». Ορισμένοι ευφάνταστοι εξέλαβαν την αναφορά ως «ναι» στις συγκυβερνήσεις όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν...

***

Επισκέπτες της έκθεσης του Κώστα Τσόκλη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολης νόμιζαν χθες το απόγευμα ότι ο ισχυρός μαγνητισμός του κ. Δ. Δρούτσα επηρέασε την ηλεκτρική εγκατάσταση του κτιρίου προκαλώντας αλλεπάλληλα μπλακάουτ.

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Πόλη, επισκέφθηκε το ιστορικό κτίριο για να παρακολουθήσει την έκθεση με τίτλο «Η απρονοησία του Προμηθέα» . Τα μπλακάουτ πάντως οφείλονταν στην απρονοησία των Τούρκων.

Συνεργείο του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV προσήλθε στην έκθεση για μια συνέντευξη με τον κ. Δρούτσα. Η ηλεκτρική εγκατάσταση του κτιρίου όμως δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να «σηκώσει» τα φώτα του συνεργείου, με αποτέλεσμα να πρέπει να ανεβάζουν κάθε λίγο τον γενικό διακόπτη. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: