Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

»H κριση και η λαϊκη εντολη

ellispoint

Είτε λέγεται ΔΝΤ, είτε μικτός μηχανισμός με ευρωπαϊκή «ομπρέλα», το βάρος είναι τεράστιο – κάποιες στιγμές μοιάζει ακόμη και ασήκωτο.

Ο κύβος όμως ερίφθη, η πορεία μας είναι πλέον δεδομένη και το επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του περίφημου μηχανισμού διάσωσης ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι απλώς θέμα χρόνου. Το προανήγγειλε, ουσιαστικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο λέγοντας πως «είναι ιστορικό χρέος να πάρουμε κάθε απόφαση που θα αποτρέψει τα χειρότερα»…

Και η συγκυρία είναι όντως..
ιστορική, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς τη μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ανατροπή των μεταπολιτευτικών της χρόνων.

Υπό αυτές της συνθήκες, ανοίγει και η δημόσια συζήτηση για την πολιτική βάση, τον πολιτικό σχηματισμό που θα σηκώσει το τεράστιο αυτό βάρος. Κι εάν, αυταπόδεικτα, οι επιλογές ανήκουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να αναζητείται και μια διεύρυνση της πολιτικής βάσης που θα απηχεί – κυρίως – και την κοινωνική βάση.

Ουδείς εχέφρων, βεβαίως, μπορεί να ζητά τώρα εκλογές. Το μεγάλο ζητούμενο όμως μπορεί να είναι η ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής μέσα ακριβώς απ’ αυτή τη διεύρυνση της πολιτικής-κοινωνικής βάσης.

Πώς μπορεί να προκύψει αυτή η διεύρυνση και ισχυροποίηση;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο “ellispoint στον Flash” τάχθηκε μεν κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος – όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας -, είπε όμως πως η προσφυγή στον μηχανισμό θα «πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής και να νομιμοποιηθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία».

Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος διαφώνησε και εκείνος – μιλώντας επίσης στο “ellispoint στον Flash” – με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος που πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του Μανώλης Κεφαλογιάννης. Είπε όμως πως πρέπει «να έρθει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή», αφήνοντας ανοιχτό το εάν πρέπει να υπάρξει και κύρωση ή όχι από την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Ολες οι πολιτικές παρατάξεις είναι αλήθεια πως δίνουν ακόμη μάχη να ισορροπήσουν ανάμεσα στους παλαιού τύπου εσωκομματικούς καταναγκασμούς και στις νέες, επιτακτικές ανάγκες που γεννά η εθνική κρίση. Δεν υπάρχει όμως πολυτέλεια καθυστερήσεων, δεν υπάρχει καν χρόνος. Και, με κάποιον τρόπο, πρέπει να εκφραστεί και η άποψη των πολιτών για πολύ δύσκολα ζητήματα και μέτρα που δεν τα νομιμοποιήσαμε στις τελευταίες εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: